Klienci - jak to z nimi jest u innych?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Klienci - jak to z nimi jest u innych?
Tak się ostatnio zastanawiałem nad dość ciekawą (jak dla mnie sprawą) jak to jest u innych ludzi z klientami, tych prowadzących działalność lub tych nie prowadzących ale dziergających zlecenia na lewo.
Jak szukacie klientów u siebie i jaki odsetek tych co się kontaktuje tak naprawdę coś zleca.
Żeby jakoś zacząć ten temat napiszę jak to jest u mnie.
Od niedawna po mieście mam porozlepiane jakieś banery płacę za to jakieś 500,00zł miesięcznie, wcześniej opierałem się wyłącznie na poleceniach innych i do tego internet.
Telefon się nie urywa ale dzwoni, ceny mam nie wygórowane, ludzie pytają, ogólnie atmosfera wzajemnego zrozumienia itd. itp.
Ale jak tak ostatnio się zastanawiałem nad całą sytuacją to na 10-15 telefonów jeden telefon to faktycznie jakieś zlecenie wiem, że ludzie szukają różnych opcji i nie zawsze zdecydują się na mnie i czasem pójdą do konkurencji (sam tak robię).
Ale ciekawi mnie jak to jest u innych, jaki odsetek potencjalnych klientów którzy się kontaktują to ludzi którzy realnie stają się klientami?
Jak szukacie klientów u siebie i jaki odsetek tych co się kontaktuje tak naprawdę coś zleca.
Żeby jakoś zacząć ten temat napiszę jak to jest u mnie.
Od niedawna po mieście mam porozlepiane jakieś banery płacę za to jakieś 500,00zł miesięcznie, wcześniej opierałem się wyłącznie na poleceniach innych i do tego internet.
Telefon się nie urywa ale dzwoni, ceny mam nie wygórowane, ludzie pytają, ogólnie atmosfera wzajemnego zrozumienia itd. itp.
Ale jak tak ostatnio się zastanawiałem nad całą sytuacją to na 10-15 telefonów jeden telefon to faktycznie jakieś zlecenie wiem, że ludzie szukają różnych opcji i nie zawsze zdecydują się na mnie i czasem pójdą do konkurencji (sam tak robię).
Ale ciekawi mnie jak to jest u innych, jaki odsetek potencjalnych klientów którzy się kontaktują to ludzi którzy realnie stają się klientami?
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
LinuxCNC, CamBam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Im branża bardziej specjalistyczna tym większy odsetek kontaktów które zamieniają się w zlecenia. Kilka procent uzysku to wynik przeciętny w sensie średni a nie zły.
Wbrew pozorom zakładów świadczących usługi w zakresie obróbki mechanicznej (i innych) jest BARDZO dużo.
Nie zrażaj żadnych klientów, nawet tych którym w konkretnym przypadku odmówisz, trzymaj jakość i terminy, to będzie dobrze i z czasem coraz lepiej.
Wbrew pozorom zakładów świadczących usługi w zakresie obróbki mechanicznej (i innych) jest BARDZO dużo.
Nie zrażaj żadnych klientów, nawet tych którym w konkretnym przypadku odmówisz, trzymaj jakość i terminy, to będzie dobrze i z czasem coraz lepiej.
-
Nie chodzi mi o to, że jest źle i chcę się wyżalić czy coś takiego, jak dla mnie jest wystarczająco
. Każdego zlecenia nie biorę bo nie mam warunków na duże projekty (duże powierzchniowo), ludzie przychodzą do mnie raczej z pierdołami, tak czy inaczej, pytam z czystej ciekawości jak to jest u innych.

