Witam mam wyremontować w firmie ploter pole robocze maszyny to 2200x1800mm
Remont obejmuje
wymiana całego okablowania
wymiana łożysk liniowych na osi y
wymiana nakrętek kulowych
wymiana prowadnic przewodów
wymiana całej elektroniki
wymiana silników krokowych
wymiana sprzęgieł na wszystkich osiach
wymiana falownika
wymiana krańcówek
wymiana łożyskowania śrub kulowych na wszystkich osiach
wymiana czujnika długości narzędzia
uruchomienie plotera i przygotowanie na produkcji
moje pytanie brzmi ile mogę spokojnie zawołać za taką robotę wcześniej nie remontowałem takich maszyn więc nie orientuje się w cenach
remont maszyny wycena
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
.... kolega chyba nie myśli że ktoś tu odpowie np. materiał 1000 zł , robocizna 500 ... no prosze troche samodzielności ołówek do reki, telefon, kalkulator i samo wyjdzie.
spokojnie może kolega za robocizne zawołać 100 zł - to gwarantuje zlecenie
a za części ... od 1000 do 100 tys. albo i wiecej ;-D
cały szkopuł w interesach polega własnie na wycenie ... bo albo sie robi za darmo i firma plajtuje, albo robi za drogo i tez plajtuje ;d .
powodzenia.
spokojnie może kolega za robocizne zawołać 100 zł - to gwarantuje zlecenie

a za części ... od 1000 do 100 tys. albo i wiecej ;-D
cały szkopuł w interesach polega własnie na wycenie ... bo albo sie robi za darmo i firma plajtuje, albo robi za drogo i tez plajtuje ;d .
powodzenia.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Z listy wynika iż oprócz ramy buduje kolega cały ploterkamil1986 pisze:Witam mam wyremontować w firmie ploter pole robocze maszyny to 2200x1800mm

Tak jak napisał przedmówca - cenniki podzespołów nie są tajemnicą - tak więc kilka Tel i wszystko się rozjaśni - co do materiałów oczywiście.
Wycena roboty to już zupełnie inna sprawa - najprościej znając swoje możliwości przyjąć ilość godzin ( teoretyczną x 2 ) potrzebną na wykonanie , pomnożyć przez stawkę , dodać zapas na nieuchronne "przyjemności" i powinno wyjść

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
od 10zł/h - pomocnik murarza ... do kilkuset/h - wyspecjalizowany serwisantkamil1986 pisze:ok a ile mniej więcej się liczy za godzinę takiej roboty

Tak więc ciężko powiedzieć w jakie "widełki" się kolega wstrzeli.
Godzina np na ślusarni to tak mniej więcej od 50 do 100zł - ale czy można to porównać to nie wiem
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein