Witam.
Mam na imię Damian i jestem uczniem IV klasy technikum o specjalizacji obróbka skrawaniem, związku z końcem mojej szkoły zastanawiam się nad swoim dalszym kierunkiem kształcenia. Niby chodzę do szkoły gdzie powinni mnie przygotować do zawodu operatora maszyn cnc lecz praktycznie przez 4 lata nie widzieliśmy na oczy takiej tokarki (moja szkoła jest bardzo zacofana;D) teraz pod koniec nas dopiero uczą podstaw obróbki CNC. Wiem że jeśli chce zostać dobrym operatorem będe musiał iść na kurs w tym kierunku. w związku z tym mam pytanie jak się przedstawia właśnie ten zawód i czy jest na niego zapotrzebowanie szczególnie chodzi mi o wielkopolske? Ile taki operator może wyciągnąć na miesiąc?
Myśle też nad jakimiś studiami w podobnym kierunku ale to tylko zaocznie. Szczególnie mi zależy na zdaniu osób które już się poruszają po rynku pracy.
i co dalej?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
było kilka tematów tu na forum czytałeś je może? ( o zarobkach o kursach i dokładnie to o co pytasz- i co dalej ?)
tez robiłem specjalizacje CNC i było to w piątej klacie technikum więc też końcówka uczyłem się też sam na mojej frezarce cnc automatycznie się to nakręcało bo jak chciałem coś zrobić musiałem sie dowiedzieć jak więc musiałem się nauczyć czegoś nowego ... kursu nie robiłem poszedłem do pracy najpierw na manualne maszyny i starą TZC, potem na krawędziarkę CNC, wydało się że zbudowałem sam frezarkę i mam pojecie to wylądowałem na centrum obróbczym a ta dopiero koledzy zrobili ze mnie operatora i frezera .. moja wiedza była malutka jak się okazało .. i nadal się uczę nowych rzeczy . a zarobki rożnie jak trafisz jedni skaczą na 3 maszyny programują ustawiają dobierają narzędzia i technologie i mają 2000 a inni naciskają guzik i zakładają sztukę i maja 2500zł. tak czy inaczej musisz się gdzieś zaczepić gdzie jest operator który cie przeszkoli ( ja w obu zakładach trafiłem na maszynę na której musiałem uczyć się niemalże sam - tokarka TZC-NUMS i ta nieszczęsna krawędziarka - nie polecam takiej drogi)
tez robiłem specjalizacje CNC i było to w piątej klacie technikum więc też końcówka uczyłem się też sam na mojej frezarce cnc automatycznie się to nakręcało bo jak chciałem coś zrobić musiałem sie dowiedzieć jak więc musiałem się nauczyć czegoś nowego ... kursu nie robiłem poszedłem do pracy najpierw na manualne maszyny i starą TZC, potem na krawędziarkę CNC, wydało się że zbudowałem sam frezarkę i mam pojecie to wylądowałem na centrum obróbczym a ta dopiero koledzy zrobili ze mnie operatora i frezera .. moja wiedza była malutka jak się okazało .. i nadal się uczę nowych rzeczy . a zarobki rożnie jak trafisz jedni skaczą na 3 maszyny programują ustawiają dobierają narzędzia i technologie i mają 2000 a inni naciskają guzik i zakładają sztukę i maja 2500zł. tak czy inaczej musisz się gdzieś zaczepić gdzie jest operator który cie przeszkoli ( ja w obu zakładach trafiłem na maszynę na której musiałem uczyć się niemalże sam - tokarka TZC-NUMS i ta nieszczęsna krawędziarka - nie polecam takiej drogi)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos