Czy jest hydraulik na sali?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
38 stopni jest w sam raz? Ja muszę mieć 45oprawcafotografii pisze:na 38stC jest zapadka bo to akurat "w sam raz"

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
To w następnym domu/mieszkaniu zainstaluj tzw. trzecią rurkę z obiegiem ciepłej wody. To dopiero daje komfort korzystania z termostatycznych baterii.oprawcafotografii pisze:
i niczym doleci ciepla woda po dluzszym nieuzywaniu to mija kilkanascie sekund.
Termostat to zalatwia - nie trzeba nic regulowac.
q
-
- Posty w temacie: 5
Jednym słowem CCWU (cyrkulację ciepłej wody użytkowej). Niektóre piece są do tego przygotowane.kamar pisze:To w następnym domu/mieszkaniu zainstaluj tzw. trzecią rurkę z obiegiem ciepłej wody. To dopiero daje komfort korzystania z termostatycznych baterii.
Dodatkowa rurka (rurki koniecznie w solidnej izolacji inaczej grzejesz ścianę) pompka i sterownik.
A komfort, potwierdzam! nie do opisania gorąca woda natychmiast po odkręceniu kranu. Jest tylko jedno ale, sprawdza się tylko przy zasobnikach ciepłej wody (bojlerach).

-
- Posty w temacie: 4
Pewnie dlatego jest jak nowy że ma 30 lat. Ja nie pamiętam czy kiedykolwiek w życiu kupiłem mleczko (płyn ścierny) do czyszczenia. Kamień rozpuszczamy chemicznie, nigdy nie szorujemy. Po prostu moja bateria to był badziew. Mam jeszcze jedną z KFA, dłużej wytrzymała ale też na odpływie już oblazło trochę.rdarek pisze:A kto ci kazał pucować krany pastą polerską i to codziennie![]()
Ja podczas remontu łazienek restaurowałem krany (KFA) które mają po 30 lat, a chrom jest jak nowy.
Odkrywca, przy długiej rurze do zlewu marnujesz wodę czekając na ciepłą. Zamontuj sobie dodatkowy (po drodze) mały podgrzewacz. Ale zasobnikowy a nie ciśnieniowo włączany, bo to szmelc.
Bateria termostatyczna nie rozwiązuje problemu kotła dwufunkcyjnego, bo tam główny problem to ZUPEŁNY brak ciepłej wody przy bardzo małym przepływie. Co najwyżej chroni przed nadzwyczaj gorąca wodą ale reakcja nie jest natychmiastowa a dopływ wrzątku potrafi być natychmiastowy niestety.
Nie ma mowy o komforcie ciepłej wody użytkowej bez zasobnika.
Zastanów się jeszcze nad zmiękczaczem. To jest fajne w teorii ale niezdrowe w praktyce. Zmiękczacz zamienia (podmienia) jony wapnia na jony sodu. Tyle że jony wapnia są dla zdrowia całkowicie neutralne a jony sodu niestety nie. Chyba że do celów spożywczych masz oddzielna wodę, to co innego.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Tak bedzie.kamar pisze:To w następnym domu/mieszkaniu zainstaluj tzw. trzecią rurkę z obiegiem ciepłej wody. To dopiero daje komfort korzystania z termostatycznych baterii.oprawcafotografii pisze:
i niczym doleci ciepla woda po dluzszym nieuzywaniu to mija kilkanascie sekund.
Termostat to zalatwia - nie trzeba nic regulowac.
q
Nie wszedzie oplaca sie kuc pol mieszkania zeby rury poukladac.
Aktualne mieszkanie traktuje jako tymczasowe wiec nie szalalem...
q
[ Dodano: 2015-11-17, 08:38 ]
Biore prysznic przy takim zasilaniu od 15 lat.mc2kwacz pisze:...
Bateria termostatyczna nie rozwiązuje problemu kotła dwufunkcyjnego, bo tam główny problem to ZUPEŁNY brak ciepłej wody przy bardzo małym przepływie. Co najwyżej chroni przed nadzwyczaj gorąca wodą ale reakcja nie jest natychmiastowa a dopływ wrzątku potrafi być natychmiastowy niestety.
Nie ma mowy o komforcie ciepłej wody użytkowej bez zasobnika.
No ale tlumacz mi ze to nie ma prawa dzialac

q
-
- Posty w temacie: 5
251mz pisze:Jak dla mnie starczy kawałek szmatki i ocet;)

Uwaga, kiedyś zżarło mi odlewy z szajs metalu.

Były już "nadmurszałe" ale po kąpieli w occie pokruszyły się kamień oczywiście ślicznie zszedł
Podczas remontu kotłowni przygotowałem cyrkulację i przy okazji kapitalnego remontu łazienek już się zrobiło do końca tak jak się należyoprawcafotografii pisze:Nie wszedzie oplaca sie kuc pol mieszkania zeby rury poukladac.

Jeśli budujesz czy remontujesz warto o tym drobiazgu pomyśleć naprawdę koszty aż tak nie rosną.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Tak, ale niekiedy nie ma czasu albo technicznych mozliwosci zeby klasc rury
tylko korzysta sie z istniejacych...
U mnie duzego problemu nie ma - w lazience mam rury blisko zasilania wiec
nie trzeba czekac az ciepla doleci, tylko w kuchni jest dalej ale tez z kranem
z glowica termostatyczna nie jest to problemem - po prostu przez chwile leci
chlodniejsza woda, pozniej sie ociepla. Jakbym mial recznie regulowac to bym
sie wkurzal, a tak termostat odwala czarna robote
q
tylko korzysta sie z istniejacych...