Strona 1 z 2

Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 13:00
autor: bambus1121
Witam wszystkich. Siedzę sobie właśnie w cieplejszych krajach i planuje przenieść jedna z tutejszych atrakcji do pl. Od względów technicznych potrzebować będę zbudować wózek gastronomiczny z lodówka. Południa szukam wpl takiego do kupienia i nic niema więc trzeba zakasac rękawy. Technicznie banalna sprawa z racji tego że serwisu je takie urządzenia ale jak to wygląda podwzgledem prawnym czy taka samorobke dopuszcza mi do użytku.? Czy lepiej kupić coś o podobnym zastosowaniu i przystosować pod siebie. Jeśli jest możliwość zalegalizowania sam-a to z miłą chęcią go zbuduje. Jeśli są jakieś restrykcje o to materiału czy np zastosowanych gazów w agregatach chłodniczych z chęcią przyswoje potrzebna wiedzę. Jeśli ktoś ma z tym doświadczenie to bardzo proszę o pomoc. Przepraszam za polskie znaki., ciągle przestawia mi się klawiatura za granicą.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 13:05
autor: Zienek
Najpewniej będzie postawić profesjonalny stół gastronomiczny na kołach.

http://www.rilling.pl/PL/Stoly-chlodnic ... osc-600mm/

Bo o coś takiego chodzi, jak mniemam.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 15:43
autor: atlc
Nie chodzi czasami o lody rolowane (tajskie)?
Jak tak, to nie jest to u nas nowość:)
Od kilku lat widuję w Warszawie.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 15:50
autor: piromarek

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 16:02
autor: bambus1121
Olodach tajski j myślałem jako o dodatku do stołu ale nie tylko. Ogolem gotowego rozwiązania niema. Trzeba albo zrobić albo przerobić. Interesuje mnie kwestia prawna samorobki. I czy mogę przy tym postawić pracownika.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 19:37
autor: JacekBelof
Wydaje mi się, że najlepiej byłoby zwrócić się z pytaniem do sanepidu, to on jako organ najściślej nadzorujący zbiorowe żywienie, powinien mieć najlepsze rozeznanie.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 19:37
autor: atlc
Miejsca narażone na bezpośredni kontakt z żywnością muszą być wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Musisz zadbać o taki sposób wykonania blatów, żeby nie było w nim łączeń w których mogą zalegać resztki żywności.
Myślę że wszelkie wątpliwości w tym temacie rozwieje Ci telefon do sanepidu.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 18 maja 2019, 21:23
autor: orion32
I jeszcze CE ,żeby ,,wrowadzić do obrotu.".

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 19 maja 2019, 19:41
autor: 33jannowak
Dodam jeszcze że przyczepy zrobionej przez siebie typu ,, sam" nie zarejestrujesz.

Re: Wózek gastronomiczny od strony prawnej

: 19 maja 2019, 20:36
autor: bambus1121
Ale możesz wszystko postawić na podwoziu przyczepy z Castoray, w takim razie najlepiej będzie zrobić tak jak mówicie podejść do sanepidu niech dadzą wytyczne na papierze i się do nich zastosować.