CERN i LHC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

CERN i LHC

Post napisał: easy2002 » 10 wrz 2008, 09:37

Witam
Ciekaw jestem co Wy o tym myślicie
Dziś wielkie "ruszenie" w CERN

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 10 wrz 2008, 21:57

narazie chyba ciezko cokolwiek myslec zanim nie ruszy program badawczy. A nawet jak ruszy to i tak bedzie scisle tajny:) wiec my male robaczki nie majace stycznosci z wilkimi fizykami i tak gowno sie dowiemy. A teorie mozna wymyslac dowoli:) a to czrne dziury niekontrolowane a to inne cuda.

kurcze jak ten czas plynie czytalem o tym akceleratorze dobre kilkanascie lat temu a tu w koncu powstal:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 11 wrz 2008, 07:37

Witaj
Dwóch Rosjan twierdzi że będzie możliwość podróży w czasie także będzie mógł kolega cofnąć się w czasie aby jeszcze raz o tym przeczytać :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

kot1979
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 11 wrz 2008, 08:19

z ta podrożą w czasie to raczej na obecnej technologi to tylko nanosekundy:) chyba bede mial problem z wyrobieniem sie z przeczytaniem:P, niemniej jest to zaskakujace jak mozna to zmierzyc:)

czyli moze w koncu bedzie startrec:) niestety chyba nie za naszego zycia:( moze w koncu bedzie mozliwe przemierzenie konkretnej odleglosci , bo przeciez tez to sie z tym laczy:)
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 11 wrz 2008, 09:19

Ja uważam, że jeśli te pieniądze, które są przeznaczane na całym świecie na zbrojenie przeznaczone zostałby na badania to już mieli byśmy star-trek i nie tylko :roll:

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 11 wrz 2008, 22:52

No nie do konca, bo czlowiek to takie popieprzone stworzenie, ze by sie wojny na tomahawki toczyly. Zreszta w sumie chyba nie tylko czlowiek. Kiedys czytalem o eksperymentach spolecznosciowych na myszach. Otooz naukowcy wzieli populacje myszy i stworzyli im mysi raj - wszystko co najlepsze. I rzeczywiscie myszki sie zaczely rozmnazac populacja rosla osobniki byly wieksze silniejsze madrzejsze itd. (wraz z tym powiekszano im raj zeby warunki caly czas byly the best). Wydawaloby sie ze powinno to trwac w nieskonczonosc - ale nie - w pewnym momencie liczebnosc populacji zaczela spadac, myszy stawaly sie agresywne w stosunku do siebie, mizernialy, przestawaly jesc i w koncu cala populacja wymierala !!. Sprawdzano rozne scenariusze zmieniano niektore czynniki ale za kazdym razem efekt koncowy byl ten sam !!. Pozniej zaczeli symulowac warunki extremalne - po czasie dobrobytu nastawal czas glodu do tego stopnia ze niektore osobniki umieraly ale wiekszosc i tak sie dostsowywala i dopiero w czasie tych wahan okazywalo sie ze poulacja wykazywala staly wzrost.

Wychodzi z tego ze wojny kleski itd sa potrzebne. Niestety :(
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ARGUS » 11 wrz 2008, 23:59

easy2002 pisze:że jeśli te pieniądze, które są przeznaczane na całym świecie na zbrojenie przeznaczone zostałby na badania
Może to i racja ale spora część "cywilnych wynalazków powstała TYLKO dzięki temu że wojsko miało w tym swoje cele
Internet
mikrofale
laser
łączność satelitarna
Kompozyty tworzyw sztucznych
I jeszcze sporo większych i mniejszych "wynalazków"
Mieś tylko nadzieję że nigdy żaden idiota nie naciśnie "Guzika"
:-)
A życie toczy się dalej.
Ciekawe kiedy baza na Marsie

Awatar użytkownika

kot1979
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 12 wrz 2008, 08:36

kostner pisze: Wychodzi z tego ze wojny kleski itd sa potrzebne. Niestety :(
jesli patrzac na to w ten sposob to wojny sa potrzebne przede wszystkim w celach ekonomicznych , bo przeciez gdzies trzeba wyprobowac nowe technologie. Niestety jak bedzie tak dalej wojna doprowadzi do zaglady calkowitej , a to napewno nie sprzyja rozwojowi:( , im lepsza technologia , tym wieksze pole razenia.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 wrz 2008, 09:13

Witam
Nawiązując do wypowiedzi kolegi kostner'a
Natura to jednak potęga, której nie tak szybko zbadamy

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 12 wrz 2008, 17:21

Dlatego wkurza mnie arogancja i pewnosc siebie lekarzy, naukowcow, profesoroow i calej tej reszty. Troche taki postudiowal, popraktykowal i juz wie wszystko i jest najmadrzejszy. I zaden nie zna slow "nie wiem" tylko na sile wciskaja ludziom ciemnote.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”