CNC - jak zacząć?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Parsi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

CNC - jak zacząć?

Post napisał: Parsi » 16 lut 2012, 00:23

Ukończyłem studia wyższe (licencjat) w tym roku, na kierunku bardziej humanistycznym. Coś podpowiada mi, że warto zainwestować w kwalifikacje techniczne. Takie czasy, lepiej mieć jakąś praktyczną "fuchę" w ręku. Przewertowałem oferty pracy i myślę, że praca na frezarce CNC jest dobrym rozwiązaniem i przyszłościowym.

Proszę was forumowicze o radę. Jak najlepiej przygotować sobie ścieżkę rozwoju? Zastanawiam się nad kursem obsługi i programowania CNC. Czy to dobry wybór na start? Przyznam że jestem "zielony" w temacie. Może lepiej zacząć od książek teoretycznych? Publikacji w sieci?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!

Tagi:

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: maz » 16 lut 2012, 00:28

Na twojego posta jest tylko jedna mozliwa reakcja:

;-)
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

FRED76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: FRED76 » 16 lut 2012, 00:55

:mrgreen:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 16 lut 2012, 02:28

No i z czego się śmiejecie, (...)? Człowiek zadał proste pytanie - ale w jego sytuacji logiczne.

Najprostsza odpowiedź - zacznij od czytania tego forum, osobiście polecam dział LinuxCNC, ale równie dobrze możesz zacząć od Macha, albo od działów "przemysłowych" - Fanuc, Heidenhain, Mazak etc. Na początku nie będziesz nic z tego kumał, ale pomaleńku załapiesz.

Musisz wiedzieć, że to rozległa dziedzina wiedzy, i obejmuje zarówno pracę jako operator takiej maszyny, jak i budowę takich maszyn, czy pisanie do nich oprogramowania.

Same maszyny CNC są bardzo rozmaite, i choć używają jednego języka, opisanego w normie ISO, a potocznie zwanego G-code, to każdy producent stosuje własną jego implementację. W rezultacie kody nie są bezpośrednio przenoszalne z jednej maszyny na drugą - o ile nie są ze stajni jednego producenta. Jednak biegły operator sobie z takimi niuansami powinien dawać radę. Powinien również znać matematykę na poziomie szkoły średniej - przy pisaniu procedur przydaje się np trygonometria.

FRED76

Post napisał: FRED76 » 16 lut 2012, 12:34

:oops:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 16 lut 2012, 13:08

Dodam jeszcze na szybko - równocześnie z szukaniem i przyswajaniem sobie wiedzy na temat CNC warto zgłębiać zagadnienia z zakresu obróbki skrawaniem. Nie da się poprawnie zaprogramować maszyny, jeżeli się nie zna przynajmniej solidnych podstaw obróbki skrawaniem.

Najlepszą metodą IMHO jest budowa własnej maszynki od podstaw, i nauka jej obsługi potem. Ale to metoda dla osób już stechnicyzowanych, i w miarę zasobnych.

Kursy obsługi CNC raczej zakładają, że zgłasza się na nie ktoś już z obróbką skrawaniem obeznany.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”