Witam.
Zacznę od tego, że za 3 tyg przybędzie do nas kilku uczniów z technikum o profilu "programowanie i obsługa maszyn CNC". Przypadło mi w udziale zajęcie się nimi i o ile z teorią problemów nie będzie to nie bardzo wiem co mógłbym z nimi wykonać. Chodzi mi o coś takiego, co mogli by zabrać sobie do domu na pamiątkę. Może to być z tworzywa lub stali nawet z drewna (choć nie mam to się kupi - nie jest to problem). Jedyne ograniczenie to takie, że mam tylko do dyspozycji tokarki. Może któryś z Kolegów podrzuci ciekawy pomysł?
Pozdrawiam
Marcin
Szukam pomysłu na detal do wykonania
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Szukam pomysłu na detal do wykonania
Przypadło mi w udziale zajęcie się nimi i o ile z teorią problemów nie będzie to nie bardzo wiem co mógłbym z nimi wykonać. Chodzi mi o coś takiego, co mogli by zabrać sobie do domu na pamiątkę. Może to być z tworzywa lub stali
W zalezności od liczby uczniów zaopatrzyć się w Wódkę powinni szybko nabrać
doświadczenia !
bo i do domu mogli by wziąć (fazę)
a na drugi dzień Pozostanie KAC w większym lub mniejszym stopniu ..
Jesli chodzi o Tworzywa proponuję : (sam nie pijam) Bączek -( tanie wino 12%) mały koszt a efekty widać ..
Ewentualnie coś ze stali ??
piwko
Pozdrawiam
W zalezności od liczby uczniów zaopatrzyć się w Wódkę powinni szybko nabrać
doświadczenia !
bo i do domu mogli by wziąć (fazę)

a na drugi dzień Pozostanie KAC w większym lub mniejszym stopniu ..
Jesli chodzi o Tworzywa proponuję : (sam nie pijam) Bączek -( tanie wino 12%) mały koszt a efekty widać ..
Ewentualnie coś ze stali ??
piwko

Pozdrawiam
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
A nie lepiej ich spytać co chcą zrobić? Może to być np. nietypowa gałka zmiany biegów do samochodu, albo jakiś element powiedzmy do roweru. Na toczenie kijów tzw. bejsboli się nie zgadzaj. Może np. nietypowe gałki do radia (nie wiem jak z oprzyrządowaniem u ciebie i jak duże elementy możesz toczyć). Ważne, to oni mają wymyślić, co by im się przydało, zrobić szkic, ze szkicu przejść do rysunku technicznego (trzeba pomierzyć i narysować) no i do detalu. Chyba łatwiejsze będzie drewno, nierdzewka, czy mosiądz kosztuje, no chyba, że np. aluminium. Możesz zrobić nietypowe w kształcie kołpaczki, jakie np. występują w felgach aluminiowych do zakrywania otworu centralnego (jak aluminium nie pomalujesz, to zmatowieje i będzie brzydkie). Daj im kilka pomysłów i powiedz, że na pracę domową mają wymyślić, co by sobie chcieli wykonać.