Pada mi monitor 17-ka, kineskop
co kupić:
format 16/10, przekątna 19 cali, cena około 500 zł, (czy są jakieś programy wymagające takiego formatu ekranu)
czy
format 4/3 przekątna 19 cali, cena około 600 zł (na zamówienie), zalecany do programów graficznych, aby koło było kołem, a kwadrat kwadratem a nie prostokątem)
w sklepach są tylko te panoramiczne.
Komputer - monitor
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
polecam zerknąć http://www.skapiec.pl/cat/12-monitory-lcd.html - trochę większy wybór
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Posty w temacie: 2
Ja używam Fujitsu-siemens 19 cali przekątna 16/9 w domu a w pracy Dell 24 cale przekątna 16/9 i koło jest kołem, a kwadrat kwadratem. Wszystko zależy od karty graficznej i rozdzielczości, jaką się ustawi. Poza tym w LCD-kach nie ma ryzyka uszkodzenie kineskopu ze względu na złe ustawienie częstotliwości odświeżania ekranu.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, 07:33 przez mdg, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
-
- Posty w temacie: 2
Oczywiście. Nie znam szczegółów, ale czytałem kiedyś w instrukcji obsługi monitora - bańki, że jak się ustawi za wysoką lub za niską to coś się dzieje z armatką (elektronową) kineskopową i może dojść do jej uszkodzenia. Pamiętam, że była tam tabela z doborem częstotliwości odświeżania w zależności od ustawienia rozdzielczości, na którą pozwala karta graficzna.borek86 pisze:a w CRT jest taka mozliwość?? tak z ciekawości pytam, a jakie to ma objawy
Pozdrawiam
Grzesiek
Grzesiek