Nieprawda. Mam parę zasilaczy, w tym stare Meratroniki, i wszystkie (po odpowiednich regulacjach) starują dokładnie od 0V i mniej niż 1 mA.Andrzej 40 pisze:Zawsze coś tam popłynie albo się pojawi
Jaki zasilacz warsztatowy?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Mam także taki jak ten z 1 linku ( http://allegro.pl/zasilac...5995864670.html )
(po prawej na zdjęciu)
model 605D, też 0-60V/5A. Co prawda używam go nie do prac stricte elektronicznych, a bardziej jako zasilacz do sprawdzania różnych urządzeń DC, silniczków, itd, i powiem, że jak dotąd pracuje bez zastrzeżeń, ograniczenie prądowe i napięciowe również. Ładowałem nim również (awaryjnie) pakiet akumulatorów Li-jon 14,8V od nożyc akumulatorowych z nastawionym ograniczeniem napięcia do maksymalnego 16,8V, i pięknie ograniczył prąd do minimalnego, już nie pamiętam, ale z 1,8A do coś bodajże kilka czy kilkanaście mA kiedy go wyłączałem. W każdym razie bezpiecznie się naładował.

(po prawej na zdjęciu)
model 605D, też 0-60V/5A. Co prawda używam go nie do prac stricte elektronicznych, a bardziej jako zasilacz do sprawdzania różnych urządzeń DC, silniczków, itd, i powiem, że jak dotąd pracuje bez zastrzeżeń, ograniczenie prądowe i napięciowe również. Ładowałem nim również (awaryjnie) pakiet akumulatorów Li-jon 14,8V od nożyc akumulatorowych z nastawionym ograniczeniem napięcia do maksymalnego 16,8V, i pięknie ograniczył prąd do minimalnego, już nie pamiętam, ale z 1,8A do coś bodajże kilka czy kilkanaście mA kiedy go wyłączałem. W każdym razie bezpiecznie się naładował.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
No to np. MERATRONIK P316 - min. ograniczenie (stabilizacja) prądu 10mA, minimalne napięcie stabilizowane 0,2V. O ile się nie mylę, to P317 miał min. prąd stabilizowany 5mA.clipper7 pisze:Nieprawda. Mam parę zasilaczy, w tym stare Meratroniki, i wszystkie (po odpowiednich regulacjach) starują dokładnie od 0V i mniej niż 1 mA.Andrzej 40 pisze:Zawsze coś tam popłynie albo się pojawi
Po co stabilizować 0V ? Wystarczy odłączyć przewód