Radny3d pisze:Witam,
Mieszkam w Starym Jaromierzu woj. Lubuskie.
Jestem absolwentem technikum mechatronicznego. Od roku interesuje sie obrabiarkami cnc, a konkretniej ich programowaniem. W szkole mieliśmy doczynienia z sinumerikiem 840d. Do dyspozycji także programy typu cad ( solid edge) i cam (edge cam). Umiem projektować proste detale w 3d i sporządzać rysunki 2d na ich podstawie. Umiem posługiwać sie przyrządami pomiarowymi. Moge pochwalić sie 2 tygodniowa praktyka na obrabiarce cnc

wymiana odkowek mosiężnych, wymiana szczęk , narzędzi, wybór programu, korekty. Interesuje mnie praca na stanowisku programowania, bądź projektowania. Bardzo chce sie rozwinąć w tym kierunku i dlatego pytam czy jest tu jakiś przedsiębiorca który mógłby wziąć mnie pod swoje skrzydła i zrobic ze mnie kompletnego fachowca?
Witam,
co można powiedzieć o twojej ofercie kolego?
Że jest oderwana od rzeczywistości.
Z opisu wynika, że kolega ma nikłe doświadczenie, a chce pracować od razu na stanowisku programisty. Z takim nikłym doświadczeniem kolega musi zacząć od podstaw, czyli praca na maszynach manualnych, przy których kolega nauczy się jeszcze lepiej posługiwać narzędziami, przyrządami, czytać dobrze rysunek i odpowiednio do procesów technologicznych ustawiać maszyny do pracy.

Wtedy (po kilku latach pracy i zdobyciu doświadczenia) może kolega aspirować na stanowisko operatora maszyn CNC, a dopiero później na stanowisko programisty lub ustawiacza maszyn CNC.
Jeśli chodzi o projektowanie, to tutaj dużym plusem (oprócz wyższego wykształcenia, bo i ze średnim można pracować na tym stanowisku), jest zdobycie certyfikatu z któregoś z programów CAD/CAM/CAE (SolidWorks, SolidEdge, Catia, EdgeCAM, NXCAM, Inventor, itp.).