Tuner Amiko SHD 8900 Alien

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Tuner Amiko SHD 8900 Alien

Post napisał: kamiennik » 18 sty 2013, 19:32

Zastanawiam się nad tym tunerem, pracuję on pod Sparkiem i Enigmą 2, ogólnie w linuxach jestem słabiutki, ktoś użytkuje sprzęt z tymi systemami? Przeglądałem filmiki itp ale tylko podstawy pokazują. Może ktoś jakieś ciekawsze instrukcje posiada.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: blue_17 » 28 sty 2013, 01:03

Do podłączenia do internetu się nadaje :) Nie widzę żadnych problemów że to pod linuxem chodzi bo i tak do rąk nie dostaniesz konsoli tylko wszystko wy klikasz pilotem i raczej mało będzie Ciebie obchodziło co tam siedzi :) Chyba w większości takich urządzeń jest linux i to zapewne z jądrem RT żeby mogło wszystko śmigać na jakimś ARM-ie.

Jedyny problem jaki może się pojawiać to że po zapisie na dysk lub jego sformatowaniu może nie wykrywać windows dysku a właściwie partycji bo windows nie wykryje linuxowej partycji ale na odwrót da radę. Jeśli chciałbyś przywrócić dysk do postaci rozpoznawalnej przez windows to trzeba nieco wiedzy, ale nie jest to skomplikowane :)
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Autor tematu
kamiennik

Post napisał: kamiennik » 28 sty 2013, 19:30

Tak łatwo nie ma :roll: Np żeby coś zainstalować itp znajomość linuxa musi być. Kupiłem i teraz się uczę, łatwo nie ma bo mało info na necie, tym bardziej po polsku.
Np chciałbym żeby mi odtwarzał tv internetową np weeb tv, potrzebne jakieś wtyczki i czarowanie, youtube niby działa ale nie ma możliwości przewijania. Znowu jak odpalę youtube przez operę woła o pluginy. Na razie średnio zadowolony ale zobaczymy jak się pomęczymy.
Dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: blue_17 » 28 sty 2013, 20:50

Jeśli to jest Debiano podobne to wszystko jest logiczne ale powiem tylko tyle że jeśli ktoś w ogóle nie miał z Linux styczności to będzie trudno

A nie zastanawiałeś nad czymś takim

http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

Podpinasz mysz klawiaturę i telewizor po HDMI i masz komputer który mieści się na dłoni dodatkowo trzeba podpiąć do TV dźwięk lub na jakiś zestaw głośnikowy

Kosztuje 30$ na eabayu a nasi na allegro chcą około 180pln :)
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

Autor tematu
kamiennik

Post napisał: kamiennik » 29 sty 2013, 21:45

nad różnościami myślałem, wybrałem tego amiko bo ma 2 bootowalne systemy 1 to spark czyli prostota w użytkowaniu itd, 2 to enigma2 i trzeba się trochę namęczyć żeby to co się chce osiągnąć. :razz: No ale to jakieś wyzwanie. Mam klawiaturę z touchpadem do tego wynalazku i to akurat działa ok. :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”