Modernizacja TUM35E

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
86wojtas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Modernizacja TUM35E

Post napisał: 86wojtas » 29 lis 2010, 19:29

Witam,

ponieważ to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać i przedstawić. Mam na imię Wojtek, piszę pracę magisterską na temat modernizacji tokarki Tum 35E. Chciałbym podzielić się z Wami moimi koncepcjami na taką przebudowę.
Więc najpierw przedstawię założenia modernizacji:

- Remanufacturing, czyli kompleksowy remont mechaniki oraz elektryki
- Napęd główny o bezstopniowej regulacji prędkości obrotowej w zakresie 150-2500obr/min
- Napędy posuwu wzdłużnego i poprzecznego o prędkości 3000mm/min

Jest to minimum jakie muszę wykonać, ale jak to bywa w pracy teoretycznej pole do popisu jest nieograniczone, stąd chciałbym
Wyposażyć tokarkę w śrubę kulowo-toczną, układ sterowania z touchpanelem (nie wiem czy to dobry pomysł), słyszałem również o nakładkach ślizgowych na łoże, nie wiem jak jest z tymi elementami w praktyce...
Ponad to chciałbym dodać dobry układ pomiarowy (liniał optyczny czy magnetyczny?)

Generalnie chodzi o pokazanie możliwości modernizacji, biorąc pod uwagę aspekty ekonomiczne jak i zyski jakie można po takim zabiegu uzyskać.

Stąd chciałbym prosić o rady, jakie podzespoły byłyby najlepszym wyborem do tego typu modernizacji. Aha jeśli koszt nie będzie zbyt wysoki, to może uda się wprowadzić ją w życie:)

Pozdrawiam

Tagi:

Wróć do „Na luzie”