Zbieram zakłady :)
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Zbieram zakłady :)
Kolega w dziale Macha zadał czas jakiś temu pytanie:
https://www.cnc.info.pl/topics45/prosba ... htm#307745
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nikt mu konkretnie nie pomoże. Istnieje szansa, że ktoś zaproponuje napisanie macra za opłatą. Ale też nikła...
https://www.cnc.info.pl/topics45/prosba ... htm#307745
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nikt mu konkretnie nie pomoże. Istnieje szansa, że ktoś zaproponuje napisanie macra za opłatą. Ale też nikła...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Teraz orzechy ponoć cenniejsze od dolarów..MlKl pisze:Stawiam dolary przeciwko orzechom

http://biznes.onet.pl/wideo/drogocenne- ... 410,w.html
Niestety, ja w tej materii niekumaty...MlKl pisze:Kolega w dziale Macha zadał czas jakiś temu pytanie:

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Kontakt:
Ja mogę coś takiego zrobić pod LinuxCNC, z Window$ rozstałem się bez żalu kilkanaście lat temu. Oczywiście - mógłbym sobie przypomnieć Visual Basica, bo pisywałem w nim nawet spore aplikacje, mógłbym kupić kolejny komputer, licencję na Window$ i Macha, ale przecież nie zrobię tego, żeby wyręczyć kolegów, dla których to chleb powszedni...
Temat tutaj założyłem, żeby koledze pytającemu nie zaśmiecać wątku. Za jakiś tydzień mu delikatnie doradzę, żeby przesiadł się na Linuxa, i zacznie się awantura z miłośnikami Macha, którzy po raz kolejny stwierdzą, że bezpodstawnie jadę po Machu. Niektórzy w celu jej kontynuacji zapędzą się i do działu LinuxCNC. Ale żaden nie kiwnie palcem, żeby pytającemu pomóc.
Temat tutaj założyłem, żeby koledze pytającemu nie zaśmiecać wątku. Za jakiś tydzień mu delikatnie doradzę, żeby przesiadł się na Linuxa, i zacznie się awantura z miłośnikami Macha, którzy po raz kolejny stwierdzą, że bezpodstawnie jadę po Machu. Niektórzy w celu jej kontynuacji zapędzą się i do działu LinuxCNC. Ale żaden nie kiwnie palcem, żeby pytającemu pomóc.
-
- Posty w temacie: 2
Kol Miki prowokujesz że zawalę zlecenie bo coś komuś trzeba udowodnić
Chyba jeszcze raz przeczytam co ostatnio kol Dzikus napisał.
Kol Kamil wiecej napisałby o tej przystawce - głównie czy gwintuje na sztywno - wg kroków osi Z czy ma zamiar stosować kompensator.
Bo w jednym i drugim przypadku to wstępnie widzę raptem dwa ruchy w kodzie. Ale te diabelskie szczegóły ...

Chyba jeszcze raz przeczytam co ostatnio kol Dzikus napisał.
Kol Kamil wiecej napisałby o tej przystawce - głównie czy gwintuje na sztywno - wg kroków osi Z czy ma zamiar stosować kompensator.
Bo w jednym i drugim przypadku to wstępnie widzę raptem dwa ruchy w kodzie. Ale te diabelskie szczegóły ...
-
- Kontakt:
qqaz - będę mile zaskoczony, jeżeli się zdecydujesz. Ale najmilej by było, jakbyś koledze wytłumaczył, jak ma sam to zrobić, i naprowadzał go tak długo, aż samodzielnie by to macro popełnił. Bo na tym, moim zdaniem, powinna polegać pomoc na forum w takich kwestiach.
Jak ktoś chce się nauczyć - skorzysta. A jak ktoś chce, żeby za niego ktoś zrobił, to ma dział giełda na takie ogłoszenia.
Jak ktoś chce się nauczyć - skorzysta. A jak ktoś chce, żeby za niego ktoś zrobił, to ma dział giełda na takie ogłoszenia.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Wielu (wiekszość) użytkowników Mach'a, jak i Linuxa jest tylko użytkownikami. Nie piszą makr itp, a jadą na gotowych rozwiązaniach.
Nieliczna grupa tylko w obu przypadkach zna system-program dogłębnie.
Makra nie napiszę, nie mam pojęcia jak. Z tego co wyczytałem, to przystawka do gwintowania jest samodzielnym urządzeniem z własnym sterowaniem i potrzebuje tylko impulsu wyzwalającego. Sam program nie musi obsługiwać gwintowania.
Sam podpiąłbym przekaźnik od chłodzenia i wyzwalał przystawkę poleceniem chłodziwa. Plus przerwa czasowa na wykonanie operacji. Całość jako podprogram.
Ale kolega chce makro - więc nie pomogę.
Nieliczna grupa tylko w obu przypadkach zna system-program dogłębnie.
Makra nie napiszę, nie mam pojęcia jak. Z tego co wyczytałem, to przystawka do gwintowania jest samodzielnym urządzeniem z własnym sterowaniem i potrzebuje tylko impulsu wyzwalającego. Sam program nie musi obsługiwać gwintowania.
Sam podpiąłbym przekaźnik od chłodzenia i wyzwalał przystawkę poleceniem chłodziwa. Plus przerwa czasowa na wykonanie operacji. Całość jako podprogram.
Ale kolega chce makro - więc nie pomogę.
-
Pzyjąłeś za pewnik że nie zrobisz - więc nie spróbujesz.Nieliczna grupa tylko w obu przypadkach zna system-program dogłębnie.
Makra nie napiszę, nie mam pojęcia jak
Ale otwórz macha i znajdź w nim to co znasz - polecenie M5 które uruchamia coś tam np chłodzenie.
Zobacz w pliku M5 co jest napisane ( ten plik w katalogu makr)
Eureka!!! jak jest
output1=1
to woda leci
Ale w M9
output1=0
i woda nie leci
No jak teraz jeszcze odkryć którędy ta woda leci i dlaczego i co to ten output1 to już umiesz makro dla wody napisać.
To napisz plik M753
a w treści potraktuj inne wyjście tym stanem włącz/wyłącz
I wstaw to M753 do kodu
Oczywiście treść tego mojego "macra" wstawianego do "codu" to jakieś bzdury.
Ale otwórz notatnikiem te pliki z tytułem Mxxx które są makrami - szybko zorientujesz się o prostactwie z jaki traktowany jest Mach.
I nagle czujnik długości narzędzia zacznie być zrozumiały.
I będzie można napisać makro które zatrzyma maszynkę na szukanej ścianie a do licznika wstawi wartość -2 - bo tyle jest do ściany gdy Mach zobaczy G31.
I wsiąkniesz z kopytami w możliwośći Macha - bo się spodoba.