Czy iść na studia związane z CNC?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Czy iść na studia związane z CNC?
Witam, jestem aktualnie w klasie maturalnej w technikum, na profilu technik informatyk.
I mam pytanie czy warto iść na studia związane z CNC?
Dokładniej chodzi mi o ten kierunek:
https://rekrutacja.pwsz.chelm.pl/rekrut ... umerycznie
A jak tak to co robic czy na zaoczne czy stacjonarne?
A jeśli nie to może ma ktoś z was jakieś propozycje na studia bądź przyszłość hehe?
Pozdrawiam Piotr
Dokładniej chodzi mi o ten kierunek:
https://rekrutacja.pwsz.chelm.pl/rekrut ... umerycznie
A jak tak to co robic czy na zaoczne czy stacjonarne?
A jeśli nie to może ma ktoś z was jakieś propozycje na studia bądź przyszłość hehe?
Pozdrawiam Piotr
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Czy iść na studia związane z CNC?
Warto. 
Prosta propozycja na przyszłość: bądź najlepszy w tym co robisz.

Prosta propozycja na przyszłość: bądź najlepszy w tym co robisz.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Dawniej było łatwiej bo nauczyciele często organizowali "wycieczki" do różnych zakładów pracy gdzie uczniowie mogli na własne oczy zobaczyć na czym polega specyfika pracy w różnych zawodach. Nie było więc pytań typu "czy warto" a jeżeli już, to pytanie dotyczyło mody na dany zawód, łatwości zdobycia etatu i czasem wysokości zarobków. Teraz musisz sam sobie odpowiedzieć czy chcesz nadal uczyć się akurat w kierunku technicznym a nie na przykład zoologicznym czy gastronomicznym lub architekturze. Masz jakieś hobby? Kiedy praca daje zadowolenie to pieniądze łatwiej się mnożą.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
tak mam hobby, ale niestety nie mogę iść w jego kierunku. Ponieważ to sport a niedawno okazało się że mam problemy z kręgosłupem... Inne hobby to samochody
myślałem żeby pójść w kierunku elektromechaniki. I sam nie wiem co robić dalej heh. Na pewno nie chce siedzieć za biurkiem i robić w papierach.. macie może jakieś propozycje ?:)

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
W Lublinie jest parę ciekawych kierunków http://szukaj.edulandia.pl/szukaj/1,25/ ... -I-stopnia, Pobiegaj trochę, zajrzyj do dziekanatów ( pewnie mają jakieś broszury reklamowe ) i porozmawiaj ze studentami i dowiedz się czy mają dostęp do interesujących zajęć praktycznych. Należałoby też zainteresować się jak wygląda zatrudnienie w wybranym zawodzie w Twoim rejonie, chyba że z góry nastawiasz się na cygańskie życie wędrowne.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Wcześniejsza rada - jedź i zobacz osobiście miejsce gdzie zamierzasz studiować - jest bardzo dobra. Sam musisz podjąć decyzję, sam możesz do tej decyzji przygotować się przez aktywne działanie. Ja odwiedziłem kilka uczelni. Po wizycie w jednej zmieniłem całkowicie plany i znalazłem coś ciekawszego. Jedź, zobacz, porozmawiaj, pytaj.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Czy iść na studia związane z CNC?
Warto.locusta pisze:Witam, jestem aktualnie w klasie maturalnej w technikum, na profilu technik informatyk.
...
Po ukończeniu studiów staraj się dostać do Serwisu jakiejś renomowanej firmy produkującej / sprzedającej obrabiarki CNC ...... pracy jako technolog- konstruktor , lub operator - programista w naszym kraju nie polecam.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki