Dlaczego części do maszyn CNC są takie drogie ?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jasiu... » 10 paź 2008, 22:11

ARGUS Dzięki!

Właśnie że forma też ma znaczenie. I ten papier toaletowy jest też ważny. jak myślisz, skąd mój pracodawca bierze na jakiś Einmallzahlung dla mnie? Właśnie dlatego, że pilnuje cen, że wie, za ile produkt musi sprzedać!

jora38 pokazał byle jaką część z allegro od roweru, to ja mu pokazałem ile kosztują części rowerowe, wykonane profesjonalnie. Nie chce mi się rozpisywać, ale taka jest prawda. Jest różnica pomiędzy ceną wiertarki z supermarketu, a jakimś produktem markowym. Przykład - http://marketeo.com/pl/offerDetail/9364 ... SR_16.html - facet chce za wiertarkę używaną 600 zł, a nowe w Biedronce są po 30!

Zawsze będę uważał, że jakość kosztuje. Oczywiście można czasem komuś pomóc, nawet zrobić coś za darmo, dla satysfakcji. Tylko że wtedy nie powinno się narzekać na ceny w firmach komercyjnych, ale o koleżeńską pomoc poprosić. Nie wiem, czy ten niuans kolega jora38 rozumie. Bo w sumie ten papier toaletowy to też niuans. Właściwie dla dobrego wytarcia gazeta w sumie wystarczy. A jednak niektórzy kupują perfumowany w kwiatki, mimo że też jest drogi!

Tagi:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: upadły_mnich » 10 paź 2008, 22:14

nie chciałbym się włączać do dyskusji...każdy jakieś zdanie ma i ...zgódźcie sie koledzy...nie przekonasz nikogo i ja też nie mam zamiaru.
podam tylko kilka faktów z mojego życia...nie będę komentował:
podpora końcowa pod 2 wałki- aluminium z dwoma otworami - w jednym sklepie kosztuje 4 razy drożej niż w drugim (różnica orientacyjnie 50 zł do 220zł). Ten sam materiał, te same tolerancje, wręcz jedno kopia drugiego. Dlaczego? nie wiem, nie wnikam, może pracownicy zarabiają w jednej firmie więcej.
Przyjeżdża Rosjanin i chce kupić servo. Zadowolony bo w Polsce kupuje od ręki (twierdzi, że miesiąc czekania w takim Petersburgu) i płaci 8 razy taniej - dlaczego?
Nie wiem, bo nie wiem dlaczego w Angli (lub US) jest taniej niż w Polsce choć pensje (i koszty) są chyba niższe.
Takich zagadek jest mnóstwo.
Jakość kosztuje ale ceny nie zawsze idą z tą jakością.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 10 paź 2008, 23:03

witam .
kol. upadły_mnichu - odpowiem na Twoje pytania .
otóż - całe nasze istnienie jest jedną wielką tajemnicą .
tajemnicą jest prąd elektryczny i czasoprzestrzeń - jakże więc dziwić się różnicą cen ?
panowie - spokojnie - można i gazetą - przy okazji się nieco ukulturalnić .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: upadły_mnich » 11 paź 2008, 23:42

moje pytanie było retoryczne...
kolega to wie i wychwycił...
grund to prund (prąd?).
czasoprzestrzeń to czas i przestrzeń - prościzna
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Remen
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Remen » 12 paź 2008, 00:44

faktycznie może się wydawać jak coś jest tanie a ktoś to sprzedaje drożej to tak jakby rżnął nas na kasę tylko proszę nie zapominać , że NIE MA OBOWIĄZKU KUPOWANIA , a każdy może sobie zażądać 1000 % procent wartości . tyle .

pzdr

p.s. to się chyba wolny rynek nazywa czy jakoś tak . :cool:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 12 paź 2008, 01:07

pukury pisze:panowie - spokojnie - można i gazetą - przy okazji się nieco ukulturalnić .
Z tym ukulturalnianiem to ja bym byl ostrożny . Powiedzmy sobie szczerze np taka gazetka z Makro lub Lidla to nie zawiera za duzo tekstów które sa związane z kultura :wink:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 12 paź 2008, 16:12

pukury pisze:ja sobie radzę jak w zał. pozdrawiam .
Dziękuję pukury za ten załącznik. Też myślałem nad takim wykonaniem rozstawu otworów, ale nie byłem pewien wyniku. Teraz będę śmielszy w swoich poczynaniach. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 12 paź 2008, 18:25

witam.
nie ma sprawy - zawsze do usług .
nie mam frezarki więc jakoś muszę sobie radzić .
jeżeli masz większą tokarkę niż ja ( 100mm futro ) to możesz sobie zrobić o wiele lepszy przyrządzik .
ten musiałem zrobić jak zwykle natychmiast i z tego co pod ręką .
więc jest " mało estetyczny " .
a i z dokładnością różnie bywa - ale tu papierek - tam blaszka i da się .
to wszystko nawyki z komuny - byle zrobić .
za życzenia sukcesów - dziękuję - przydadzą się !
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
jora38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jora38 » 12 paź 2008, 19:16

