jasiu... pisze:Wybacz, ale twoje wymagania są naiwne. Nie można wymagać, żeby ogłoszeniodawca zaczynał swoją ofertę od podania stawki. To jakbyś szedł do sklepu, z zamiarem wydania tysiąca złotych. Chyba ważniejsze jest, na co pieniądze chcesz wydać, dokładne określenie, jakie cechy przyszły pracownik musi posiadać.
Proszę kolegę o przeczytanie jeszcze raz mojego postu i wskazanie, gdzie napisałem, że stawka ma być podana na początku ogłoszenia?
Ogłoszenie ma
zawierać stawkę wynagrodzenia (obojętnie w którym miejscu) i tylko tyle.
Jeśli jest wolne stanowisko, to najważniejsze, żeby znaleźć na nie określonego pracownika. Określonego, a więc takiego, który będzie spełniał wszystkie, wymagane na danym stanowisku wymagania. I sprecyzowanie tych wymagań jest sprawą najważniejszą. To normalne, że jeśli ktoś wymagania ma wysokie, to i wynagrodzenie musi ustawić na wystarczająco wysokim pułapie. Jak wysokim - a to już każdy mądry pracownik chyba chciałby negocjować sam. Każdy musi się umieć sprzedać, a czasem uświadomić naiwnemu pośrednikowi, jaka jest za wysokowykwalifikowanego pracownika cena.
Z drugiej strony, jeśli ktoś nie ma czasu na zapytanie, choćby poprzez wysłanie maila, czy nie stać go na jeden telefon, to wybaczcie, ale takiego pracownika, któremu wszystko trzeba podać na tacy nikt chyba zatrudnić by nie chciał. Odrobina inicjatywy w poszukiwaniu pracy (o ile ktoś rzeczywiście szuka) jest jak najbardziej wskazana.
Dlatego napisałem, że ogłoszeniodawca mógłby podać stawkę wynagrodzenia w formie widełek i wiadome jest, że przyszły kandydat będzie chciał negocjować tą stawkę - każdy pracownik jak wiemy, jest wynagradzany adekwatnie do zajmowanego stanowiska oraz nabytego doświadczenia, z tym nawet nie ma się co spierać - chyba każdy pracodawca wie, ile powinien zarabiać pracownik na danym stanowisku, jeśli nie wie, to będzie długo szukał chętnych, aż ktoś go uświadomi, że za małą stawkę oferuje
Nie zgadzam się, by ogłoszenia były zamykane - w końcu zasadą forum jest dyskusja i wszyscy, zamieszczający ogłoszenia muszą się z tym liczyć.
A nie wkurza Cię czasami zbędna polemika nt. tego, co jest zawarte w danym ogłoszeniu?
Nie denerwują cię posty użytkowników, którzy wypowiadają się na temat stanowiska, którego nigdy nie zajmowali, a piszą tak, jakby byli specjalistami w danej dziedzinie i wszystkie rozumy pozjadali?
Bo mnie tak i myślę, że działa to drażniąco także na samego autora ogłoszenia.
Nie uważam, by cokolwiek wprowadziło ograniczenie tematyki ogłoszeń ściśle do tematyki forum. Dlaczego? A bo może ktoś dla szwagra, który jest specjalistą w innej branży pracę znajdzie i przypadkowy wpis komuś "życie pozytywnie zmieni".
Ja nie widzę problemu w tym, aby ten ktoś podał swojemu szwagrowi dane kontaktowe do autora ogłoszenia (które to dane będą podane w ogłoszeniu).

I rozumiem, że np. może pojawić się ogłoszenie, że szukają programisty aplikacji i oprogramowania do maszyn CNC (czy to Piko, STEP2 czy MACH).
I jeszcze jedno - są na niektórych forach bezwzględni "forumowi kaprale", którzy najchętniej zmusiliby uczestników forów do czytania wpisów w pozycji "na baczność". Ścisłe uporządkowanie wszystkiego regulaminem niczego nie poprawi. Akurat w naszym forum ja bym niczego nie zmieniał i pozostawił odrobinę nonszalancji w traktowaniu wątków i tematów forum. Pewien luz, swoboda w traktowaniu tematów dla niektórych może kojarzyć się z bałaganem, ja jednak uważam, że taki "bałagan" wcale tutaj nie szkodzi. To już specjalistów od wprowadzania forumowej musztry i forumowego drylu bardziej bym się obawiał.
Jest dobrze, starajmy się dobrego "lepszym" nie popsuć. A jeśli kogoś denerwują pewne wpisy, choćby komentarze pod ofertami pracy, zawsze może swoją zdyscyplinowaną osobowość zmusić do czytania jedynie tego wpisu, jakiego dokonał założyciel tematu.
Ja nie jestem "forumowym kapralem", wyraziłem tylko swoją opinię i dałem pomysł jak rozwiązać problem kłótni w dziale "Praca".
A czy administracja forum z tego skorzysta, to mnie rybka, bo nie mam możliwości wpłynięcia na ich decyzje (nie jestem ich szefem - jeszcze?

).
pprzemo88 pisze:Zanim mod zamknie takie ogloszenie co nie spelnia wymagan to mija zazwyczaj 2-3dni wiec dlaczego nie moge zadawac pytan czy dyskutowac? obowiazuje regulamin forum wiec pytania czy merytoryczna dyskusja jest dozwolona.Lubisz dzwonic za granice lub wysylac CW do smiesznych agencji to twoja wola ale skoro ktos oglasza sie na forum to wole zadac pytanie czy znac pojecie "atrakcyjne wynagrodzenie" wg tej agencji/pracodawcy.
Nie chodziło mi o zamykanie tematu przez moda, tylko automatyczne zamykanie tematów dla dodawania postów - edycja tematu nadal dostępna dla autora bez przeszkód.
I zadam Wam pytanie:
Czemu tylko komentujecie, a nie podzielicie się swoim pomysłem na dział "Praca"?

Bo tak Wam wygodnie?