Witam,
Dzisiaj stałem się posiadaczem wyżej wymienionej szlifierki. Po pomiarze przejazdu wzdłużnego wyszło, że tolerancja wynosi 0,02 mm. Zastanawiam się czy to dużo oraz jaka powinna być fabryczna tolerancja przy pełnym przejeździe wzdłużnym czyli około 41 cm.
szlifierka narzędziowa nua 25 - dokładność
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
może tu kolega znajdzie odpowiedź
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4469,d.ZWU
albo..
do DTR-ek zazwyczaj dołącza się wyniki pomiarów z kontroli jakości konkretnego egzemplarza.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4469,d.ZWU
albo..
do DTR-ek zazwyczaj dołącza się wyniki pomiarów z kontroli jakości konkretnego egzemplarza.
można przeszlifować stółKedar-88 pisze:Po pomiarze przejazdu wzdłużnego wyszło, że tolerancja wynosi 0,02 mm
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Niestety w podesłanym pdfie nie ma informacji na temat tolerancji. Dzisiaj rozbierałem górne łoże i same prowadnice są w bdb stanie. Bardziej nie podobają mi się te walce które chodzą w prowadnicach. Ponieważ maszyna praktycznie do samego końca trzyma się w tolerancji 0,005 mm dopiero pod sam koniec na ostatnich 4 cm następuje wzrost do 0,02 mm. Gdy dociążyłem stół na krańcu 8 czy 9 kg ciężarem(był to stary akumulator) to tolerancje trzymał w normie. Wygadało to tak jakby stół przeważało na jedną stronę. Tylko że nie powinno, bo blat wcale nie wyjechał poza granicę równowagi. Wydaje mi się że jeden z walców może być trochę większy i dlatego przeważa blat. Chyba że się mylę.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dziękuje koledze za odpowiedź.
Dosłownie przed chwilą dzwoniłem do firmy lafamet produkującej nua i pytałem o ich tolerancje. Dowiedziałem się, że w standardzie trzymają 0,01 mm.
Co do mojej maszyny, to pobawię z nią za jakiś czas i skoryguje tą uciekającą mi setkę. Podejrzewam, że końcówka dolnego stołu (ostatnie cztery centymetry) są wyżej o tą setkę czy dwie, bo tam szlifierka nie pracowała. Kulka wjeżdża na nie i stół łapię równowagę. Podskrobie tą końcówkę i powinno być ok.
Mam jeszcze pytanie do kolegi. Czy orientujesz się jaką tolerancje mają typowe szlifierki do płaszczyzn przykładowo spc 20?
Dosłownie przed chwilą dzwoniłem do firmy lafamet produkującej nua i pytałem o ich tolerancje. Dowiedziałem się, że w standardzie trzymają 0,01 mm.
Co do mojej maszyny, to pobawię z nią za jakiś czas i skoryguje tą uciekającą mi setkę. Podejrzewam, że końcówka dolnego stołu (ostatnie cztery centymetry) są wyżej o tą setkę czy dwie, bo tam szlifierka nie pracowała. Kulka wjeżdża na nie i stół łapię równowagę. Podskrobie tą końcówkę i powinno być ok.
Mam jeszcze pytanie do kolegi. Czy orientujesz się jaką tolerancje mają typowe szlifierki do płaszczyzn przykładowo spc 20?