Mam takie 2 problemy (podobne):
Bateria firmy ferrro ma podłączenie do ciepłej i zimnej wody za pomocą wężyków. Ich końcówki wyglądają tak:

Z jednej strony gwint zewnętrzny który wygląda mi na M10x1, z drugiej strony nakrętka 3/8 cala. Za tym m10 jak widać jest zagłębienie na uszczelkę i coś co tą uszczelkę dociska. Czy ma ktoś pomysł jak zrobić rurkę którą pozwoli wyeliminować wężyk ? Czyli rurka z jednej strony z tym gwintem M10 a z drugiej z nakrętką 3/8 (obracaną jak w tym wężyku). Rewelacyjnie by było gdyby to się dało zrobić z czegoś co pozwoli taką rurkę lekko wyprofilować (wiem, że są takie miedziane które da się wyginać).
Szukam rozwiązania PEWNEGO, niekoniecznie maksymalnie taniego. Boje się tych wężyków bo mają być za wanną która jest bardzo trudna w demontażu.
I drugi problem:
Wężyk który na końcach ma nakrętki 1/2 cala chcę zastąpić kawałkiem rurki ze stali nierdzewnej. Musi to być jak najmniejszy odcinek. Co najmniej jedna z tych nakrętek musi być luzem (obracać się) bo inaczej tego nie przykręcę. To ma być połączenie baterii prysznicowej z kolumną prysznicową. Gwinty są w 1 osi i odległość między nimi mogę ustawić od prawie 0 do 10 cm. Tu jakość połączenie również oczywiście jest ważna ale nie krytyczna. W grę wchodzi także bardzo krótki wężyk ale wątpie żeby ktoś produkował węzyki poniżej 10 cm.
Czy jest szansa coś takiego kupić (wątpię) lub zrobić ?