No właśnie, czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć jak rozwiązywać takie zadania?![]()
Układ sił jest w równowadze, jeżeli odległość b (patrz rysunek), wynosi
Układ sił - zadanie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Układ sił - zadanie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Akcja reakcja
Bez książek PKM nie ruszysz
Google lub bibliotek nie gryzie
zamiast browar + Seksi Laska =>> biblioteka
a tu nawet podstaw nie ma
zaznacz reakcje w podporach bo nikt nie policzy za Ciebie tego zadania
Bez książek PKM nie ruszysz
Google lub bibliotek nie gryzie
zamiast browar + Seksi Laska =>> biblioteka
a tu nawet podstaw nie ma
zaznacz reakcje w podporach bo nikt nie policzy za Ciebie tego zadania
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Warunki równowagi z których trzeba tu skorzystać są dwa, bo nieznana jest na wstępie także wartość reakcji Ra:
1. Suma sił na oś pionową równa zero- z tego warunku nieznana reakcja Ra wynosi 75 kN i skierowana jest w górę. (Ra-100+25=0). Uprzedzam jednak, że potem się okaże, że nie będzie nam jej wartość potrzebna
2. Suma momentów od wszystkich sił (Ra, Rb i obciążenia 100kN) względem dowolnego punktu równa zero.
Z tego warunku jakikolwiek punt obrać za biegun wyjdzie równanie momentów w którym przy momencie od siły 100kN wejdzie parametr b np:
Obieram pkt A do liczenia momentu zatem:
Ma= Ra*0+b*100-Rb*8
Z warunku równowagi Ma=0
Zatem: Ra*0+b*100-Rb*8=0
Reszte sam se już zrobisz, tzn popodstawiasz Ra i Rb i przekształcisz równanie, żeby b z niego wyliczyć.
Warto teraz zauważyć, że przy sprytnie obranym biegunie do liczenia momentu w pkt A to zadanie daje się rozwiązac nie licząc reakcji Ra, bo jej ramię działąnia wzgl pkt A jest równe zero. Przedstawiłem jednak pełny tok obliczeń- dla porządku.
1. Suma sił na oś pionową równa zero- z tego warunku nieznana reakcja Ra wynosi 75 kN i skierowana jest w górę. (Ra-100+25=0). Uprzedzam jednak, że potem się okaże, że nie będzie nam jej wartość potrzebna

2. Suma momentów od wszystkich sił (Ra, Rb i obciążenia 100kN) względem dowolnego punktu równa zero.
Z tego warunku jakikolwiek punt obrać za biegun wyjdzie równanie momentów w którym przy momencie od siły 100kN wejdzie parametr b np:
Obieram pkt A do liczenia momentu zatem:
Ma= Ra*0+b*100-Rb*8
Z warunku równowagi Ma=0
Zatem: Ra*0+b*100-Rb*8=0
Reszte sam se już zrobisz, tzn popodstawiasz Ra i Rb i przekształcisz równanie, żeby b z niego wyliczyć.
Warto teraz zauważyć, że przy sprytnie obranym biegunie do liczenia momentu w pkt A to zadanie daje się rozwiązac nie licząc reakcji Ra, bo jej ramię działąnia wzgl pkt A jest równe zero. Przedstawiłem jednak pełny tok obliczeń- dla porządku.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Teraz padnie pytanie ...a jak sie przeksztalca.?Reszte sam se już zrobisz, tzn popodstawiasz Ra i Rb i przekształcisz równanie, żeby b z niego wyliczyć.

sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-