Plaga na Aliexpress.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Plaga na Aliexpress.
Coraz częściej trafiam na Aliexpress na udawane sklepy, to już zaczyna być plaga.
Jeżeli w danym sklepie nigdy wcześniej nie kupowaliście, a cena jest super atrakcyjna, to sprawdźcie komentarze i inne towary oferowane w sklepie.
Jeżeli jest zero komentarzy a w ofercie wszystko jak leci jest -50%, to na 99,9% jest to fake shop.
Po dokonaniu zakupu oszust "wysyła towar", a w rzeczywistości wpisuje numer przesyłki z sufitu, co skutkuje zablokowaniem możliwości domagania się zwrotu pieniędzy przez pewien czas.
Oczywiście Aliexpress zwróci pieniądze, ale z uwagi na wyżej opisany trick może to trwać miesiąc, a jak ktoś nie będzie sprawy pilnował i przegapi właściwy moment na założenie sporu, no to kasa przepadnie.
Bynajmniej nikogo nie straszę i nie namawiam do rezygnacji z zakupów na tym portalu, po prostu trzeba uważać.
Jeżeli w danym sklepie nigdy wcześniej nie kupowaliście, a cena jest super atrakcyjna, to sprawdźcie komentarze i inne towary oferowane w sklepie.
Jeżeli jest zero komentarzy a w ofercie wszystko jak leci jest -50%, to na 99,9% jest to fake shop.
Po dokonaniu zakupu oszust "wysyła towar", a w rzeczywistości wpisuje numer przesyłki z sufitu, co skutkuje zablokowaniem możliwości domagania się zwrotu pieniędzy przez pewien czas.
Oczywiście Aliexpress zwróci pieniądze, ale z uwagi na wyżej opisany trick może to trwać miesiąc, a jak ktoś nie będzie sprawy pilnował i przegapi właściwy moment na założenie sporu, no to kasa przepadnie.
Bynajmniej nikogo nie straszę i nie namawiam do rezygnacji z zakupów na tym portalu, po prostu trzeba uważać.
-
Re: Plaga na Aliexpress.
To nie jest możliwe.
Taki sklep po zarejestrowaniu jakiś czas nie robi nic, potem robi oszustwo, a potem jest likwidowany.
Dlatego te w których się naciąłem już nie istnieją, a te które istnieją tylko wyglądają podejrzanie.
Jak już pisałem, pieniądze zawsze odzyskiwałem, ale czasem długo to trwało.
Teraz już po prostu jak wygląda podejrzanie to omijam.
Dodane 26 minuty 18 sekundy:
Ale mogę się pochwalić ostatnią wpadką:

Kupiłem 25 maja, spór mogłem otworzyć 7 czerwca, zwrot pieniędzy był 12 czerwca, to i tak szybko.
Sklep 910458083 już nie istnieje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
no panie, to co mam ci powiedzieć? o pół ceny taniej tak? a jak zadzwonią i powiedzą że wnuczek potrzebuje pieniędzy to też wyślesz? Jak widać świat wszędzie taki sam. Dobrze że kasa odzyskana.
-
To nie jest tak.
Zdarzają się takie wariackie promocje i sporo towaru tak kupiłem.
Tutaj nie było wcale 50% ceny, tylko 75% ceny. Znaczy się było napisane -50%, ale trzy dni wcześniej kupowałem za ~80 PLN od sprawdzonego sprzedawcy i towar oczywiście dostałem. Natomiast często zdarza się sytuacja odwrotna - można wariacko przepłacić.
Fakt, Aliexpres dość dziwnie działa, mam dwa przypadki, dla mnie pozytywne, chciałem zwrócić otrzymany towar, zgłosiłem, otrzymałem zwrot i na tym koniec, towar /zegarek/ został u mnie, próbowałem pisać do sp[rzedającego ale kazał mi tylko wystawic pozytywny komentarz.
Druga sytuacja "wędka" pod 6 osi - po przekroczeniu terminu w którym miał przyjść /coś 2-3 miesiące/, towar zareklamowałem, juz nie pamiętam ale szybko zwrócono pieniądze i najśmieszniejsze jest to że po jakimś czasie otrzymałem "wędkę"
Druga sytuacja "wędka" pod 6 osi - po przekroczeniu terminu w którym miał przyjść /coś 2-3 miesiące/, towar zareklamowałem, juz nie pamiętam ale szybko zwrócono pieniądze i najśmieszniejsze jest to że po jakimś czasie otrzymałem "wędkę"