jaką uczelnię wyższą wybrać??
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Mało efektywna metoda. Zobacz tutaj: http://www.ckukoszalin.edu.pl/ecku/ - ktoś tu teraz w tym miesiącu prowadzi kurs cnc. Zaloguj się i sprawdź jak to wygląda: http://www.ckukoszalin.edu.pl/ecku/cour ... .php?id=23minksi pisze:A co sądzicie o uczelniach oferujących studia zdalne?
To jest takie prowadzenie za rączkę, kierowanie kimś w taki sposób, że w tym tygodniu to, w tym tamto, teraz dyskutujemy o tym, o tamtym, każdy musi napisać x postów merytorycznych - takie forum na siłę, jakieś testy quizy, zadanka do wysłania. Po prostu nudy, brak kumpli z roku z którymi człowiek widuje się codziennie i zna później na długie lata. No i co to za wspomnienia na starość po zdalnej szkółce?

Najlepsza nauka to łączenie praktyki z wiedzą i pod tym kątem warto szukać. Oczywiście największa efektywność nauki to samodzielny lub zespołowy projekt. Na przykład zbudowanie profesjonalnej maszynki i prezentowanie etapów jej budowy tu na forum.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Adrianmaly, coś Ci się, bez urazy, "pomięszało" 
Na studiach się nie uczy używania programów CAD, bo do tego wystarczy co bardziej inteligentny szympans. Tak samo nie uczy się tam pisać i czytać.
Na studiach studiuje się temat kierunkowy w zakresie nauki i wiedzy posiadanej przez ludzkość, celem jej dalszego rozwoju. A nie małpowania tego co już było w krajach bardziej rozwiniętych 20 lat temu.
Ponieważ teraz byle głąb-półanalfabeta idzie na studia po szkole średniej, rozwijana jest gradacja "studiów". Od nic nieznaczących licencjatów i mało znaczących studiów inżynierskich do studiów magisterskich. Druga, ważniejsza gradacja, jest między uczelniami. Są Uczelnie, uczelnie i "uczelnie". Nie porównuj Politechniki Wrocławskiej, AGH, PG czy tym bardziej PW, z jakimiś zadupiastymi pseudo-uczelniami pseudo-wyższymi jak w Koszalinie, Siedlcach, Koluszkach czy "nawet" Rzeszowie.
Jako student uczniów zaocznych, czyli 2-ej kategorii, będziesz ew również inżynierem czy magistrem 2 kategorii, w sensie wykształcenia oczywiście.
Dobra wiadomość jest taka, że na studiach zaocznych nie będą od Ciebie wymagać więcej niż połowy tego co wymaga się od studenta studiów dziennych. Bo z tego co piszesz i z tego co skończyłeś, gdybyś trafił na jedną z lepszych uczelni technicznych, na studia dzienne, to prawdopodobnie zostałbyś zmiażdżony, rozwalcowany i wydalony bocznym otworem
Dopiero byś zobaczył, gdzie na drabinie znajdują się byli uczniowie liceów a gdzie Ty, i kto za kim próbuje nadążać 
Jedynie to mnie pociesza, że to była praca inżynierska a nie magisterska. Bo chyba w tej pracy nie ma nic ponad to co ma każdy jeden ploter frezujący, taki jakie robi się w przydomowych stodołach w razie potrzeby, nawet bez wykształcenia średniego. Albo można kupić na Allegro za 5.000, prod CHRL.
I jeszcze "szkoła musiałaby wydać 20 tysięcy... Ja p... ale by się musiała ta szkoła wysilić! To jest chyba w kontraście do permanentnego niedoboru papieru toaletowego w uczelnianych toaletach albo papieru do ksero w sekretariacie.
Po prostu ŻENADA. Nie ten student, z niego będą ludzie. Jego otoczenie.

