Puszczamy muzykę na naszych maszynach, CNC 3ośowy odtwarzacz
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Puszczamy muzykę na naszych maszynach, CNC 3ośowy odtwarzacz
Witam.
Zainspirowany jednym z ostatnich wątków na forum elektrody, gdzie autor grał marsz imperialny na 2 napędach dyskietek 3.5", postanowiłem zagrać coś na 3 głosy/osie.
Po krótkich poszukiwaniach natrafiłem na projekt: http://tim.cexx.org/?tag=mid2cnc
Po lekkiej modyfikacji ustawień skryptu (oryginał jest dla maszyn z jednostką w calach) zrobiłem konwersje muzyki z Tetrisa na 3 osiową maszynkę CNC.
Efekt można zobaczyć tutaj
Kod grający tą melodię możecie ściągnąć z tego adresu LINKU - Tetris g-code
Maszyna troszkę fałszuje ale i tak jest całkiem nieźle :). Próbowałem różne midy ale ten brzmi w sumie najlepiej.
Zachęcam do puszczania midów na waszych maszynkach :)
Zainspirowany jednym z ostatnich wątków na forum elektrody, gdzie autor grał marsz imperialny na 2 napędach dyskietek 3.5", postanowiłem zagrać coś na 3 głosy/osie.
Po krótkich poszukiwaniach natrafiłem na projekt: http://tim.cexx.org/?tag=mid2cnc
Po lekkiej modyfikacji ustawień skryptu (oryginał jest dla maszyn z jednostką w calach) zrobiłem konwersje muzyki z Tetrisa na 3 osiową maszynkę CNC.
Efekt można zobaczyć tutaj
Kod grający tą melodię możecie ściągnąć z tego adresu LINKU - Tetris g-code
Maszyna troszkę fałszuje ale i tak jest całkiem nieźle :). Próbowałem różne midy ale ten brzmi w sumie najlepiej.
Zachęcam do puszczania midów na waszych maszynkach :)
Ostatnio zmieniony 01 paź 2011, 21:10 przez pascalPL, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
Dziś prezentuje nowy film z znacznie poważniejszym urządzeniem w roli midi playera. Repertuar bez zmian. Tylko maszyna inna.
Próbowałem zagrać ten pliczek na STEP2CNC demo (bo mniej jak 400lini kodu) ale coś nie potrafiła się maszyna odpowiednio rozpędzić. Prędkość posuwu STEP2CNC ustawiał na kilka mm, zamiast paru setek.
Niestety w pewnym momencie zakryłem mikrofon telefonu i kawałek pracy maszyny słychać słabiej. Niestety zreflektowałem się dopiero po fakcie
Zachęcam do publikowania waszych nagrań
Próbowałem zagrać ten pliczek na STEP2CNC demo (bo mniej jak 400lini kodu) ale coś nie potrafiła się maszyna odpowiednio rozpędzić. Prędkość posuwu STEP2CNC ustawiał na kilka mm, zamiast paru setek.
Niestety w pewnym momencie zakryłem mikrofon telefonu i kawałek pracy maszyny słychać słabiej. Niestety zreflektowałem się dopiero po fakcie

Zachęcam do publikowania waszych nagrań

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tu link do mojego odkrycia 
https://www.cnc.info.pl/topics79/cnc-mu ... htm#105653
Gdzieś tam jest cały generator z nut na g-kode ... po linkach mozna dojść ......

https://www.cnc.info.pl/topics79/cnc-mu ... htm#105653
Gdzieś tam jest cały generator z nut na g-kode ... po linkach mozna dojść ......
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Tak, niestety nie wziąłem pod uwagę prędkości w calach/min. Zaraz zrobię poprawkę i wrzucę na serwer - można ją będzie pobrać od godziny 12.00 (29.10.2011). Pauzy mogą być zapisane w postaci:Próbowałem zagrać ten pliczek na STEP2CNC demo (bo mniej jak 400lini kodu) ale coś nie potrafiła się maszyna odpowiednio rozpędzić. Prędkość posuwu STEP2CNC ustawiał na kilka mm, zamiast paru setek.
G4/G04 H[ms] lub M4/M04 H[ms]
Będziesz mógł sprawdzić. Napisz o efektach.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)