Trochę dziwnie, trochę nieswojo :)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Trochę dziwnie, trochę nieswojo :)

Post napisał: mc2kwacz » 12 sty 2014, 23:36

Nie wiem czy pamiętacie, pewnie część tak. Tuż po upadku PRL, już w nowej III RP, leciała w TVP okresowo reklama, która jest od wielu lat do dziś, podawana w szkołach marketingu, jako przykład bezsensownej reklamy, bezmyślnie wetkniętej ni w pięść ni w oko, bez możliwości dotarcia do grupy docelowej. Była to reklama wózków widłowych firmy Zremb.

Ostatnio na Onecie, czyli portalu wcześniej informacyjnym, dziś pod nazwą "informacje-rozrywka-emocje" (ze szczególnym uwzględnieniem tych 2 ostatnich), pojawia się reklama sklepu Ebmia. Pewnie niektórzy zauważyli. Na niemalże każdej stronie, gdzieś między maścią na hemoroidy a wakacjami w Egipcie.

Ale ten obrazek wyjątkowo mi się spodobał, postanowiłem więc go uwiecznić:
Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: spol » 13 sty 2014, 00:19

Zawartość okienka reklamowego jest dopasowana do treści które ostatnio lub często przeglądasz w internetach. W tym przypadku w polu reklam wyświetliła się reklama akurat ebmia.pll

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 13 sty 2014, 00:34

Otóż to. Jak będziesz często odwiedzał strony wędkarskie, to będą pod nos podsuwać różne wyśmienite kije na ryby.
Takie gromadzenie danych o zainteresowaniach klienta sieci.
To właśnie przed taką niby niewinną inwigilacją, prowadzącą w efekcie do Matrixa w przyszłości, przestrzegają co światlejsi...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mc2kwacz » 13 sty 2014, 03:41

Też tak na początku sobie pomyślałem, ale potem zacząłem się zastanawiać.
Przede wszystkim mam kilka dodatków do Firefoxa które czyszczą ciastka po każdej sesji, blokują skrypty, wyskakujące okna, blokują trackery. Na tyle skutecznie że przy każdym wejściu na różne strony jestem tam jak pierwszy raz. Często też czyszczę historię odwiedzin.
Więc skrypty na Onecie musiałyby być faktycznie bardzo cwane. Albo raczej gromadzić stale informacje o adresach IP co byłoby dość dziwne. Szczególnie biorąc pod uwagę, że przypuszczalnie lwia większość userów sieci ma zmienny IP.
Poza tym to za mało, żeby wiedzieć kto jakie strony otwiera w innej sesji przeglądarki.

Co ciekawe, mimo że dotąd reklamy Ebmia były bardzo częste od długiego czasu, w tym konkretnym momencie mam ją tylko w jednej zakładce na kilka otwartych (w każdej zakładce są 3 reklamy na stronie).
Zauważyłem, że reklama Ebmia otwiera się na konkretnej stronie pod tym samym numerem (1..3) albo wcale. Można zamknąć wszystkie zakładki, otworzyć i nadal będzie w tych samych miejscach (najprawdopodobniej) na każdej ze stron. To dotyczy również innych reklam.

Wygląda to więc na inny mechanizm, prostszy, przypominający banery. Ebmia jest w "pakiecie reklamowym" i się w nim przewija. Raczej przypadkowo, na rympał. Im mniej reklamodawców w przewijarce, tym częściej się pojawia.
Był okres świąteczny, odpoczynkowy, więc wbrew pozorom mogła być posucha reklamowa w tym miejscu na Onecie. Stąd Ebmia w każdej lodówce.
Jeszcze popróbuję, bo mnie to ciekawi :)

[ Dodano: 2014-01-13, 04:01 ]
Macie rację, wygląda na to że Onet z braku laku, przy zablokowanym wszystkim innym, "czerpie garściami" z historii przeglądania. Wystarczy wyłączyć pamiętanie, i po sprawie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”