Kursy z wpisem do inedksu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
dt12550
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Kursy z wpisem do inedksu

Post napisał: dt12550 » 22 lut 2014, 16:17

Witam, jestem studentem drugiego roku Mechaniki i Budowy Maszyn na uczelni AGH, we współczesnych czasach co prawda nie jest to żaden powód do dumy, ale te studia pozwalają zdobyć niezbędne minimum z zakresu wiedzy technicznej, obejmującej technologie wytwarzania, podstawy projektowania itp. piszę to bo wiem, że opinie o współczesnych studentach uczelni technicznych są jakie są i w zasadzie wcale mnie to nie dziwi, bo współcześnie panuje przekonanie się, że ktoś będzie dobrym inżynierem jeżeli w liceum dobrze umie matematykę i fizykę... Do rzeczy, uczelnia organizuje za niemałe pieniądze kursy programów typu inventor, catia, solidworks, gratyfikacją po ukończeniu takiego kursu będzie uwaga "wpis do indeksu", chciałem się więc zapytać czy potencjalnych pracodawców interesują w ogóle tego typu rzeczy? Wolę kształcić się we własnym zakresie z dostępnych na rynku/internecie książek/poradników, jednak boję się, że moje CV będzie w oczach pracodawcy mniej atrakcyjne, więc chiałbym się dopytać ludzi z większym doświadczeniem jak to wygląda.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Kursy z wpisem do inedksu

Post napisał: pitsa » 22 lut 2014, 19:53

Lubisz sam się dokształcać? To dobrze. Warto jeszcze do tego, już na studiach, postarać się aby to dokształcanie wykorzystać do zarabiania kasy. Papierek wtedy nie jest potrzebny. :)

Jeden kurs zrobić nie zaszkodzi.

Czy masz już na uczelni stały dostęp do wybranego przez ciebie programu? Jeśli tak, i dajesz sobie radę z nim, to możesz zrobić sobie kursik doszkalający i upapierkowujący twoje umiejętności. Może się to przydać ale czy warto mieć ten papierek zależy tylko od ciebie.
Dla mnie jako pracodawcy, ten papierek nie będzie to miał żadnego znaczenia jeśli nie pokażesz mi jak tą umiejętność umiałeś wykorzystać (Umiałeś, a nie że tylko umiesz). Najlepszy do tego celu jest zrealizowany projekt dla kogoś i za dobrą kasę (to byłoby najlepsze) lub projekt zespołowy, na przykład zrobiony w ramach jakiegoś fablabu czy koła naukowego.

Większość studentów traktuje te papierki jako cel ostateczny. Mają papierki i dobrze się z nim czują. Wierzą, że po studiach będą mogli nim się pochwalić przed pracodawcą. To jest błąd. Działać trzeba jak najszybciej.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”