Dział "Praca" - propozycja zmian.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Dział "Praca" - propozycja zmian.

Post napisał: clubber84 » 07 gru 2013, 11:06

Jako, że merytoryczność ogłoszeń w tytułowym dziale jest coraz gorsza, to może i ja się wypowiem odnośnie publikacji ogłoszeń w dziale "Praca".

Nie wiem, czy koledzy potwierdzą moją opinię oraz pomysł, ale w takich sytuacjach nic innego chyba nie pozostaje (jeśli w ogłoszeniach ma być podana obowiązkowo stawka wynagrodzenia).
Mianowicie, pomysł mój przedstawia się następująco:
1. Każde ogłoszenie (obowiązkowo i bez żadnego sprzeciwu) powinno zawierać stawkę wynagrodzenia (lub tzw. widełki płacowe zgodne z proponowanym stanowiskiem) :!: - jeśli jest inaczej - do kosza;
2. Tytuł takiego ogłoszenia (w zależności od jego rodzaju) powinien zawierać jedno z tych słów: "praca", "zlecenie", "usługa";
3. W treści powinny być bezwzględnie zawarte dane kontaktowe (mail/telefon/adres/PW) do osoby zamieszczającej ogłoszenie lub do osoby odpowiedzialnej za rozmowy z potencjalnymi kandydatami/zlecenio-/usługobiorcami - jeśli jest inaczej - do kosza;
4. Ogłoszenia w/w dziale powinny być z automatu zamykane, żeby uniknąć niepotrzebnej dyskusji między forumowiczami (jest od tego dział "Na luzie") - potencjalny kandydat i tak będzie musiał się skontaktować z autorem ogłoszenia (patrz pkt. 3);
5. Ogłoszenia treścią powinny odpowiadać tematyce forum - jeśli jest inaczej - do kosza.

Mam nadzieję, że wreszcie będzie porządek na forum i ciekawe dyskusje będą się częściej pojawiać (niż kłótnie co niektórych kolegów) - na innym forum o innej tematyce to działa.
I oczywiście proponuję zredagować i przykleić ten temat w dziale praca.

P.S.
Przypomnę wam tylko, jeśli znów będziecie się chcieli kłócić (pkt. z Regulaminu forum):
21. forum nie jest miejscem do kłótni, nie należy więc obrażać innych użytkowników forum jeśli proponują oni inne rozwiązanie bądź posiadają inne poglądy niż Ty na poruszany temat.
Więc powyższy tekst to moja opinia, nikt nie musi się z nią zgadzać.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 11:20 przez clubber84, łącznie zmieniany 1 raz.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Dział "Praca" - propozycja zmian.

Post napisał: oprawcafotografii » 07 gru 2013, 11:12

OK, czekamy na TWOJE ogloszenie zgodne z tym regulaminem ;)

q

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jasiu... » 07 gru 2013, 15:25

I po co to?

Wybacz, ale twoje wymagania są naiwne. Nie można wymagać, żeby ogłoszeniodawca zaczynał swoją ofertę od podania stawki. To jakbyś szedł do sklepu, z zamiarem wydania tysiąca złotych. Chyba ważniejsze jest, na co pieniądze chcesz wydać, dokładne określenie, jakie cechy przyszły pracownik musi posiadać.

Jeśli jest wolne stanowisko, to najważniejsze, żeby znaleźć na nie określonego pracownika. Określonego, a więc takiego, który będzie spełniał wszystkie, wymagane na danym stanowisku wymagania. I sprecyzowanie tych wymagań jest sprawą najważniejszą. To normalne, że jeśli ktoś wymagania ma wysokie, to i wynagrodzenie musi ustawić na wystarczająco wysokim pułapie. Jak wysokim - a to już każdy mądry pracownik chyba chciałby negocjować sam. Każdy musi się umieć sprzedać, a czasem uświadomić naiwnemu pośrednikowi, jaka jest za wysokowykwalifikowanego pracownika cena.

Z drugiej strony, jeśli ktoś nie ma czasu na zapytanie, choćby poprzez wysłanie maila, czy nie stać go na jeden telefon, to wybaczcie, ale takiego pracownika, któremu wszystko trzeba podać na tacy nikt chyba zatrodnić by nie chciał. Odrobina inicjatywy w poszukiwaniu pracy (o ile ktoś rzeczywiście szuka) jest jak najbardziej wskazana.

