Tak się złożyło, że zajechałem nad nasze morze. Życia tu już praktycznie nie ma bo sezon się skończył ale mi o taki odpoczynek chodziło. Cisza, spokój i morze.
Zwiedzieliśmy już chyba wszystko w okolicy. Ma ktoś jakieś fajne miejsca do polecenia? Chodzi mi o widoczki , albo jakieś ciekawostki muzealne.
Pozdrowienia z Jastrzębiej Góry :-)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Pozdrowienia z Jastrzębiej Góry :-)
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
LinuxCNC, CamBam
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dzięki, zaraz wrzuce w google. Dodam jeszcze, że latam z 7 miesięcznym synkiem więc wspinaczki wszelakie odpadają. Udało się zaliczyć Lisi Jar który jest dla nas maksimum możliwości 

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
LinuxCNC, CamBam
LinuxCNC, CamBam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Z tą jaskinią to bardzo przepraszam ale jakieś nieporozumienie. Kawałek korytarzyka pod ziemią, dalsza część taki jęzor jest dostępne tylko dla geologów, osobiście nie polecam.
A w Jastrzębiej? Dom whisky podobno można napić się każdej whisky świata, można się na Hel wybrać i zwiedzić militaria oraz fokarium, można w drugą stronę w kierunku żarnowca zwiedzić resztki po elektrowni atomowej (choć ja tam nie wiele widziałem) bardzo ładnie wygląda elektrownia szczytowo pompowa w żarnowcu. co prawda widziałem ją tylko z zewnątrz ale i z ulicy widać potężne rury doprowadzające wodę do turbin... fajny widok.
I polecam zwiedzić Pałac w Rzucewie oraz ładny dwór w Lisewie. W miejscowości Krokowa też jest ładny pałacyk. Jeśli Stutthof, to warto też odwiedzić miejsce pamięci o poległych w miejscowości Wielka Piaśnica, miejsce hitlerowskiej zbrodni gdzie zabitych zostało 14 000 osób! Oprócz przydrożnego pomnika, jest też miejsce pamięci z opisowymi tablicami. Trzeba kierować się na sanktuarium maryjne. Sam sanktuarium nie znalazłem, ale ładny las na spacer z odrobiną historii.
A w Jastrzębiej? Dom whisky podobno można napić się każdej whisky świata, można się na Hel wybrać i zwiedzić militaria oraz fokarium, można w drugą stronę w kierunku żarnowca zwiedzić resztki po elektrowni atomowej (choć ja tam nie wiele widziałem) bardzo ładnie wygląda elektrownia szczytowo pompowa w żarnowcu. co prawda widziałem ją tylko z zewnątrz ale i z ulicy widać potężne rury doprowadzające wodę do turbin... fajny widok.
I polecam zwiedzić Pałac w Rzucewie oraz ładny dwór w Lisewie. W miejscowości Krokowa też jest ładny pałacyk. Jeśli Stutthof, to warto też odwiedzić miejsce pamięci o poległych w miejscowości Wielka Piaśnica, miejsce hitlerowskiej zbrodni gdzie zabitych zostało 14 000 osób! Oprócz przydrożnego pomnika, jest też miejsce pamięci z opisowymi tablicami. Trzeba kierować się na sanktuarium maryjne. Sam sanktuarium nie znalazłem, ale ładny las na spacer z odrobiną historii.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Bo to tylko taka nietypowa geologicznie dziura.Duszczyk_K pisze:jakieś nieporozumienie. Kawałek korytarzyka pod ziemią, dalsza część taki jęzor jest dostępne tylko dla geologów, osobiście nie polecam.

Na przykład gdyby polecić odwiedzenie muzeum hymnu narodowego w Będominie wielu powie, że lepszy jest dom do góry nogami i najdłuższa deska świata.
Po drodze do Żarnowca, w Odargowie, jest największy w okolicy kamień narzutowy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