wiertarka (precyzyjna, do mocowania w stojaku wiertarskim)

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
arekm
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

wiertarka (precyzyjna, do mocowania w stojaku wiertarskim)

Post napisał: arekm » 24 lut 2013, 17:50

Witam.

Proszę o poradę w temacie wyboru ręcznej wiertarki do możliwie precyzyjnych prac

- wiercenie w drewnie, aluminium, plastiku, 1-10mm byłby ideał ale 2-6mm jak najbardziej akceptowalne (do mniejszych średnic mam miniwiertarkę, do większych ułomną makitę o której niżej)
- z możliwością umieszczenia w uchwycie wiertarskim 43mm (większość czasu używana będzie w ten sposób)
- bez udaru
- z regulowanymi obrotami
- wybór kierunku nie jest niezbędny
- budżet ~500PLN [jeśli warto by było do czegoś jeszcze dołożyć to się mogę zastanowić choć to tylko hobby]

Czego szukać z precyzyjnym uchwytem, bez bicia, luzów? Konkretne, sprawdzone modele mile widziane.

Teraz katuje się Makitą HP1620 ale bicie wiertła ma kosmiczne, cały uchwyt wiertarski przy wierceniu cofa się kilka mm ku wnętrzu wiertarki itp. Przyszedł czas na coś dokładniejszego.

Pierwszy wybór to Makita 6501 ale niestety nie zdążyłem obejrzeć w rzeczywistości bo się okazuje - nie ma regulacji obrotów (http://www.makita.pl/prod/wiertarka_wys ... 96-12.html).

Widzę jeszcze z ciekawie wyglądających Makita 6408 (6413 odpada - brak możliwości mocowania w uchwycie).

Z proponowanego metabo jedynie widzę pasujące BE 561 (z uchwytem kluczykowym; 340PLN).
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 18:43 przez arekm, łącznie zmieniany 2 razy.

Tagi:

sbs
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: sbs » 24 lut 2013, 18:30

obełżyj sobie metabo sprzęt klasa może drogi , korzystam od wielu lat nie do zarżnięcia

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 24 lut 2013, 19:07

arekm pisze:przy wierceniu cofa się kilka mm ku wnętrzu wiertarki
To wynika z obecności mechanizmu udarowego. Na pewno musisz mieć wiertarkę bez udaru. Szukaj modeli z metalowym przodem obudowy, z reguły są dużo lepiej łożyskowane. Porządnie są robione Celmy, ale nie wiem, czy jest model bez udaru, sprawdź w katalogu producenta. I miej świadomość, że wiertarka na stojaku nigdy nie dorówna wiertarce stołowej, np. typu WS15 :cool:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ahabich
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: ahabich » 24 lut 2013, 19:39

Witam
Borykałem się z takim samym kłopotem - znaleźć precyzyjną wiertarkę ręczną do mocowania w uchwycie, z zastosowaniem hobbystycznym.
Niczego nie udało mi się znaleźć - skończyłem na tej samej makicie co kolega. Wydaje mi się, że wiertarki ręczne po prostu mają taką konstrukcję, która nie pozwala na wyeliminowanie bicia.
Może lepiej pomyśleć nad przystawką do wiertarki - sprzęgiełko w futerku wiertarki, dalej tulejka fi 43 mocowana w uchwycie statywu z wbudowanymi łożyskami kulkowymi oraz oporowym - lub nawet stożkowymi, które może pozwoliłyby na małe frezowanie :?: oraz oczywiście uchwyt wiertarski. Samemu myślę teraz nad taką przystawką pozwalającą na wiercenie bez bicia.

Awatar użytkownika

1złoty
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: 1złoty » 24 lut 2013, 21:37

Polecam metabo nie zawiedziesz się ale co do luzu to nie robił bym sobie nadziei.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”