Czy warto kupić tę WS-15 ?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
acc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Czy warto kupić tę WS-15 ?

Post napisał: acc » 20 lut 2014, 20:25

Cześć,

rozważam zakup tej wiertarki stołowej. Wygląda to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Mogę ją kupić za równy 1000zł, więc cena atrakcyjna patrząc na te wystawiane na Allegro. Oglądałem ją dziś przez chwilę - wizualnie wygląda ładniej niż na fotkach.

Sprzedający robił ją dla siebie - jest po remoncie, wymienione kliny, łożyska, sprężyna, zębatka pod sprężyną. Widać że jest zadbana, wcześniej ponoć pracowała w warsztacie samochodowym. Mechanizm powrotu też raczej działa - trochę ciężko (w sensie w jednej pozycji wrócił, w drugiej musiałem delikatnie pomóc) ale mówią że to przez nowe części które jeszcze się nie ułożyły i jak się wyrobi to będzie to chodzić dużo lżej.

Sprzedający wraz z ojcem mają bardzo dobrze wyposażony warsztat (tokarki, frezarki, magnesówka... pewnie kilkaset tysięcy to wszystko warte) więc śmiem twierdzić że potrafią to zrobić. Nie wiadomo też dokładnie ile lat ma ta WSka (brak tabliczki) ani jak mocny ma silnik.

Zmierzyłem bicie na wysuniętym wrzecionie - czujnik wskazywał niecałe 0,20mm. Sprawdzone poprzez kręcenie paskiem i mierzenie na wrzecionie. DTR mówi że na wysokości 100mm powinno być w nowej 0,03mm - czyli jednak te 6-7 razy mniej.

Na razie jej nie brałem, przed kupnem jeszcze chcę by to podłączyć do prądu i sprawdzić czy rzeczywiście działa ;) Jeżeli się nie rozmyślę to w weekend pojadę jeszcze raz. Generalnie - wygląda naprawdę ładnie i zadbale (porównując do ofert na Allegro w podobnych cenach), jednak nie wiem czy te 0,20mm luzu to nie za dużo ? Na co jeszcze przed podjęciem decyzji powinienem zwrócić uwagę? Na pewno chcę wywiercić w jakimś płaskowniku otwór powiedzmy fi10 i zobaczyć jak wygląda. Może warto zmierzyć też bicie czujnikiem na wiertle ?

Aha no i najważniejsze - po co mi ona :) Jestem majsterkowiczem i przyznam się że specjalnie się nie znam na takich maszynach. Do niedawna pojęcie jakości wiercenia dla mnie to było albo wiercenie z ręki albo wiercenie ze stojaka :D Dopiero od niedawna wiem jak to może być. No i w markecie macałem już luzy na najtańszych Dedrach... Póki co najbardziej precyzyjnym zadaniem dla niej będzie nawiercenie kilkudziesięciu otworów na bramie budowanej frezarki (około 10mm głębokości w stali, otwory pod gwint M5 - do prowadnic liniowych hiwina, do bloków łożyskujących itd).

Tagi:

Awatar użytkownika

tomek_skocz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tomek_skocz » 20 lut 2014, 20:35

0,2 mm to zdecydowanie za dużo, kwalifikuje się do wymiany wrzeciona.

BTW: Majstry zazwyczaj dobrych sprzętów się nie pozbywają :roll:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: trzasu » 20 lut 2014, 20:48

Raczej w tych pieniądzach szybko nie kupisz WS z biciem 0,05 mmm, a 0,2 mm przy założeniu iż wrzeciono jest ok możesz uzyskać na źle naostrzonym wiertel lub krzywym, mam WS i bicie pewnie z 0,5 na wysuniętym wrzecienniku i jakoś specjalnie to w niczym nie przeszkadza, pasowanych otworów na wiertarce raczej robić nie będziesz ...

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Czy warto kupić tę WS-15 ?

Post napisał: Mat3ys » 20 lut 2014, 20:52

acc pisze:Sprzedający robił ją dla siebie -
Typowy Mirek :twisted:

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 20 lut 2014, 20:59

tomek_skocz pisze:BTW: Majstry zazwyczaj dobrych sprzętów się nie pozbywają :roll
Jak mówił jego ojciec - WS-15 to bardzo prosta wiertarka, a nie precyzyjna, i nie ma co po niej za dużo oczekiwać. W swoim warsztacie ma "malutką" WS-16 i drugą "troszkę" większą, wyglądała na WKA-25 - i nie że "tak mówił" tylko widziałem na własne oczy :)

[ Dodano: 2014-02-20, 21:00 ]
trzasu pisze:Raczej w tych pieniądzach szybko nie kupisz WS z biciem 0,05 mmm, a 0,2 mm przy założeniu iż wrzeciono jest ok możesz uzyskać na źle naostrzonym wiertel lub krzywym, mam WS i bicie pewnie z 0,5 na wysuniętym wrzecienniku i jakoś specjalnie to w niczym nie przeszkadza, pasowanych otworów na wiertarce raczej robić nie będziesz ...
Jak mogę zweryfikować to założenie że wrzeciono jest OK ?

Docelowo oczywiście luz będzie mniejszy bo do tej jednej precyzyjnej pracy tak bym ustawił ją na wysokość, by było tuż nad bramą i wysunięcie było minimalne (z 2cm może), nie będę precyzyjnie wiercił na maks. wysuniętym wrzecionie.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Czy warto kupić tę WS-15 ?

Post napisał: trzasu » 20 lut 2014, 21:01

Mat3ys pisze:
acc pisze:Sprzedający robił ją dla siebie -
Typowy Mirek :twisted:
A wcześniej kobieta na niej wierciła :razz:

[ Dodano: 2014-02-20, 21:05 ]
acc pisze:
Jak mogę zweryfikować to założenie że wrzeciono jest OK ?

Ogólnie pisałem, zakładając iż kupisz wiertarkę z dobrym wrzecionem to i tak te 0,2 możesz zgubić na złym wiertle, wiercenie to obróbka zgrubna więc nie wymagajmy cudów.

Za 1000 zł ciężko będzie Ci kupić wiertarkę której bicie na wysuniętym wrzecionie wynosi 0,03.

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 20 lut 2014, 21:09

tę część tak samo zinterpretowałem - nadal pozostaje pytanie co to znaczy "dobre wrzeciono" :-) Po czym poznać że jest dobre?

Czy ma sens mierzenie bicia na owalnej części zamocowanego wiertła? Tylko że jak tam źle wyjdzie to nie wiadomo czy to wina uchwytu czy wrzeciona.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 20 lut 2014, 21:23

Mógłbyś zdjąć futerko i zmierzyć na samym trzpieniu.

NFZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: NFZ » 20 lut 2014, 21:25

Nie wiem jak w tej, ale w WS-13 idzie wiertło bezpośrednio w stożku zamocować (więc pomijasz wpływ uchwytu).
Jeżeli mają dobrze zaopatrzony warsztat, to i pewnie jakieś pasujące pod stożek wiertełko się znajdzie.

Autor tematu
acc

Post napisał: acc » 20 lut 2014, 21:27

Mój warsztat jest bardziej domowy niż warsztatowy :) Więc samodzielnie raczej nic większego nie naprawię w niej. Tego typu wiertarka to obok frezarki (jak już ją skończę) będzie najpoważniejszym sprzętem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”