Witam. Nie byłem pewien, który dział byłby odpowiedni, dlatego zdecydowałem się go wrzucić do luźnych. Tym bardziej, że pewnie macie już przesyt tego typu pytań w "poważniejszych" działach. Mimo najszczerszych chęci, odpowiedzi które się pojawiają w takich tematach są tak indywidualne, że ciężko znaleźć coś dla siebie z gotowych rozwiązań, każdy ma inne plany i potrzeby względem urządzenia, no i inny budżet, amator sam często nie jest świadomy swojej niewiedzy w danym temacie. Planuję zakup plotera frezującego, z samym CNC mam niewielkie doświadczenie, kilka zabaw w poprzedniej firmie, jakiś czas temu przeszedłem tygodniowy kurs obsługi maszyn CNC w Lublinie na Magnoliowej. Generalnie - głównie teoria. W mojej firmie pojawiła się potrzeba zakupu ploteru frezującego. Budżet jaki mam przewidziany to 20.000 zł netto. Maszyna będzie służyć głównie do prototypowania przy produkcji elektroniki, w czym przede wszystkim będzie się zawierać frezowanie płytek PCB, oraz elementów obudowy urządzeń. 95% pracy odbywać się będzie w typowym laminacie 1,5 mm / 35 µm Cu, PCV, rzadziej plexy. Metalu raczej nie będzie, ale biorę pod uwagę że odświętnie może pojawić się potrzeba skrobnąć coś w aluminium. No i grawerka, w tych samych materiałach. Nie wiem, czy sprzętem w tej klasie cenowej jest sens się brać np. za grawerkę w stali? Nie jest to priorytet oczywiście, to tylko moje luźne dywagacje. Pole robocze nie będzie potrzebne jakieś gigantyczne 300 x 300 x 80 mm wydaje się wystarczające, choć wiadomo - możliwości nigdy dosyć

.
Na ten moment, znalazłem ofertę firmy Seron na ploter 3030 standard. Wygląda dość masywnie.
Są również na alledrogo konstrukcje typu "MegaPlot grawerka 2.2kW XMD32", która w porównaniu do Serona 3030 wydaje się większa i ma mocniejsze wrzeciono, jest jednak dużo tańsza co mnie ekhm.. delikatnie zastanawia. Zwłaszcza przy polu roboczym 700 x 800 x 90 mm. Nie ukrywam, że jeśli nie byłaby to jakaś chińska zabawka ploteropodobna, to jednak ponad 2x więcej przestrzeni i prawie 3x więcej mocy wrzeciona - przemawia do mnie. Obie maszyny mają momentami dość sprzeczne opinie w sieci (w tym na formu).
No i inne oferty, typu alphatech, gdzie za 2/3 ceny Serona 300 x 300 mm oferują coś gabarytów prawie stołu bilardowego.
Absolutnie zdaję sobie sprawę, że moje "problemy" mogą być proste i głupie, jednak wiecie jak to jest, wybór maszyny należy do mnie, jeśli wybiorę źle - będę się musiał z tym później męczyć

. Nigdy nie zaszkodzi zapytać kogoś bardziej doświadczonego.