ARGUS pisze:To znaczy mam to gdzieś jakie warunki ma ten co wykonuje detal
ważne żeby był dobry i tani Robolem moze być chińczyk albo inny kolorowy
a jak za zaoszczędzoną kasę kupię sobie papier toaletowy w kwiatki :-)
Oczywiście z punktu widzenia kupującego nie interesuje mnie kto wykonuje wyrób, pomijając jakieś skrajne warunki czy wykorzystywanie dzieci. Proces produkcyjny nie interesuje mnie a tylko jego efekt końcowy.
To pracodawca jest zainteresowany tym aby sprzedać jak najkorzystniej, a warunki swoim pracownikom stworzyć takie aby chcieli pracować. Jako kupujący chcę kupić najtaniej. W tym celu jedzie się na bazar aby worek kartofli kupić taniej niż w ekskluzywnym warzywniaku.
ARGUS pisze:A co kolega powie na cenę oprogramowania CAD
drogie czy tanie - To tylko jedna płytka CD
Nie jest tanie, ale jest tego warte, wkład pracy i ludzkiej myśli jest tego wart. Dlatego też kupiłem jedno z droższych i nie szczędziłem pieniędzy.
ARGUS pisze:Sorki ale już się tego narzekania czytać nie chce
Ciekawe co kolega wstawi do swojej maszynki w roli wrzeciona
i co na niej będzie robione
Na początek planuję wstawić KRES 1050 W, bo też jest tego wart.

Natomiast Panowie nie przekonacie mnie, że w wyfrezowanie otworu fi 22 w płaskowniku 20x40x50 i wywiercenie trzech otworów pod śrubę M6 powinno kosztować 65 zł.

Dlaczego nie zrobię sobie tego sam ? Gdzie na drewnianym stole w kuchni. Czy uważacie, że wszyscy na tym Forum posiadają zaplecze, warunki, pracują w zakładach mechanicznych.

Moim narzędziem jest wiertarka Boch 550, a budując grawerkę kupiłem drugą stołową bo to maleństwo nie sprostało.

Przejrzyjcie galerię na tym forum, zobaczycie ile "wynalazków", ile jest inwencji twórczej aby zaoszczędzić.
To podobno forum dla amatorów hobbystów, zauważyłem, że jest tu wielu przedsiębiorców, właścicieli firm, którzy narzucają swój sposób pojmowania zagadnienia. Wcale im się nie dziwię.
Czemu ma służyć moja grawerka – hobbystyczne wykonywaniu zdobień ich odtwarzaniu na elementach starej broni. Bo ta jest moją pasją, przez ostatnie lata pracowałem jako grafik, a właściwie rysownik szczególnie w Corelu i wiem posiadając mała grawerkę ile mogę zdziałać.

Gdybym był młodszy i myślał o działalności usługowej w tym kierunku to bym składał taką maszynkę ????????????????????
Nie kupiłbym gotową, z najwyższej półki i robił tak aby się zwróciła.
Ale to przecież forum amatorskich maszyn CNC a chyba każdemu amatorowi, pasjonatowi zależy aby zrobić coś tanio.

Również pozdrawiam, nie biorę tego do siebie i mam nadzieję, że inni też nie. po to się rozmawia.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: ARGUS » 12 paź 2008, 23:08

jora38 pisze:Ale to przecież forum amatorskich maszyn CNC a chyba każdemu amatorowi, pasjonatowi zależy aby zrobić coś tanio.
Masz "jora 38" absolutną rację ale nie raz nie da sie zrobić DOBRZE i TANIO
a amator nie będzie robił dwóch detali :grin: jednego dobrego a drugiego taniego
jora38 pisze:Czemu ma służyć moja grawerka – hobbystyczne wykonywaniu zdobień ich odtwarzaniu na elementach starej broni.
masz super hobby i nie chciałbyś żeby Twoja maszynka robiła to co jej karzesz w taki sposób jak byś chciał ?
okrąg to okrąg , milimetr to milimetr a nie w zależności jak się luz wykasuje (sam)
jora38 pisze:Natomiast Panowie nie przekonacie mnie, że w wyfrezowanie otworu fi 22 w płaskowniku 20x40x50 i wywiercenie trzech otworów pod śrubę M6 powinno kosztować 65 zł.
I do głowy mi nie wpadło aby Cie przekonywać czy to jest słuszna cena czy też nie
ale ,,,,
jora38 pisze:W tym celu jedzie się na bazar aby worek kartofli kupić taniej niż w ekskluzywnym warzywniaku.
Tak pod warunkiem że mamy samochód -bo worek ziemniaków tramwajem to troche nie poręcznie i że mamy gdzie ten worek ziemniaków trzymać.
Jak nie to kupujemy po prostu dwa kilo w warzywniaku po drodze z pracy :grin:
wyfrezowanie otworu to frezarka i wytaczadło albo wiertarka i rozwiertak
Płacimy za to że ktoś to ma a my tego nie mamy :grin:
Jeden ceni swoją pracę drożej inny taniej stąd różnica cen
Na własnym tyłku przekonałem się że nieraz NIE MOŻNA OSZCZĘDZAĆ bo to się mści

Więc może odwrócić całą dyskusję ?
Nie jest drogie to co chcemy kupić tylko za mało zarabiamy żeby nas było stać na nasze hobby bez palpitacji serca

Powodzenia w budowie
Mam nadzieję że się pochwalisz jak już zaczniesz
:smile:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”