Na studiach się nie uczy używania programów CAD, bo do tego wystarczy co bardziej inteligentny szympans. Tak samo nie uczy się tam pisać i czytać.
Na studiach studiuje się temat kierunkowy w zakresie nauki i wiedzy posiadanej przez ludzkość, celem jej dalszego rozwoju. A nie małpowania tego co już było w krajach bardziej rozwiniętych 20 lat temu.
Ponieważ teraz byle głąb-półanalfabeta idzie na studia po szkole średniej, rozwijana jest gradacja "studiów". Od nic nieznaczących licencjatów i mało znaczących studiów inżynierskich do studiów magisterskich. Druga, ważniejsza gradacja, jest między uczelniami. Są Uczelnie, uczelnie i "uczelnie". Nie porównuj Politechniki Wrocławskiej, AGH, PG czy tym bardziej PW, z jakimiś zadupiastymi pseudo-uczelniami pseudo-wyższymi jak w Koszalinie, Siedlcach, Koluszkach czy "nawet" Rzeszowie.
Jako student uczniów zaocznych, czyli 2-ej kategorii, będziesz ew również inżynierem czy magistrem 2 kategorii, w sensie wykształcenia oczywiście.
Dobra wiadomość jest taka, że na studiach zaocznych nie będą od Ciebie wymagać więcej niż połowy tego co wymaga się od studenta studiów dziennych. Bo z tego co piszesz i z tego co skończyłeś, gdybyś trafił na jedną z lepszych uczelni technicznych, na studia dzienne, to prawdopodobnie zostałbyś zmiażdżony, rozwalcowany i wydalony bocznym otworem

