Witam Panowie mam pytanie, chce wyjść z garażu z moja działalnościa i szukam jakiegoś pawilonu typu usługowo handlowy . Taki jak są sklepiki fryzjer itepe w ciągu pasaży uslugowo handlowych. Czy można w takim lokalu prowadzic działalność produkcyjną? Zajmuje się tłoczeniem Tablic samochodowych. Działalność nieuciazliwa .
Macie jakąś wiedzę w tej kwestii?
Pozwolenie na prowadzenie pracowni metaloplastyki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli nie wytwarzasz odpadów niebezpiecznych (płyny, opary, gazy) i nie przechowujesz produktów niebezpiecznych, nie przechowujesz ani nie wytwarzasz żywności, to nie masz o co pytać. Jedyne co ważne, czy konstrukcja budynku nadaje się do postawienia np 3 tonowej maszyny na 1m2, czy jakieś wibracje nie będą uciążliwe dla innych użytkowników, czy coś nie zacznie pękać od wibracji. Bo będziesz naprawiał na swój koszt.
Pozostaje też kwestia segregacji i wywozu odpadów.
Pozostaje też kwestia segregacji i wywozu odpadów.
-
- Posty w temacie: 1
Jedynie uzgodnij warunki techniczne lokalu jak pisał wyżej kol mc2kwacz z właścicielem obiektu, żeby nie było niespodzianek, że coś pęka czy masz za małą moc bo przydział mocy pod dwie żarówkijanuszd pisze:Wiec nie muszę tego nigdzie zgłaszać . Dobrze. A mówią że taka biurokracja.

Na przykład ktoś tu na forum pisał, że właściciel nie zgodził się na wykucie dodatkowego otworu wentylacyjnego na czerpnię powietrza i do odprowadzenia spalin z ploterka laserowego. To tak dla przykładu.
-
- Posty w temacie: 1
Otóż to, największych problemów spodziewaj się ze strony właściciela lokalu, a w drugiej kolejności sąsiadów(jeżeli jednak pohałasujesz, albo zacznie im światło przygasać:D). Urzędu to żadnego nie zainteresuje do czasu do kiedy będziesz regularnie się z nimi rozliczał.
Często właściciele lokali użytkowych dostają drgawek jak słyszą, że ma być robione cokolwiek innego niż handel papierem toaletowym.
Osobiście kiedyś w lokalu magazynowym nie dostałem zgody właściciela na wyszlifowanie surowej posadzki betonowej i położenie żywicy posadzkowej (do dzisiaj zachodzę w głowę czemu, przecież to było zwiększenie wartości lokalu na mój koszt..!?)
Często właściciele lokali użytkowych dostają drgawek jak słyszą, że ma być robione cokolwiek innego niż handel papierem toaletowym.
Osobiście kiedyś w lokalu magazynowym nie dostałem zgody właściciela na wyszlifowanie surowej posadzki betonowej i położenie żywicy posadzkowej (do dzisiaj zachodzę w głowę czemu, przecież to było zwiększenie wartości lokalu na mój koszt..!?)
-
- Posty w temacie: 2
Też bym się nie zgodził. Jeśli cały budynek nie należy do jednej osoby, to elewacja nie jest własnością właściciela lokalu. Poza tym wydech technologiczny z odsysarki pyłów, oparów czy dymów to są już odpady niebezpieczne.rdarek pisze:Na przykład ktoś tu na forum pisał, że właściciel nie zgodził się na wykucie dodatkowego otworu wentylacyjnego na czerpnię powietrza i do odprowadzenia spalin z ploterka laserowego. To tak dla przykładu.