Witam
Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat zastosowania metod elementów skończonych w obróbce skrawaniem. Jak to obecnie wygląda i jaka będzie przyszłość. Czy zajmują się tym jedynie naukowcy czy jednak technlodzy również? Czy znajdują one zastosowanie np. w projektowaniu procesu technologicznego (np. czy są pomocne w doborze parametrów skrawania, projektowaniu uchwytów (np. jak zachowa się przedmiot podczas obróbki zamocowany w tym uchwycie)). Do głowy mi przyszło, że w przypadku elementow cienkosciennych można by sprawdzić czy materiał ulegnie odkształceniu, aby przygotować odpowiednią technologie. Oczywiście mam na myśli części o skomplikowanej geometrii z trudnych w obróbce materiałów, bo wiem, że w totalnej większości nawet nikt nie pomyślał by o zastosowaniu MESów do tego. Natomiast patrząc na rozwój przemysłu nasuwa się pytanie o przyszłość. Czy technolog powinien znać się na MESach?
Zapraszam do dyskusji
Zastosowanie MES w obróbce skrawaniem
Zastosowanie MES w obróbce skrawaniem
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Zastosowanie MES w obróbce skrawaniem
Huragan pisze: w totalnej większości nawet nikt nie pomyślał by o zastosowaniu MESów do tego
Bo w totalnej większości to nie ma takiej potrzeby, wystarczy doświadczony technolog. Ale MES i tu niekiedy ma zastosowanie, głównie przy projektowaniu narzędzi do obróbki, uchwytów specjalnych, do analiz rozkładu ciepła , odkształceń od sił mocujących detal i sił skrawania ,przebiegu formowania wióra, itp. W optymalizacji obróbki czy to wielkoseryjnej, czy przy bardzo kosztownych jednostkowych detalach bywa czasem przydatna. Choć wątpię żebyś jako technolog musiał kiedyś to wykorzystywać.