Witam

Mam parę pytań. Kumpel kupił niedawno maszynę CNC z sterownikiem Fanuc, polecił mi, żebym poszedł na kurs programowania maszyn CNC właśnie z tym sterownikiem. Znalazłem fajnie zrobioną stronkę w sprawie kursu i mam pytanie (oto link do stronki
http://emt-systems.pl/szkolenie-cnc-frezarki-fanuc.html ) jak to jest, muszę robić wszystkie kursy stąd po kolei czyli CNC 1, CNC 2, CNC 3, CNC 4, aż do CNC 5, żeby być programistą i umieć pisać mu programy, czy wybieram sobie np. kurs CNC 5, robię go i dam radę ogarnąć pisanie programów? Sorki za takie głupie pytania, ale jestem zielony, a zrobić taki kurs to znowu dodatkowe pieniądze do mojej obecnej pracy, bo za każdy program (jak już do tego dojdzie) będę miał zapłacone oddzielnie

Jakiś gościu napisał temu koledze jeden program i robiłem tam przez 2 dni jako operator, żeby zobaczyć czy jest ok i nie było w tym nic trudnego, ale wiadomo, operatorem to każdy może być, bo to proste

. Dodatkowo, żeby zacząć i skończyć taki kurs to trzeba mieć jakieś wykształcenie, np. skończona zawodówka lub technikum związane z maszynami? Ja mam zwykłe średnie wykształcenie. Jakby coś to komputery i te sprawy ogarniam, z tym nie ma problemu