Brązu i mosiądzu raczej się nie dociera.Są to materiały miękkie i nie sposób później usunąć z nich wbite ścierniwo.Taka panewka działa potem, jak docierak, na wałek w nim obracający się, i powoduje jego szybkie zużycie.
Kolego ALZ past diamentowych używa się do docierania węglików spiekanych (podobnie jak i przy szlifowaniu).Przy docieraniu nie chodzi o to tylko, aby było szybko ,ale przede wszystkim gładko i dokładnie.
Docieranie w warunkach amatorskich - jak?
-
- Posty w temacie: 5
Kolego. Pracuje w firmie ,która od 65 lat dociera. Ja jestem od ćwierć wieku wzorcarzem i docieram ręcznie i maszynowo, powierzchnie płaskie ,cylindryczne ,kształtowe ,zewnętrzne i wewnętrzne ,z dokładnością do mikrona ,a nawet jego ułamka. Docieram stal narzędziową i węgliki spiekane .Past i proszków używam rożnych w zależności od potrzeb . Uzyskuję chropowatości Ra rzędu 0,01. Chyba coś o tym wiem ,ale z pewnością nie wszystko.
Może od Ciebie dowiem się czegoś cennego,oprócz tego ,ze pasty diamentowe maja różną granulację. Jestem chłonny wiedzy ,wiec oczekuję jej pogłębiania.
Może od Ciebie dowiem się czegoś cennego,oprócz tego ,ze pasty diamentowe maja różną granulację. Jestem chłonny wiedzy ,wiec oczekuję jej pogłębiania.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2010, 22:51 przez zdzicho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt: