Praca inżynierska wybór tematu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
huberts15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Praca inżynierska wybór tematu

Post napisał: huberts15 » 07 mar 2015, 21:31

Koledzy, koleżanki!

Stanąłem przed wyborem tematu pracy inżynierskiej, mam kilka typów, moje zainteresowania to motoryzacja. Osobiście chciałbym kiedyś pracować jako konstruktor, typowy rzemieślnik, czyli dostawać zadanie i je realizować. Wybór tematów mam bardzo szeroki, bo oscyluje w tematyce eksploatacji, modernizacji pojazdów i maszyn.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, jako że pracujecie w zawodzie, być może moglibyście podsunąć jakiś temat, ewentualnie zagadnienie. W co warto "wejść" żeby kiedyś dostać zatrudnienie.

Serdecznie dziękuje za odzew i pozdrawiam prosto z IMiRu krakowskiego AGH ;)

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Praca inżynierska wybór tematu

Post napisał: pitsa » 08 mar 2015, 14:13

huberts15 pisze:W co warto "wejść" żeby kiedyś dostać zatrudnienie
Wymyśl coś użytecznego co będziesz w stanie wykonać od początku do końca.

Przykład nierealny:
Zbuduj pojazd inspekcyjno-naprawczy do kanalizacji z "umiejętnością" wyboru odgałęzienia i wspinania się aby dotrzeć do uszkodzenia i na przykład wydrukowania "plomby" zaprawą szybkowiążącą CX 5. ;-)

Przykład realny:
Zrób sobie frezareczkę - na niektórych uczelniach będą z tego "happy". Jedyny problem to kasa.

Przykład "programistyczny":
Napisz uniwersalne moduły do linuxcnc do wykonywania różnych ciekawych detali ale bez wywalania parametrów "z kodu Kamara". :-) A to można zrobić bez większej kasy, o ile miałbyś kontakt z jakąś maszynką.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”