Dom z bali / szkieletowy etc...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Nie ma tragedii z formalnosciami jeżeli działka jest w gminie przeznaczona jest pod budwę.oprawcafotografii pisze:Zgadza sie. Z drugiej strony dom juz stoi wiec troche formalnosci z glowy...
Najpierw musze dotrzec do wlasciciela, pozniej dogadac sie
A potem oczywiscie geodeta, budowlaniec itd do sprawdzenia substancji...
Start dom ma jeszcze jedna zalete - wiesz kogo bedziesz mial za sasiadow.
q
Natomiast remont starego budownictwa wiele zalet nie ma, roboty podobna ilość, koszty też spore a zawsze jak było stare tak i będzie. No chyba że się trafia coś bardzo tanio ale to chyba nie te czasy.
-
- Posty w temacie: 19
skoczek pisze:Po prostu dość wybiórczo podchodzisz do pytań jakie Ci się zadaje. Ale tak to bywa z teoretykami...
A co to za bzdurna teoria? Izolacja ani nie ociepla ani nie schładza, tylko izoluje. Funkcja pasywna.Coś u Ciebie z logiką nie tak. Wytłumacz nam skąd izolacja termiczna wie że ma w zimie ocieplać a latem ochładzać?
Mam izolację, tylko w formie gazobetonu a nie w formie styropianu.Jeżeli izolacja termiczna jest zastosowana to przepływ ciepła jest ograniczany dwukierunkowo - w zimie nie ma dużych strat ciepła na zewnątrz, a latem ze względu na ograniczony przepływ ciepła do wewnątrz, w domu mamy przyjemny chłodek. Skoro u Ciebie nie ma tej izolacji w nowoczesnym domu a twierdzisz że zimą nie masz problemu z ogrzewaniem, za to latem masz problem ze schładzaniem to oznacza że nam tu bajki opowiadasz.
Zimą nie ma problemu z ogrzewaniem, ponieważ izolacja ścian, podłogi, dachu jest dobra, przez dobre okna mało ucieka podczerwieni bo temperatura wewnątrz jest niska. Ogrzewanie c.o. (duża moc) powoduje podniesienie temperatury powietrza, które naturalnie unosi się w górną część budynku, transportują ciepło i wyrównując temperaturę pod dachem, gdzie ciepła ucieka najwięcej.
Latem, przy tej samej izolacji, bardzo dużo podczerwieni wnika przez okna i można ją zatrzymać tylko zasłaniając słońce (niekorzystne). Poza tym bardzo nagrzewa się od słońca dach (kilkadziesiąt stopni C) i trochę tego ciepła przenika do wewnątrz. Jest je bardzo trudno odprowadzić, ponieważ chłodne powietrze z klimy naturalnie nie gromadzi się pod sufitem i na piętrach, tylko spada ("spływa") na dół. Problem częściowo rozwiązuje mieszanie mechaniczne, ale tylko częściowo.
Poniał?

Gdybym sobie dokręcił spojlery do samochodu pewnie też bym uzyskał lepsze właściwości jezdne i niższe spalanie. Dlaczego nie dokręciłem?IMPULS3 pisze:To że swojej chałupki nie docieplałeś to Twoja sprawa, ale skoro i tak musiałeś robić tynk zewnętrzny to nadal wydałeś sporo grosza na to a dają jeszcze trochę zyskałbyś dodatkową warstwę izolacyjną a to oprócz ciepła dobra też ochrona muru i raczej bez porównania z samym tynkiem. Twierdzenie że styropian nie ma sensu i jest wpychaniem go przez producentów jest zwyczajną głupotą.

pewnie byłby, niezauważalnie. Suporex to badziewie, już o tym pisałem. Przewodzi ciepło 2x lepiej niż nowoczesne pustaki gazobetonowe. Do tego muruje się go na grubą zaprawę cementową, która świetnie przewodzi ciepło. Czyli masz mostki. W domu z suporexu po kilku latach od malowania często widać na ścianie od wewnątrz rysunek z pojedynczych pustakówKilka lat temu mój rodzinny dom tez był docieplony 8 cm styropianem i różnica była odczuwalna pomimo że dom miał sciany z 1.5 suporexu więc też był w miarę gruby. Gdyby go obłożyć 15cm warstwą styropiany pewnie efekt byłby lepszy.