LinuxCNC, CamBam
LinuxCNC, CamBam
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czasem do pierdółek ludzie mają "swojego tokarza" itp.
W szczecinie ostatnio kolega szukał z dnia na dzień tokarza na przetoczenie śrubki M8 na jakąś okrągłą główkę i otwór centryczny. I dopiero po 10-12 telefonach, jego teściu zadzwonił do dziadka emeryta, który prawie z parkinsonem, przygarbiony zrobił mu tę śrubkę w 3-4 minuty od włączenia światła w warsztacie. Zapłacił 12 zł, a był w takiej desperacji, że był w stanie zapłacić stówę.
A z takim szukaniem, to ludzie jak tak za bardzo nie wiedzą gdzie co komu zlecić, to wysyłają zapytanie do dwóch pierwszych stron wyników z googli a potem i tak kupują gotowca z allegro, bo wyszło, że dorabianie będzie droższe niż zakup całego nowego urządzenia.
O klienta trzeba dbać, bo to pocztą pantoflową idzie.
W szczecinie ostatnio kolega szukał z dnia na dzień tokarza na przetoczenie śrubki M8 na jakąś okrągłą główkę i otwór centryczny. I dopiero po 10-12 telefonach, jego teściu zadzwonił do dziadka emeryta, który prawie z parkinsonem, przygarbiony zrobił mu tę śrubkę w 3-4 minuty od włączenia światła w warsztacie. Zapłacił 12 zł, a był w takiej desperacji, że był w stanie zapłacić stówę.
A z takim szukaniem, to ludzie jak tak za bardzo nie wiedzą gdzie co komu zlecić, to wysyłają zapytanie do dwóch pierwszych stron wyników z googli a potem i tak kupują gotowca z allegro, bo wyszło, że dorabianie będzie droższe niż zakup całego nowego urządzenia.
O klienta trzeba dbać, bo to pocztą pantoflową idzie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Skoro to temat o klientach i ofertach, to powiem Wam koledzy (i koleżanki) pewną ciekawostkę...WZÓR pisze:W moim przypadku większości klientom z forum chodziło tylko o wycenę.
..... dostali ją i znikali.
p.s.
Pewnie wycena była niezadawalająca ... , choć moim zdaniem sami wykonywali tę robotę , tylko nie potrafili ją wycenić.
Mariusz.
Wiecie dlaczego m.in. niemiecka gospodarka tak dobrze prosperuje od wielu lat (i nie tylko niemiecka, bo też duńska)?
Mianowicie, za każde zapytanie ofertowe (czyli wycena, materiałówka, koszty wykonania, itp.) trzeba zapłacić.
A dlaczego trzeba? Ponieważ przygotowanie wyceny ofertowej również kosztuje (pensja pracownika, który tę ofertę przygotuje, oprogramowanie, sprzęt komputerowy). To nie jest tak, że ofertowanie jest wliczone w cenę lub jest za darmo - w ten sposób ograniczyła się u nich ilość zapytań ofertowych bez podpisanej umowy na dostarczenie/wykonanie usługi.
I jeśli np. kolega WZÓR będzie dostawał tylko oferty do wyceny bez ich zamknięcia (czyli wykonania i otrzymania za nie zapłaty), to na tym nie zarobi, ale straci.
Tak, tak, koledzy - jeśli wprowadzić płatną usługę wyceny złożonej oferty, to ograniczy się ilość zapytań tylko o jej wycenę.
Dlaczego to piszę?
Ponieważ m.in. firma Gebruder Bode & Co z siedzibą w Kassel, a także MEKOPRINT A/S z siedzibą w Aalborg wprowadziły to rozwiązanie wiele lat temu.
-
Ja już widzę, Pana Kowalskiego który do mnie przychodzi i mówi:
- Panie Jarku cza mi wyspawać takie o tutaj gówienko, to taka skrzyneczka, no wie Pan o co chodzi, ile to będzie kosztowało?
Na co ja
- Panie Kowalski podpisujemy umowę, koszt wyceny to 50,00zł i trzeba poczekać do jutra bo muszę zadzwonić do dostawcy materiału czy mu czasem cen nie podnieśli na stal.
Na co Pan Kowalski
- Chyba Pana popierd...ło!
Ja to widzę raczej tak
- Panie Jarku cza mi wyspawać takie o tutaj gówienko, to taka skrzyneczka, no wie Pan o co chodzi, ile to będzie kosztowało?
Na co ja
- Panie Kowalski podpisujemy umowę, koszt wyceny to 50,00zł i trzeba poczekać do jutra bo muszę zadzwonić do dostawcy materiału czy mu czasem cen nie podnieśli na stal.
Na co Pan Kowalski
- Chyba Pana popierd...ło!
Ja to widzę raczej tak

