Cezary Kaźmierczak: List otwarty do Premiera Donalda Tuska

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 13 sie 2014, 07:05

mc2kwacz pisze:Z roszczeniami US to jest tak, że albo US ma rację albo podatnik ma rację. Jeśli podatnik ma rację, a przynajmniej tak uważa, to najpierw idzie się do naczelnika US i próbuje wyjaśnić. Jeśli to nic nie daje, to idzie się do Izby Skarbowej (opłata 40zł) i prosi o interpretację indywidualną....
Ktora obowiazuje dla PRZYSZLYCH wydarzen a nie dziala wstecz...

Za duzo teoretyzujesz ;)

q

Tagi:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jacek-1210 » 13 sie 2014, 10:08

MlKl pisze:Drogiemu Czarkowi chodzi o składki ZUS, jakich nie odprowadzali np członkowie rad nadzorczych od swoich wynagrodzeń. ZUS ich teraz ściga o zaległości z ostatnich 5 lat - bo za więcej nie może.
MIKI, co do Czarka to mam o nim średnio pochlebne zdanie, ale ma sporo racji: ludzie wciąż posiadają pisma o niezaleganiu. Pisma te nie wynikają z bałaganu tylko z ówczesnej interpretacji przepisów. Aż ktoś wynalazł w gąszczu zawiłości inny przepis i już jest okazja do kolejnego skrojenia ludzi. Jesteś piewcą obecnie urzędującego prezesa, ale słyszałeś na taśmach Sienkiewicza: Polski nie ma. Teraz kroją innych, ale kiedyś mogą przyjść do Ciebie. Jak nie ZUS-em to Cię siekną emeryturką. A to że teraz nieźle sobie dorabiasz tocząc różne maleństwa, to ciesz się że zdrowie na to Ci pozwala. W żadnym razie Ci tego nie życzę, ale życie potrafi dać człowiekowi kopa w dupsko. I nie jest do końca prawdą że ZUS może tylko do 5 lat wstecz. Owszem, jest taki przepis, ale ZUS nadal posługuje się własną interpretacją że mają 10 lat do tyłu. Fedakowa, spiritus movens tego burdelu jak się jej pozbyli z rządu to gdzie spadła ? Prosto na radcę prawnego w ZUS-ie. Kruk krukowi oka nie wykole
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mc2kwacz » 13 sie 2014, 15:51

oprawcafotografii pisze:
mc2kwacz pisze:Z roszczeniami US to jest tak, że albo US ma rację albo podatnik ma rację. Jeśli podatnik ma rację, a przynajmniej tak uważa, to najpierw idzie się do naczelnika US i próbuje wyjaśnić. Jeśli to nic nie daje, to idzie się do Izby Skarbowej (opłata 40zł) i prosi o interpretację indywidualną....
Ktora obowiazuje dla PRZYSZLYCH wydarzen a nie dziala wstecz...
Za duzo teoretyzujesz ;)
q
To niezwykle interesujące co piszesz. Właśnie mam na stole świeżą interpretację IS dotyczącą sprawy sprzed lat i prawa w ówczesnym kształcie. I kto tu teoretyzuje? A może mam omamy? ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”