Nie zgadzam się, by ogłoszenia były zamykane - w końcu zasadą forum jest dyskusja i wszyscy, zamieszczający ogłoszenia muszą się z tym liczyć.

Nie uważam, by cokolwiek wprowadziło ograniczenie tematyki ogłoszeń ściśle do tematyki forum. Dlaczego? A bo może ktoś dla szwagra, który jest specjalistą w innej branży pracę znajdzie i przypadkowy wpis komuś "życie pozytywnie zmieni".

I jeszcze jedno - są na niektórych forach bezwzględni "forumowi kaprale", którzy najchętniej zmusiliby uczestników forów do czytania wpisów w pozycji "na baczność". Ścisłe uporządkowanie wszystkiego regulaminem niczego nie poprawi. Akurat w naszym forum ja bym niczego nie zmieniał i pozostawił odrobinę nonszalancji w traktowaniu wątków i tematów forum. Pewien luz, swoboda w traktowaniu tematów dla niektórych może kojarzyć się z bałaganem, ja jednak uważam, że taki "bałagan" wcale tutaj nie szkodzi. To już specjalistów od wprowadzania forumowej musztry i forumowego drylu bardziej bym się obawiał.

Jest dobrze, starajmy się dobrego "lepszym" nie popsuć. A jeśli kogoś denerwują pewne wpisy, choćby komentarze pod ofertami pracy, zawsze może swoją zdyscyplinowaną osobowość zmusić do czytania jedynie tego wpisu, jakiego dokonał założyciel tematu.

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pprzemo88 » 07 gru 2013, 15:31

4. Ogłoszenia w/w dziale powinny być z automatu zamykane, żeby uniknąć niepotrzebnej dyskusji między forumowiczami (jest od tego dział "Na luzie") - potencjalny kandydat i tak będzie musiał się skontaktować z autorem ogłoszenia (patrz pkt. 3);
Zanim mod zamknie takie ogloszenie co nie spelnia wymagan to mija zazwyczaj 2-3dni wiec dlaczego nie moge zadawac pytan czy dyskutowac? obowiazuje regulamin forum wiec pytania czy merytoryczna dyskusja jest dozwolona.Lubisz dzwonic za granice lub wysylac CW do smiesznych agencji to twoja wola ale skoro ktos oglasza sie na forum to wole zadac pytanie czy znac pojecie "atrakcyjne wynagrodzenie" wg tej agencji/pracodawcy.

Masz racje kolego
21. forum nie jest miejscem do kłótni, nie należy więc obrażać innych użytkowników forum jeśli proponują oni inne rozwiązanie bądź posiadają inne poglądy niż Ty na poruszany temat.
Dlatego nie bede sie klocic tylko stwierdzam ze jakis mod juz napisal ze ogloszenia powinny zawierac stawke wiec bez pkt 4 twoja propozycja moze byc ale watpie zeby innym sie to podobalo.
I chyba będziemy musieli to wpisać do regulaminu.
Bo w takim wypadku to jest zawracanie ludziom gitary...
251mhz jako autor.
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 07 gru 2013, 15:44

Moim zdaniem powinien być dodatkowy dział: Zlecę, bo jest bałagan, jedni coś zlecają dają to w giełdzie inni w dziale z pracą, a tak byłby do tego konkretny dział Zlecę ...

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 07 gru 2013, 16:44

trzasu pisze:Moim zdaniem powinien być dodatkowy dział: Zlecę, bo jest bałagan, jedni coś zlecają dają to w giełdzie inni w dziale z pracą, a tak byłby do tego konkretny dział Zlecę ...
Dokładnie

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 07 gru 2013, 18:17

Też jestem za działem zlecę.

Ponad to - podawanie stawki to szacunek w stronę pracownika. Zobaczcie na zachodnie portale z pracą.
Ja rozumiem, że w Polsce każdy chętnie by kogoś zatrudnił za darmo i jest rynek pracodawcy, ale szanujmy się.