LinuxCNC, CamBam
LinuxCNC, CamBam
-
- Posty w temacie: 6
Kolego clubber, zapewniam Ciebie że nie dlatego gospodarka niemiecka i duńska (oraz parę innych) sobie dobrze radzi, że wyceny są płatne
Takie działania są po pierwsze w mniejszości WSZĘDZIE, po drugie dotyczą skomplikowanych wycen dotyczących projektów za duże pieniądze. Nie jakichś pierdółek za śmieszne parę stów czy parę tysięcy.
A jeśli firma startuje do przetargu to nie dość że sama z siebie musi przygotować wycenę, to na dodatek często musi wpłacić wadium.

A jeśli firma startuje do przetargu to nie dość że sama z siebie musi przygotować wycenę, to na dodatek często musi wpłacić wadium.
-
- Posty w temacie: 5
Taka jest niestety prawda bo rodacy znają cenę własnego pieniądza ale nie doceniają cudzej pracy. Już dawno kolega prowadzący serwis RTV odradzał mi pakowanie się w usługi. Opowiadał mi że przyszedł do niego emeryt, wysypał z siatki na zakupy kupkę części z jakiegoś starego odbiornika lampowego i chciał żeby mu z tego uruchomić radio. Nie miał wielkich wymagań- byle dało się słuchać Wolnej Europy bo w nic innego nie wierzy. Najciekawsze było kiedy długo mozoląc się z liczeniem drobnych wysiorbanych z kieszeni oświadczył że może za to dać 10 zł bo na więcej go nie stać.
-
Kolego diodas1 trochę generalizujesz, co nie zmienia to faktu, że tak się zdarza.
Z innej beczki - dostałem niedawno maila z pytaniem o wycenę przyspawania profili do słupków, ktoś chciał zmienić płot z siatki na drewniane sztachety.
Nie lubię za bardzo pracować przy ogrodzeniach ale pomyślałem sobie wyjdę z tej mojej nory i popracuje na powietrzu, pogoda ładna, będzie fajnie, zrobiłem wycenę i zaśpiewałem 650.00zł, może łyknie.
Było do przyspawania 18 profili do 10 słupków po 2 na każdą przerwę między słupki (góra i dół). Chyba po dwóch dniach dostałem odpowiedź, że Pan żałuje, że nie skontaktował się ze mną wcześniej bo przyjechał inny spawacz, wziął 1000.00zł i jeszcze wysłał klienta po elektrody do sklepu
.
Tak, że tu przypadek trochę odwrotny, klient najpierw zlecił potem szukał alternatywy
Z innej beczki - dostałem niedawno maila z pytaniem o wycenę przyspawania profili do słupków, ktoś chciał zmienić płot z siatki na drewniane sztachety.
Nie lubię za bardzo pracować przy ogrodzeniach ale pomyślałem sobie wyjdę z tej mojej nory i popracuje na powietrzu, pogoda ładna, będzie fajnie, zrobiłem wycenę i zaśpiewałem 650.00zł, może łyknie.
Było do przyspawania 18 profili do 10 słupków po 2 na każdą przerwę między słupki (góra i dół). Chyba po dwóch dniach dostałem odpowiedź, że Pan żałuje, że nie skontaktował się ze mną wcześniej bo przyjechał inny spawacz, wziął 1000.00zł i jeszcze wysłał klienta po elektrody do sklepu

Tak, że tu przypadek trochę odwrotny, klient najpierw zlecił potem szukał alternatywy

LinuxCNC, CamBam
LinuxCNC, CamBam