Przecież tego sie nie da określić ogólne. Zależy od temperatury na zewnątrz, wilgotności, nasłonecznienia, siły wiatru. To można sensownie porównać jednocześnie dla 2 domów stojących obok siebie. I to pod warunkiem, że jeden z nich nie jest bardziej osłonięty od wiatru.Ciekawe ile dobowo spada u Ciebie w domu temperatura gdyby wyłączyć ogrzewanie?
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
no widze że centus z krzywą śruba próbuje mi jak zwykle dopiec że sie na niczym nie znam, widocznie krakusy tak mają. ja nikomu źle nie zycze, ale dla tego egzemplarza poczekam az mu sie noga powinie w którymś zyciowym zakręcie i jaki wtedy bedzie cwany, chyba przez najbliższe 20 lat to forum bedzie jeszcze funkcjonowac 
nie odzywam sie więcej w tym wątku, chciałem doradzić, ale uznano mnie za przygłupa.

nie odzywam sie więcej w tym wątku, chciałem doradzić, ale uznano mnie za przygłupa.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Widzę że zacząłeś się czepiać słówek zamiast wyczuć że to było pytanie retoryczne które miało pokazać jak bardzo jesteś nadęty w tych swoich teoretycznych wywodach.mc2kwacz pisze:A co to za bzdurna teoria? Izolacja ani nie ociepla ani nie schładza, tylko izoluje. Funkcja pasywna.
Dobrze że się dokształciłeś z termodynamiki na szybkomc2kwacz pisze:Poniał?

Mi tego mitomanie nie musisz tłumaczyć bo akurat co się dzieje z transportem ciepła w budynku wiem.
Ale dobrze że Ty zacząłeś myśleć jak ma funkcjonować ocieplenie i że Twoje bajki pisane wcześniej coś słabo układały się w całość, a czasem wręcz wykluczały.
Tak czy inaczej dalej jednak twierdzę że nadajesz się idealnie na rzecznika rządu - dobra gadka i opowiadanie bajek jak dzieciom a z praktyką cieniutko. Tylko że tak jak parę postów wcześniej jeden z kolegów stwierdził - szkoda tu czasu tracić.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Posty w temacie: 19
I co? nagle te WCZEŚNIEJ PISANE BAJKI ułożyły się w twoim małym rozumku w logiczną całość?skoczek pisze:Ale dobrze że Ty zacząłeś myśleć jak ma funkcjonować ocieplenie i że Twoje bajki pisane wcześniej coś słabo układały się w całość, a czasem wręcz wykluczały.

Sratatata. Co za bystre podsumowanieTak czy inaczej dalej jednak twierdzę że nadajesz się idealnie na rzecznika rządu - dobra gadka i opowiadanie bajek jak dzieciom a z praktyką cieniutko. Tylko że tak jak parę postów wcześniej jeden z kolegów stwierdził - szkoda tu czasu tracić.

No to jak będzie z ta klimą, jak wytłumaczyć sprawność 400%? A może to bzdura? Co o tym wiadomo w Galicji?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Tak ułożyło mi się po obiedzie, za to jak czytam Twoje wypociny to mi się odbija.I co? nagle te WCZEŚNIEJ PISANE BAJKI ułożyły się w twoim małym rozumku w logiczną całość?
To Ty twierdzisz że w zimie w domu nie masz problemu z dogrzewaniem ale w lecie masz hyc. Wniosek taki że chyba nie zrozumiałeś że izolacja termiczna działa niezależnie od pory roku, a Twoje wypociny zaprzeczały temu. Ale może dlatego że ostatnim latem zwój Ci się przegrzał... Mniej teorii, więcej praktyki teoretyku od 7 boleści (przepraszam - miało być teoretyku od wszystkiego

Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski