Czym wyczyścić szybę numeryka?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Czym wyczyścić szybę numeryka?
Witam.
W robocie mam strasznie brudne szyby na frezarkach. Brudzą się myślę od chłodziwa. Próbowałem umyć je acetonem i szmatą, ale tylko sie rozmazywało, a nie schodziło. przy najbliższej okazji przyniosę z domu płyn do okien, do garów, i jakiś szpitalny który też podobno dobrze myje okna.
Może macie jakieś sprawdzone sposoby na ogarnięcie tego syfu?
Pozdrawiam
W robocie mam strasznie brudne szyby na frezarkach. Brudzą się myślę od chłodziwa. Próbowałem umyć je acetonem i szmatą, ale tylko sie rozmazywało, a nie schodziło. przy najbliższej okazji przyniosę z domu płyn do okien, do garów, i jakiś szpitalny który też podobno dobrze myje okna.
Może macie jakieś sprawdzone sposoby na ogarnięcie tego syfu?
Pozdrawiam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
,, Okna i osłony z płyt poliwęglanowych mogą ulec osłabieniu , jeśli zostaną wystawione na działanie płynów stosowanych w obróbce lub chemikaliów zawierających aminy.
(...) W razie podejrzenia degradacji wymienić okienko.
Zalecana jest wymiana okienek co dwa lata. "
Źródło: instrukcja obsługi Haas
P.s.
Prawdę mówiąc , to nie znalazłem ,, złotego środka" na swoje.
Mariusz.
(...) W razie podejrzenia degradacji wymienić okienko.
Zalecana jest wymiana okienek co dwa lata. "
Źródło: instrukcja obsługi Haas
P.s.
Prawdę mówiąc , to nie znalazłem ,, złotego środka" na swoje.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kiedy ja się wybrudzę jak nieboskie stworzenie i ręce mam osyfione na przykład smarami po grzebaniu w samochodzie to radykalnym i skutecznym a jednocześnie szybko działajacym środkiem okazał się proszek do prania. Zwilżam dłonie wodą, wkładam je do worka z proszkiem i to co się przykleiło rozcieram dokładnie a potem zwyczajnie spłukuję wodą. Podobnie można zrobić z szybą. Namoczyć i wykręcić kawałek szmaty, opanierować go proszkiem do prania jak schaboszczaka w bułce tartej i takim gałganem szorować szybę aż cały brud zmieni się w jednorodną, zmywalną wodą maź. W przypadku pobrudzenia lepikiem wstępnie trzeba rozmiękczyć lepik zwykłym masłem, też przy użyciu szmatki.
Acetonu czy innych agresywnych rozpuszczalników raczej unikam przy czyszczeniu bo można narobić sobie większych kłopotów. Wiele tworzyw sztucznych źle znosi kontakt z rozpuszczalnikami.
Acetonu czy innych agresywnych rozpuszczalników raczej unikam przy czyszczeniu bo można narobić sobie większych kłopotów. Wiele tworzyw sztucznych źle znosi kontakt z rozpuszczalnikami.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)