Zdjęcia do artykułu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
NataszaBlack
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Zdjęcia do artykułu

Post napisał: NataszaBlack » 08 cze 2016, 12:54

Cześć,
na co dzień zajmuję się chemiczną obróbką powierzchniową aluminium. Na forum CNC zaglądam i udzielam się hobbystycznie w sytuacji postów użytkowników związanych raczej z moją specjalizacją, o obróbce mechanicznej tylko czytam z ciekawości, poszerzam wiedzę i nie zabieram głosu:).
Wstawiam tego posta, ponieważ dostałam zadanie bojowe - napisać ogólny podstawowy artykuł o skrawalności aluminium bez wnikania w szczegóły :) (alleluja, bo ekspertem nie jestem), stąd moja prośba ogromna - chciałabym dołączyć do niego zdjęcia - nie chcę zrobić wtopy, wiem że w zależności od rodzaju obrabianego materiału, rodzaju obróbki i kupy innych czynników, dobierane są inne narzędzia skrawające.. Zdjęcia są na licencji CC0- bez praw autorskich, do użytku komercyjnego, każdy może z nich korzystać, piękne. Jak ktoś chce i potrzebuje to można je pobrać z pixabay. Przy moim poziomie wiedzy nie jestem w stanie określić czy nie są przeznaczone np. do stali, a do aluminium w ogóle nikt by nie użył czegoś takiego. Od kilku dni wertuję poradniki o skrawaniu, ale nie jestem na 100% pewna czy te zdjęcia się nadają, teoria to nie praktyka, dlatego nie chcąc wyjść na ignorantkę pytam Was i mam nadzieję, że nie pozwolicie mi się zbłaźnić :).
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Pozdrawiam serdecznie
Z góry dziękuję za zainteresowanie się moim tematem i wszelką pomoc
Natalia

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 08 cze 2016, 16:31

Narzędzia dobiera się w zależności od właściwości materiału a nie jego nazwy. Aluminium obejmuje szeroka gamę stopów od miękkich i ciągliwych po twarde a nawet wręcz kruche. Do tego dobiera się narzędzia i parametry skrawania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
NataszaBlack
Kontakt:

Post napisał: NataszaBlack » 09 cze 2016, 09:00

mc2kwacz, tyle wiedzy podstawowej to posiadam, że wśród samych stopów aluminium są z twardymi wydzieleniami krzemu, niskostopowe do obróbki plastycznej, umacniane zgniotem itd., że parametry i narzędzia potrafią być naprawdę różne... Stąd też moja świadomość, że temat jest szeroki, a teoria jest niewiele warta przy praktyce i lepiej pytać mądrzejszych od siebie.
Pytanie tutaj jest zasadnicze: czy patrząc na te zdjęcia można określić do jakich konkretnych materiałów można je zastosować, albo do jakich kompletnie się nie nadają i czy zamieszczenie ich w artykule o skrawalności aluminium nie będzie strzałem w kolano. Chcę uniknąć sytuacji, że przeczyta to osoba, która na co dzień zajmuje się obróbką mechaniczną aluminium i mnie po prostu wyśmieje. Czy po prostu jest tak, że te zdjęcia są neutralne i nikt nie odbierze tego za jawną ignorancję tematu. Krótko i na temat :).
Odtłuszczanie-Dekapowanie-Satynowanie-Anodowanie-Barwienie-Uszczelnianie-Fosforanowanie-Chromianowanie-Korozja

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 09 cze 2016, 18:34

Każdym z narzędzi skrawających na tych zdjęciach obrobi się poprawnie JAKIŚ gatunek aluminium w jakiejś formie wykonania, nawet pilnikiem obrotowym. Tak więc jeśli mówimy o aluminium szeroko rozumianym jako stop zawierający zdecydowaną większość glinu, to zdjęcia się nadają. Wręcz ciężko będzie znaleźć takie, które się nie nadają.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 09 cze 2016, 18:56

z małym uzupełnieniem, większość z tych narzędzi nie nadaje się do obróbki żadnego aluminium.

Czemu - ano one by się nadawały, ale nie w tym stanie. Pewnie, na siłę wszystko zrobisz, problem w tym, że masz na tych zdjęciach np. uniwersalne głowiczki, moim zdaniem wyposażone w płytki do obróbki stali. Bo do obróbki aluminium najczęściej płytki nie są pokrywane, ale polerowane, by ułatwić spływ klejącego się wióra.

Ot mały przykład - https://www.iscar.com/eCatalog/Products ... TG&app=174

Masz ten sam nóż tokarski, tyle, że w niektórych przypadkach masz na tym nożu płytkę do aluminium.

A tak wygląda specjalna głowiczka z płytkami do aluminium: http://www.produktion.de/technik/fertig ... g-116.html

Oczywiście, że po wymianie płytek może ta głowiczka również inne metale skrawać, stal też.

Wśród twoich zdjęć masz też takie, z oprawką i frezem. Problem w tym, że są to frezy do stali. Zobacz tu: http://www.ebay.de/itm/ISCAR-ECA-B-3-20 ... 7675.l2557

Od razu widać, że frez dla aluminium jest "jakby ciut inaczej skręcony" :mrgreen:

Oczywiście osoby, które nie korzystają z specjalistycznych narzędzi raczej się nie połapią, ale niektórzy zwrócą uwagę na to, że zdjęcia są dobierane przypadkowo.

To jeszcze jeden frez do aluminium: https://www.iscar.com/eCatalog/Family.a ... 5&GFSTYP=M

To na koniec zobacz sobie np. narzędzia do obróki felg: http://www.iscar.co.za/newarticles.aspx ... cleid/1676

Jak klikniesz na poszczególne cyferki, zobaczysz na filmiku obróbkę i jak wygląda do niej płytka. Kliknij na 5 - zobaczysz jak wygląda narzędzie z płytkami do otworów pod śruby. Aha, też pieprzą. O ile narzędzie jest pokazane, tak jak ono wygląda, o tyle na filmikach niedoinformowany animator zastosował płytki, jakie występują właśnie w narzędziach do stali (powlekane). To tak na marginesie.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 09 cze 2016, 20:21

Akurat obrabiam różne gatunki aluminium, stali nie obrabiam. I tyle mogę powiedzieć, że do niektórych (!) gatunków aluminium świetnie sprawdzają się narzędzia "uniwersalne" do stali a te dedykowane do aluminium nie sprawdzają się. Zaznaczam, że mam i jedne i drugie. Dużo zależy też nie tylko od gatunku aluminium ale co i w jakim celu jest obrabiane! Dotyczy to zarówno frezów jak i noży tokarskich.
Ale faktem jest, że jeśli się chce uniknąć doczepek, może lepiej płytek pokrywanych do stali ("żółtych" i "czarnych") nie prezentować. Bo przecież tu nie o praktykę chodzi, tylko o, "referat naukowy" i potencjalne zderzenie z lamerskimi prześmiewczymi opiniami publiki?

Awatar użytkownika

Autor tematu
NataszaBlack
Kontakt:

Post napisał: NataszaBlack » 10 cze 2016, 11:28

Dziękuję :)
Odtłuszczanie-Dekapowanie-Satynowanie-Anodowanie-Barwienie-Uszczelnianie-Fosforanowanie-Chromianowanie-Korozja

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”