Zniszczenie narzędzia
-
Autor tematu - Posty w temacie: 3
Zniszczenie narzędzia
Czy pracodawca może obciążyć pracownika za zniszczenie narzędzia? anie nie przedstawił żadnego rachunku, ani nie poinformował..
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
O ile pamiętam:
To pracodawca może obciążyć pracownika za zniszczenie sprzętu w 100% wartości w przypadku gry pracownik samowolnie bez pozwolenia lub też specjalnie zniszczył maszynę, przy której nie miał pracować. Czyli np. jakby sekretarka poszła uruchomić sobie tokarkę bez niczyjej wiedzy i ją uszkodziła.
Natomiast gdy awarii uległa maszyna na której miałeś pracować, czyli nakazano ci na niej pracować i nie uszkodziłeś jej umyślnie to pracodawca może nałożyć ci karę finansową za tą maszynę ale to był jakiś % wypłaty przez ileś miesięcy maksymalnie.
Coś takiego obiło mi się o uszy kiedyś.
To pracodawca może obciążyć pracownika za zniszczenie sprzętu w 100% wartości w przypadku gry pracownik samowolnie bez pozwolenia lub też specjalnie zniszczył maszynę, przy której nie miał pracować. Czyli np. jakby sekretarka poszła uruchomić sobie tokarkę bez niczyjej wiedzy i ją uszkodziła.
Natomiast gdy awarii uległa maszyna na której miałeś pracować, czyli nakazano ci na niej pracować i nie uszkodziłeś jej umyślnie to pracodawca może nałożyć ci karę finansową za tą maszynę ale to był jakiś % wypłaty przez ileś miesięcy maksymalnie.
Coś takiego obiło mi się o uszy kiedyś.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
a tak zupełnie na poważnie to nie wymyślajcie, bo od tego są przepisy- kodeks pracy http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9740240141. (aktualna jest tzw. wersja ujednolicona) Uregulowane jest to w art. 114 i następnych, zwłaszcza zwróć uwagę na przepis art. 124.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
no tak, ale kolega był na przyuczeniu i
§ 2. Pracownik nie ponosi ryzyka związanego z działalnością pracodawcy, a w
szczególności nie odpowiada za szkodę wynikłą w związku z działaniem w
granicach dopuszczalnego ryzyka.
Kwestia jak bo tego podejdzie pracodawca. Jak wielkie to straty. Na początku mojej kariery też miałem kolizję (korekcje w trakcie trwania programu) tak że maszyna zatrzymała się na detalu i mechanik spędził 2h na naprawie (stare sztywne maszyny). Szef tylko skwitował "przyjeb***ś młody, kiedyś trzeba" i tyle. Ale to inne czasy 10 lat temu
§ 2. Pracownik nie ponosi ryzyka związanego z działalnością pracodawcy, a w
szczególności nie odpowiada za szkodę wynikłą w związku z działaniem w
granicach dopuszczalnego ryzyka.
Kwestia jak bo tego podejdzie pracodawca. Jak wielkie to straty. Na początku mojej kariery też miałem kolizję (korekcje w trakcie trwania programu) tak że maszyna zatrzymała się na detalu i mechanik spędził 2h na naprawie (stare sztywne maszyny). Szef tylko skwitował "przyjeb***ś młody, kiedyś trzeba" i tyle. Ale to inne czasy 10 lat temu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Takie praktyki (obciążenie pracownika kosztami zniszczonych narzędzi) miały miejsce w pewnej firmie (czyt. obóz pracy) w Łagiewnikach na Dolnym Śląsku. Pracodawca obciążał operatorów lub/i programistów z zależności od winy. Ale to było ponad 7 lat temu, teraz nie wiem co się tam dzieje, bo ludzie których znałem już dawno pouciekali z tej firmy.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC