Witam, jestem nowy na forum:) szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem...
sprawa wygląda tak że od kilku ładnych lat moja firma zajmuje się usługami spawalniczymi, budowa konstrukcji stalowych, cięcie plazmą itp itd no i właśnie chcieliśmy poszerzyć ofertę o cięcie plazmą cnc, i tu nasuwa się pytanie o opłacalność ploter cnc był by na usługi. ile można miesięcznie wyciągnąć z jednego stołu??? dodam że o zlecenia się nie martwię, skomplikowane jest sterowaniem takim urządzeniem?
opłacalność plazmy CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tu nie kącik porad biznesowych więc na pomoc w takim zakresie nie licz. Każdy rzemieślnik będzie pilnował swojego rynku i zniechęcał innych do konkurencji 
Jest potrzebna taka maszyna? No to pytanie jest dziwne.
A usługowo? Cięcie plazmą jest powszechne w fabrykach, ale jako usługa? To zapewne zależy od rejonu kraju. Sam najlepiej powinieneś wiedzieć.
W każdym razie, wśród oferentów cięcia laserem mogę przebierać a cena jest jak dla mnie śmiesznie niska.
Ploter plazmowy jest jak zwykły ploter tyle że z palnikiem zamiast wrzeciona i basenem zamiast stołu
No i zwykle dość duży, bo plazmą się drobnicy nie tnie. Nieodzowna też suwnica pod sufitem do kompletu 

Jest potrzebna taka maszyna? No to pytanie jest dziwne.
A usługowo? Cięcie plazmą jest powszechne w fabrykach, ale jako usługa? To zapewne zależy od rejonu kraju. Sam najlepiej powinieneś wiedzieć.
W każdym razie, wśród oferentów cięcia laserem mogę przebierać a cena jest jak dla mnie śmiesznie niska.
Ploter plazmowy jest jak zwykły ploter tyle że z palnikiem zamiast wrzeciona i basenem zamiast stołu

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Jak masz robote na ciecie to pewnie ze sie oplaca. Moja firma ma dwie plazmy po dwa palniki na kazdej. I palimy 2 zmiany blachy grube tzn od 6mm.
Sasiad w zeszlym roku kupil plazme 2,5x6m z wymiennymi stolami wiec yez sie oplaca.
Jak masz robote w stylu konstrukcje to plazma jak najbardziej dla ciebie. Jedna z najtanszych maszyn do ciecia stali.
Jedyne co ja moge polecic to stare sprawdzone i tanie w eksploatacji zrodla sfornika. Dysze i elektrody do tego sa po 7zl. Jakos nie jestem za nowymi plazmami HD...
Sasiad w zeszlym roku kupil plazme 2,5x6m z wymiennymi stolami wiec yez sie oplaca.
Jak masz robote w stylu konstrukcje to plazma jak najbardziej dla ciebie. Jedna z najtanszych maszyn do ciecia stali.
Jedyne co ja moge polecic to stare sprawdzone i tanie w eksploatacji zrodla sfornika. Dysze i elektrody do tego sa po 7zl. Jakos nie jestem za nowymi plazmami HD...