Temat pracy inż
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Temat pracy inż
Witam,
Jestem studentem mechatroniki, jestem właśnie przed wyborem tematu pracy inżynierskiej, który chciałbym żeby był związany z programowaniem maszyn cnc. Mam możliwość opracowania procesu wytwarzania czegoś co ma się "przydawać ludziom", mam "wolną rękę", jeśli chodzi o wybór tematu. Chciałbym Was (doświadczonych programistów) prosić o poradę w wyborze tematu.
Jestem studentem mechatroniki, jestem właśnie przed wyborem tematu pracy inżynierskiej, który chciałbym żeby był związany z programowaniem maszyn cnc. Mam możliwość opracowania procesu wytwarzania czegoś co ma się "przydawać ludziom", mam "wolną rękę", jeśli chodzi o wybór tematu. Chciałbym Was (doświadczonych programistów) prosić o poradę w wyborze tematu.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
No to dawaj te tematy wśród których można dokonywać wyboru. Na wszelki wypadek nie szalej za bardzo i listę ogranicz do takich które będziesz umiał samodzielnie opracować. Nawiasem mówiąc przypomina mi to przypadek kiedy wykładowca pod koniec I semestru zapowiedział kolokwium z matematyki i wspaniałomyślnie ogłosił że można przynieść ze sobą książki. Po chwili rozejrzał się po sali i wniósł poprawkę- widzę tu panie studentki i ze względu na BHP ograniczam możliwość przyniesienia ze sobą na kolokwium materiałów pomocniczych w ilości nie większej niż 5 kg. Tak czy inaczej nic to nie pomogło. Niemal cała grupa poległa.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Koła na nowo nie wynajdziesz, więc ja proponuję dwie ścieżki (nie gotowce):
1. Obróbka CNC w stosunku do manualnej to w cydzysłowie "mniej brutalnie a częściej", czyli mniejszy wiór, więcej przelotów. Poszedłbym zatem z tematyką w optymalizację procesów.
2. Od kilku, czy kilkunastu lat obserwuje się eliminację pewnych prac skrawaniem na rzecz obróbki ściernej. Miałem doskonałe opracowanie na ten temat, naprawdę mocne materiały. Niestety zostały na służbowym komputerze w poprzednim miejscu pracy.
Polecam tą ścieżkę.
1. Obróbka CNC w stosunku do manualnej to w cydzysłowie "mniej brutalnie a częściej", czyli mniejszy wiór, więcej przelotów. Poszedłbym zatem z tematyką w optymalizację procesów.
2. Od kilku, czy kilkunastu lat obserwuje się eliminację pewnych prac skrawaniem na rzecz obróbki ściernej. Miałem doskonałe opracowanie na ten temat, naprawdę mocne materiały. Niestety zostały na służbowym komputerze w poprzednim miejscu pracy.
Polecam tą ścieżkę.