Ale wyrób (rzecz, rzeczownik) nie jest usługą (działaniem, czynnością, czasownik)
Wyrób się dostarcza a usługę świadczy.
Jak robisz coś na zamówienie to świadczysz usługę której efektem jest wyrób.
Możesz też świadczyć usługi bez wyrobów (np. serwisowanie, zeszycie potarganych spodni,) jedynie poświęcając jakieś posiadane surowce (nitka z igłą).
A kwestia tych programów się wyczerpała?
Czyje są programy napisane w pracy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
3% podatku to ryczałt od HANDLU (kupić-sprzedać). Od produkcji 5,5%. Od usług oraz produkcji z materiałów POWIERZONYCH (nie ma wówczas obrotu towarowego) ryczałt wynosi 8,5% (lata temu bodaj 9,5%)kamar pisze:A niech Wam będzie, ze wytoczenie chłopu szajby do krajzegi to produkcja kół pasowych.
Ja tam świadczę usługi a produkuję tylko wióry, bo te dostarczam do punktu skupu nieproszonyPrzez całe lata na ryczałcie za śrubkę wstawioną do sklepu płaciłem 3% (ryczałt od produkcji) a za tą samą śrubkę wstawioną do kopalni czy elektrowni placiłem 9% (ryczałt od usług) Trzy razy większy podatek bardziej trafia do świadomości niż Wiki
Nie wiem kiedy ryczałt od produkcji wynosił 3%. Wg mojej wiedzy chyba nigdy tak nie było (naciągałeś skarbówkę). Ale może się mylę, może przez krótki czas na początku faktycznie, bo już nie pamiętam.
Jak wcześniej ktoś słusznie wspomniał, jest przetwarzanie towarów wcześniej nabytych -> jest produkcja. Produkty dzielą się na towary i usługi. Jeśli ktoś coś robi na specjalne zamówienie (choć wszystko właściwie jest na specjalne zamówienie) to ewentualnie można to rozbić na usługę projektową i wyprodukowanie. Jeśli ktoś uwielbia z własnej woli płacić większe podatki, oczywiście.
To w ryczałcie. Bo na zasadach ogólnych od projektowania jest dużo większy koszt uzyskania przychodu.
-
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Tak krótka chwila u mnie to była od 1976 do 2006mc2kwacz pisze: Nie wiem kiedy ryczałt od produkcji wynosił 3%. Wg mojej wiedzy chyba nigdy tak nie było (naciągałeś skarbówkę). Ale może się mylę, może przez krótki czas na początku faktycznie, bo już nie pamiętam.

A że odprowadzała je spółdzielnia to mogłeś sobie pofilozofować czy słusznie

-
- Posty w temacie: 3
Za komuny, to nie wiem. Nie prowadziłem wtedy działalności gospodarczej. Ale z całą pewnością takie stawki nie trwały do 2006. Tuż po transformacji nie wiem. Od 19 lat są stawki 3, 5.5 i 8,5. Plus jeszcze 3 czy 4 dodatkowe. Trochę wcześniej (sprawdziłem), w okolicach denominacji, czyli 1995 roku, były w to miejsce stawki 3.3, 6 i 9,5%.kamar pisze:Tak krótka chwila u mnie to była od 1976 do 2006Prawie wszyscy członkowie spółdzielni rzemieślniczych byli tak opodatkowani. Składki oscylowały w różnych latach o 0.5 %
A że odprowadzała je spółdzielnia to mogłeś sobie pofilozofować czy słusznie
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 10