Awatar użytkownika

Autor tematu
clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 07 gru 2013, 20:27

jasiu... pisze:Wybacz, ale twoje wymagania są naiwne. Nie można wymagać, żeby ogłoszeniodawca zaczynał swoją ofertę od podania stawki. To jakbyś szedł do sklepu, z zamiarem wydania tysiąca złotych. Chyba ważniejsze jest, na co pieniądze chcesz wydać, dokładne określenie, jakie cechy przyszły pracownik musi posiadać.
Proszę kolegę o przeczytanie jeszcze raz mojego postu i wskazanie, gdzie napisałem, że stawka ma być podana na początku ogłoszenia?
Ogłoszenie ma zawierać stawkę wynagrodzenia (obojętnie w którym miejscu) i tylko tyle.
Jeśli jest wolne stanowisko, to najważniejsze, żeby znaleźć na nie określonego pracownika. Określonego, a więc takiego, który będzie spełniał wszystkie, wymagane na danym stanowisku wymagania. I sprecyzowanie tych wymagań jest sprawą najważniejszą. To normalne, że jeśli ktoś wymagania ma wysokie, to i wynagrodzenie musi ustawić na wystarczająco wysokim pułapie. Jak wysokim - a to już każdy mądry pracownik chyba chciałby negocjować sam. Każdy musi się umieć sprzedać, a czasem uświadomić naiwnemu pośrednikowi, jaka jest za wysokowykwalifikowanego pracownika cena.

Z drugiej strony, jeśli ktoś nie ma czasu na zapytanie, choćby poprzez wysłanie maila, czy nie stać go na jeden telefon, to wybaczcie, ale takiego pracownika, któremu wszystko trzeba podać na tacy nikt chyba zatrudnić by nie chciał. Odrobina inicjatywy w poszukiwaniu pracy (o ile ktoś rzeczywiście szuka) jest jak najbardziej wskazana.
Dlatego napisałem, że ogłoszeniodawca mógłby podać stawkę wynagrodzenia w formie widełek i wiadome jest, że przyszły kandydat będzie chciał negocjować tą stawkę - każdy pracownik jak wiemy, jest wynagradzany adekwatnie do zajmowanego stanowiska oraz nabytego doświadczenia, z tym nawet nie ma się co spierać - chyba każdy pracodawca wie, ile powinien zarabiać pracownik na danym stanowisku, jeśli nie wie, to będzie długo szukał chętnych, aż ktoś go uświadomi, że za małą stawkę oferuje :smile:
Nie zgadzam się, by ogłoszenia były zamykane - w końcu zasadą forum jest dyskusja i wszyscy, zamieszczający ogłoszenia muszą się z tym liczyć.
A nie wkurza Cię czasami zbędna polemika nt. tego, co jest zawarte w danym ogłoszeniu?
Nie denerwują cię posty użytkowników, którzy wypowiadają się na temat stanowiska, którego nigdy nie zajmowali, a piszą tak, jakby byli specjalistami w danej dziedzinie i wszystkie rozumy pozjadali?
Bo mnie tak i myślę, że działa to drażniąco także na samego autora ogłoszenia.
Nie uważam, by cokolwiek wprowadziło ograniczenie tematyki ogłoszeń ściśle do tematyki forum. Dlaczego? A bo może ktoś dla szwagra, który jest specjalistą w innej branży pracę znajdzie i przypadkowy wpis komuś "życie pozytywnie zmieni".
Ja nie widzę problemu w tym, aby ten ktoś podał swojemu szwagrowi dane kontaktowe do autora ogłoszenia (które to dane będą podane w ogłoszeniu). :wink:
I rozumiem, że np. może pojawić się ogłoszenie, że szukają programisty aplikacji i oprogramowania do maszyn CNC (czy to Piko, STEP2 czy MACH).
I jeszcze jedno - są na niektórych forach bezwzględni "forumowi kaprale", którzy najchętniej zmusiliby uczestników forów do czytania wpisów w pozycji "na baczność". Ścisłe uporządkowanie wszystkiego regulaminem niczego nie poprawi. Akurat w naszym forum ja bym niczego nie zmieniał i pozostawił odrobinę nonszalancji w traktowaniu wątków i tematów forum. Pewien luz, swoboda w traktowaniu tematów dla niektórych może kojarzyć się z bałaganem, ja jednak uważam, że taki "bałagan" wcale tutaj nie szkodzi. To już specjalistów od wprowadzania forumowej musztry i forumowego drylu bardziej bym się obawiał.

Jest dobrze, starajmy się dobrego "lepszym" nie popsuć. A jeśli kogoś denerwują pewne wpisy, choćby komentarze pod ofertami pracy, zawsze może swoją zdyscyplinowaną osobowość zmusić do czytania jedynie tego wpisu, jakiego dokonał założyciel tematu.
Ja nie jestem "forumowym kapralem", wyraziłem tylko swoją opinię i dałem pomysł jak rozwiązać problem kłótni w dziale "Praca".
A czy administracja forum z tego skorzysta, to mnie rybka, bo nie mam możliwości wpłynięcia na ich decyzje (nie jestem ich szefem - jeszcze? :mrgreen: ).
pprzemo88 pisze:Zanim mod zamknie takie ogloszenie co nie spelnia wymagan to mija zazwyczaj 2-3dni wiec dlaczego nie moge zadawac pytan czy dyskutowac? obowiazuje regulamin forum wiec pytania czy merytoryczna dyskusja jest dozwolona.Lubisz dzwonic za granice lub wysylac CW do smiesznych agencji to twoja wola ale skoro ktos oglasza sie na forum to wole zadac pytanie czy znac pojecie "atrakcyjne wynagrodzenie" wg tej agencji/pracodawcy.
Nie chodziło mi o zamykanie tematu przez moda, tylko automatyczne zamykanie tematów dla dodawania postów - edycja tematu nadal dostępna dla autora bez przeszkód.

I zadam Wam pytanie:
Czemu tylko komentujecie, a nie podzielicie się swoim pomysłem na dział "Praca"? :mrgreen:
Bo tak Wam wygodnie?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jasiu... » 07 gru 2013, 20:40

Zienek pisze:Też jestem za działem zlecę.

Ponad to - podawanie stawki to szacunek w stronę pracownika. Zobaczcie na zachodnie portale z pracą.
Ja rozumiem, że w Polsce każdy chętnie by kogoś zatrudnił za darmo i jest rynek pracodawcy, ale szanujmy się.
Nie jest to żadną regułą. Kilka ogłoszeń zamieszczonych przez agencje dla tokarzy CNC. Podaję linki, żeby każdy mógł sobie choćby przez tłumacza google przetłumaczyć, ale żeby obejrzał oryginalne:

http://www.jobscout24.de/JobSeeker/Jobs ... Path=JRKCV

Udało się wam znaleźć gdziekolwiek proponowaną stawkę? To ogłoszenia z jednego portalu, ale wszystkie są podobne. O pieniądzach mówi się dopiero w momencie akceptacji kandydata, bo kota w worku nikt kupował nie będzie. I to właśnie miałem na myśli pisząc o wspominaniu o stawce "na początek".

Awatar użytkownika

Autor tematu
clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 07 gru 2013, 20:48

jasiu... pisze:...Udało się wam znaleźć gdziekolwiek proponowaną stawkę? To ogłoszenia z jednego portalu, ale wszystkie są podobne. O pieniądzach mówi się dopiero w momencie akceptacji kandydata, bo kota w worku nikt kupował nie będzie. I to właśnie miałem na myśli pisząc o wspominaniu o stawce "na początek".
Tak, tylko podałeś ogłoszenia z jednego portalu, a takich jest setki.
I tak, o wynagrodzeniu mówi się dopiero na końcu i to pracodawca akceptuje stawkę, którą życzy sobie przyszły pracownik, ale to musi być uwzględnione doświadczeniem kandydata i jego predyspozycjami do zajmowanego stanowiska (ja zanim usiadłem do negocjacji stawki, najpierw musiałem pokazać, że umiem obsługiwać maszynę i wykonać przykładowy detal). Każdy papier można podważyć - najważniejsze są umiejętności. :grin:
I dlatego właśnie jest instytucja "widełek płacowych" - określić jej górną i dolną granicę w zależności od doświadczenia przyszłych kandydatów na stanowisko. :smile:
Wtedy nie byłoby zbędnego pie***lenia, czy stawka komuś pasuje czy nie (masz 2 lata doświadczenia - dostaniesz XXzł, masz 7 lat doświadczenia - dostaniesz XXzł). :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”