Pitsa, daj spokój, bo zupełnie poważnie robi mi się przykro, że żyję w kraju w którym ktokolwiek z poważnych ludzi zachwyca się pierwszymi krokami amatora wkraczającego w świat dorosłych ludzi. A zachwyt "naukowców" nad tym wręcz przeraża. Jak TAKIE środowiska naukowe mają wspierać przemysł? Czym?pitsa pisze:Rankingi niewiele znaczą.![]()
To co osiągniesz w głównej mierze zależeć będzie od ciebie.
Podam ci przykład szkoły, o której mało kto słyszał: PWSZ w Nysie.
A oto przykład inżynierskiego sukcesu jaki powstał dzięki pasji i opiece dobrego mistrza.
Jedynie to mnie pociesza, że to była praca inżynierska a nie magisterska. Bo chyba w tej pracy nie ma nic ponad to co ma każdy jeden ploter frezujący, taki jakie robi się w przydomowych stodołach w razie potrzeby, nawet bez wykształcenia średniego. Albo można kupić na Allegro za 5.000, prod CHRL.
I jeszcze "szkoła musiałaby wydać 20 tysięcy... Ja p... ale by się musiała ta szkoła wysilić! To jest chyba w kontraście do permanentnego niedoboru papieru toaletowego w uczelnianych toaletach albo papieru do ksero w sekretariacie.
Po prostu ŻENADA. Nie ten student, z niego będą ludzie. Jego otoczenie.
-
- Posty w temacie: 2
Ta nie komentuję ostatniego zdania tylko wcześniejsze.
Czyli że rankingi niewiele znaczą i przykład-zachwyt nad osiągnięciem inżynierskim w postaci prostej jak cep frezarki edukacynej.
Tak więc rankingi sporo znaczą a ci co to negują po prostu podnoszą sobie morale. Mówię o ogólnym poziomie szkoły, nie jakichś tam pojedynczych przypadkach.
Jeśli chodzi o drugi temat, to już się wypowiedziałem.
Na studiach się studiuje wszystkie przedmioty związane z kierunkiem zaczynając od kierunkowych podstaw teoretycznych. Mistrza to można mieć w postaci majstra na stażu zawodowym.
Czyli że rankingi niewiele znaczą i przykład-zachwyt nad osiągnięciem inżynierskim w postaci prostej jak cep frezarki edukacynej.
Tak więc rankingi sporo znaczą a ci co to negują po prostu podnoszą sobie morale. Mówię o ogólnym poziomie szkoły, nie jakichś tam pojedynczych przypadkach.
Jeśli chodzi o drugi temat, to już się wypowiedziałem.
Na studiach się studiuje wszystkie przedmioty związane z kierunkiem zaczynając od kierunkowych podstaw teoretycznych. Mistrza to można mieć w postaci majstra na stażu zawodowym.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: jaką uczelnię wyższą wybrać??
Witam, zdecydowanie polecam Warszawę, tam jest spory wybór dobrych uczelni. Zobacz może na to co daje Ci na przykład tak polecana przez wszystkich Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania - http://www.wseiz.pl/pl/studia/wydzial-e ... srodowiska. Ochrona środowiska to bardzo fajny kierunek i jest po tym dobra praca.adrianmaly pisze:Witam. za 2 miesiące kończę technikum MiBM. Chcę pracować w fabryce która produkuje pompy oraz obrabia komponenty żeliwne. Zatrudnienie mam zagwarantowane tylko pytanie na jakim stanowisku.wiem że zanim obejmę jakieś ambitniejsze to muszę zdobyć wyższe wykształcenie oraz nabyć doświadczenia zawodowego.
Dlatego zaocznie wybieram się na sudia. i tu moje pytanie:
JAKĄ UCZELNIĘ W POLSCE WYBRAĆ?? nie czuję się na siłach jeżeli chodzi o język żeby wynosić się z kraju a w Polsce żadna uczelnia nie zapowiada się w moich oczach obiecująco...
Zamierzam kontynuować naukę na MiBM a specjalizacja która mnie interesuje to Cad/Cam. na uczelniach to się ładnie nazywa KOMPUTEROWE WSPOMAGANIE PRODUKCJI LUB PROJEKTOWANIA... co do tego wyboru jestem pewien tylko nie wiem Gdzie??? mieszkam w Lesznie (wlkp) i tu chcę pracować, więc takie miejscowości jak Białystok czy Rzeszów raczej odpadają.Rozważam opcję do ok. 400 km od leszna... Poznań i Wrocław nie zrobiły na mnie większego wrażenia.
Najbardziej się zastanawiam nad Politechniką Śląską w Gliwicach wydział MiBM specjalizacja Komputerowe wspomaganie projektowania maszyn czy coś w tym stylu lub nad Politechniką Koszalińską spec. programowanie obrabiarek cnc.
Proszę wszystkich a w szczególności absolwentów, studentów (oraz ewentualnie profesorów
) o opinie na temat Waszych szkół... którą szkołe polecacie??
co myślicie na temat P.Śląskiej i P.Koszalińskiej ?? może ktoś coś ciekawego słyszał??
może Kraków, Stolica, Wybrzeże?? co wybrać??
dodam że kierunek mnie bardzo interesuje i nie mam problemów z nauką więc zależy mi też w miarę na poziomie nauczania zwłaszcza z przedmiotów zawodowych typu PKM Układy sterowania, Maszynoznawstwo itp itd.
będę wdzięczny za wszystkie opinie i porady. pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za komentarze
-
Maniek, a moim zdaniem Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie, to uczelnia po której nie ma żadnej przyszłości. Ochrona Środowiska na uczelni Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania gwarantuje, że zatrudnią cię co najwyżej na kasie w Kauflandzie, albo w McDonaldzie. Chętni na opanowanie maszyn sterowanych komputerami w szkole Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania nie znajdą niczego dla siebie.
A teraz google to znajdzie i jak myślisz spamerze, jakie teksty przy waszej szkółce będą się wyświetlać? Płacą ci pińdziesiont groszy od wpisu, czy spamujesz, żeby zaliczenie zdobyć?
A teraz google to znajdzie i jak myślisz spamerze, jakie teksty przy waszej szkółce będą się wyświetlać? Płacą ci pińdziesiont groszy od wpisu, czy spamujesz, żeby zaliczenie zdobyć?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
[center]Ochrona środowiska to bardzo fajny kierunek i jest po tym dobra praca.
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania
Dobra praca......

Gwarantuje ta szkola tez dobra prace za granica..

sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-