ogrzewanie w Krakowie
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
A ja naiwnie myślałem że w liście z ZUS był jakiś błąd . Zainteresowałem się bliżei i w internecie znalazłem takie informacje
Od 1 marca 2012 r. kwota najniższej emerytury wynosi 799,18 zł.
Od 1 marca 2013 r. kwota najniższej emerytury wynosi 831,15 zł.
http://www.infor.pl/prawo/emerytury/eme ... z2lxxqjDXO
Z Twoich wyliczeń wnioskuję że jeszcze trochę musisz popracować żeby osiągnąć to minimum. Tak czy inaczej wyżyć z tego nie sposób. Można zapomnieć o ekologii. To zabawa dla bogatych. Stary i tak ma płytki oddech więc dużo tego smogu nie łyknie. Nawet go nie wyprodukuje choćby pękł http://wiadomosci.onet.pl/szczecin/klop ... zewo/cs8s3 O take Polske... Jeden kolekcjonuje zegarki a inny (emeryt) w ogóle nie kupi zegarka bo "szczęśliwi czasu nie liczą"
Od 1 marca 2012 r. kwota najniższej emerytury wynosi 799,18 zł.
Od 1 marca 2013 r. kwota najniższej emerytury wynosi 831,15 zł.
http://www.infor.pl/prawo/emerytury/eme ... z2lxxqjDXO
Z Twoich wyliczeń wnioskuję że jeszcze trochę musisz popracować żeby osiągnąć to minimum. Tak czy inaczej wyżyć z tego nie sposób. Można zapomnieć o ekologii. To zabawa dla bogatych. Stary i tak ma płytki oddech więc dużo tego smogu nie łyknie. Nawet go nie wyprodukuje choćby pękł http://wiadomosci.onet.pl/szczecin/klop ... zewo/cs8s3 O take Polske... Jeden kolekcjonuje zegarki a inny (emeryt) w ogóle nie kupi zegarka bo "szczęśliwi czasu nie liczą"
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Zamieszczam link do elektrofiltra "zrób to sam":
http://chemelec.com/Projects/Electrosta ... static.htm
Na stronie wiele ciekawych projektów,
m.in. wykrywacza metali typu pulse.
Też dostałem list z ZUS,
dobrze że wokół mnie tyle lasów,
będzie gdzie na starość chrust zbierać,
no chyba, że mnie gajowy Marucha ustrzeli...
http://chemelec.com/Projects/Electrosta ... static.htm
Na stronie wiele ciekawych projektów,
m.in. wykrywacza metali typu pulse.
Też dostałem list z ZUS,
dobrze że wokół mnie tyle lasów,
będzie gdzie na starość chrust zbierać,
no chyba, że mnie gajowy Marucha ustrzeli...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Dzięki za ciekawy link. 5kV napiecia między elektrodami to mniej niż się spodziewałem. Tyle dałem na elektrody muchołapki ze zwykłego powielacza napięcia sieciowego. Układ z generatorem jest bardziej "elegancki" Trzeba będzie przetestować jak to się zachowa w praktyce. Kiedyś zmajstrowałem jonizator z napięciem >40kV i sporym jeżem z kilkudziesięcioma ostrzami. Jonizował wszystko pięknie. Popiół sam wyskakiwał z popielniczki a cukier z cukierniczki, wędrował po stole. Różne cuda się działy.
O chruście trzeba już zacząć myśleć, póki inni emeryci na to nie wpadną. Jak się zwiedzą to zniknie każda gałązka do wysokości wyciągniętej ręki. Wyżsi będą mieli lepiej. Ja w swoim ogrodzie sadzę drzewa. Już jest tak gęsto że ciężko przejść. Trzeba będzie tylko podwyższyć płoty żeby nocni wędrowcy do mnie nie przychodzili po drewno. Na szczęście Polak potrafi. Nasza nacja niejedne kłopoty przetrwała więc i z tym sobie poradzimy. Gorzej mają ci którzy od pokoleń żyją w komforcie. Zabraknie takiemu prądu lub wody i od razu koniec świata.
O chruście trzeba już zacząć myśleć, póki inni emeryci na to nie wpadną. Jak się zwiedzą to zniknie każda gałązka do wysokości wyciągniętej ręki. Wyżsi będą mieli lepiej. Ja w swoim ogrodzie sadzę drzewa. Już jest tak gęsto że ciężko przejść. Trzeba będzie tylko podwyższyć płoty żeby nocni wędrowcy do mnie nie przychodzili po drewno. Na szczęście Polak potrafi. Nasza nacja niejedne kłopoty przetrwała więc i z tym sobie poradzimy. Gorzej mają ci którzy od pokoleń żyją w komforcie. Zabraknie takiemu prądu lub wody i od razu koniec świata.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
może będą mieli dalej do lasu niż my 
Nad osiągnięciem jako takiej niezależności energetycznej
w obrębie własnego domu głowię się od lat.
Na razie po remontach mam drewna do cięcia "po horyzont"
ale to jest rozwiązanie na rok/dwa.
Z alternatywnych źródeł energii
w praktyce sprawdza się najlepiej
zasobna kieszeń.
Co widać szczególnie wyraźnie
u naszych zachodnich sąsiadów.

Nad osiągnięciem jako takiej niezależności energetycznej
w obrębie własnego domu głowię się od lat.
Na razie po remontach mam drewna do cięcia "po horyzont"
ale to jest rozwiązanie na rok/dwa.
Z alternatywnych źródeł energii
w praktyce sprawdza się najlepiej
zasobna kieszeń.
Co widać szczególnie wyraźnie
u naszych zachodnich sąsiadów.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Wyłączenie ogrzewania węglem / drewnem prawdopodobnie będzie zdrowsze dla mieszkańców już za jakieś 5 lat, pomijając tych co się zaczadzą lub odejdą na łono abrahama w wyniku eleganckiej eksplozji jakiegoś bloku. W międzyczasie moda rozejdzie się na całą polskę, a nasze państwo dorzuci adekwatną akcyzę do i tak podniesionej przez rosję ceny.
Jestem zdania że trzeba szukać lepszych metod i zdrowszych ale jeśli wszystkich na to będzie stać.
Tak z krakowskiej beczki:
Na olszy mam chyba najdroższą ciepłą wodę w kraju - 45zł za metr (ze ściekami wliczonymi).
Szukam mieszkania na peryferiach (blok lub dom prywatny), mogę płacić 1,5 tysia za wszystko (40 metrów, media, internet, parking) nie chcę tylko gazowych piecyków do ciepłej wody w łazience bo to niebezpieczne dziadostwo - i nie mogę znaleźć - pewnie "roczny synek" jest barierą nie do przejścia... na gumtri ogłoszenia "dla rodziny" zaczynają się od odstępnego 1800zł...
Jestem zdania że trzeba szukać lepszych metod i zdrowszych ale jeśli wszystkich na to będzie stać.
Tak z krakowskiej beczki:
Na olszy mam chyba najdroższą ciepłą wodę w kraju - 45zł za metr (ze ściekami wliczonymi).
Szukam mieszkania na peryferiach (blok lub dom prywatny), mogę płacić 1,5 tysia za wszystko (40 metrów, media, internet, parking) nie chcę tylko gazowych piecyków do ciepłej wody w łazience bo to niebezpieczne dziadostwo - i nie mogę znaleźć - pewnie "roczny synek" jest barierą nie do przejścia... na gumtri ogłoszenia "dla rodziny" zaczynają się od odstępnego 1800zł...

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Lider FORUM (min. 2000)