FabLab Kielce

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

FabLab Kielce

Post napisał: Jaszuk88 » 09 lut 2014, 19:46

Witam Wszystkich.
Jest mi bardzo miło poinformować, że w Kielcach udało nam się otworzyć fablab :mrgreen:
www.fablabkielce.pl
Jesteśmy grupą osób, które interesuje tematyka cnc oraz druku 3d.
Działamy społecznie. Fablab powstał na potrzeby zarówno młodzieży jak i osób dorosłych, którzy nie mają miejsca na stworzenie własnego warsztatu.
Aby móc działać zgodnie z prawem powołaliśmy stowarzyszenie.
Zamierzamy budować urządzenia, wspierać się doświadczeniem i wiedzą oraz zarażać innych tym hobby. Jesteśmy na początku drogi .
Dzięki życzliwym osobom staliśmy się użytkownikami dwóch pomieszczeń w budynku Institute of Design Kielce ul. Zamkowa 3.
Pomieszczenia są stosunkowo małe ale własne :wink: Będziemy budować małe frezarki i drukarki i jakoś się pomieścimy.
Bardzo serdecznie zapraszam chętnych realizujących swoje pomysły do fablabu.

Jak wiecie na początku drogi brakuje nam wszystkiego.
Począwszy od śrubokrętów a skończywszy na elektronarzędziach.
Od kilku lat jestem użytkownikiem tego forum. Wiem, że jest tu dużo osób życzliwych.
Chcę prosić Was o wsparcie naszego fablabu. Mam świadomość, że czasy są trudne i wszyscy mamy swoje problemy.
Jednak tego typu działania społeczne, powstające pomimo wielu trudności są dowodem na to, że warto pomagać.

Jeżeli macie narzędzia czy elektronarzędzia, których nie używacie a są w przyzwoitym stanie i spełniają warunki BHP przekażcie je do fablabu.
Jeżeli macie części maszyn i inne materiały, które nadają się do budowy małych frezarek cnc przekażcie je do fablabu.
Jeżeli możecie nas wesprzeć finansowo zróbcie to.
Nasze dane kontaktowe
Lista potrzebnych narzędzi
Paczki wysyłane przez kuriera prosimy kierować na adres:
FabLab Kielce ul Zamkowa 3, 25-009 Kielce

Ze wszystkich darowizn będziemy się cieszyć. Wszystkich darczyńców umieścimy na naszej stronie internetowej oczywiście jeżeli wyrażą na to zgodę.

Prosimy o wsparcie również, firmy dla których w zamian za pomoc mamy atrakcyjną ofertę promocyjną na organizowanej przez nas trzeciej edycji "Dni Druku 3d w Kielcach".
Impreza ta okrzyknięta przez internautów największym wydarzeniem druku 3d w Polsce będzie się odbywać 28 i 29 marca 2014r.
Pierwszego dnia będziemy pokazywać nasze drukarki w Centrum Targowym Kielce w czasie ostatniego dnia targów STOM-TOOL, Witroprocesy, STOM-LASER, STOM-BLACH, Spawalnictwo.
Drugiego dnia spotkamy się w Studenckim Klubie Wspak w Kielcach.

Koledzy, wszystkie te działania realizujemy społecznie i z zamiłowania do budowania i zdobywania wiedzy. Chcemy aby grono takich zapaleńców jak my, powiększało się.
Dlatego pozwoliłem sobie wykorzystać to forum do informacji o naszych działaniach i prosić o pomoc. Jeżeli macie pytania chętnie odpowiem na forum lub PW.
Pozdrawiam
Janusz Wójcik
Załączniki
logo Fab Lab Kielce.jpg

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: FabLab Kielce

Post napisał: pitsa » 09 lut 2014, 20:11

Moją ofertę sponsorowania wysyłam na priv.

Sponsorzy mają jednak wymagania. :mrgreen:
Na przykład, ja chciałbym aby wasze projekty były ciekawie i zachęcająco opisane i miały dostępną szczegółową dokumentację.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Kontakt:

Re: FabLab Kielce

Post napisał: Jaszuk88 » 11 lut 2014, 14:27

pitsa pisze:Moją ofertę sponsorowania wysyłam na priv.

Sponsorzy mają jednak wymagania. :mrgreen:
Na przykład, ja chciałbym aby wasze projekty były ciekawie i zachęcająco opisane i miały dostępną szczegółową dokumentację.
Kolego pitsa paczka dotarła :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak szybkiego Sponsora jeszcze nie było :mrgreen:
Kolega naprawdę przekazał nam bardzo wartościowy prezent.
W imieniu swoim i wszystkich użytkowników FabLabu Kielce bardzo serdecznie dziękuję.

Nasze projekty w większości będą otwarte i udostępniane w formie zdjęć i rysunków.

Zachęcam Kolegów do sponsorowania naszego Fablabu :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jaszuk88
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 05 kwie 2014, 18:37

Chciałem zaprosić Kolegów do przeczytania relacji z Dni Druku 3d Kielce III edycja:
http://centrumdruku3d.pl/dzien-druku-3d ... ja-eventu/
http://centrumdruku3d.pl/dzien-druku-3d ... ja-eventu/
amatorski film jednego z naszych Kolegów:

a tutaj my sie trochę produkujemy :wink:
http://www.tvswietokrzyska.pl/kielce/wi ... ii-3d.html

Napisali też o nas na największym światowym portalu druku 3d:
http://www.3ders.org/articles/20140403- ... oland.html

Pierwszy dzień druku odwiedziło 2000 osób. Drugi dzień był bardziej kameralny - klubowy.
Czas spotkań ze znajomymi ze społeczności druku 3d oraz wymiany doświadczeń. Szacujemy, że gościliśmy około 250 osób zwiedzających.
Jak wcześniej pisałem cała impreza była zorganizowana społecznie przez członków FabLab Kielce.

Prezent Kolegi pitsa znalazł opiekuna w FabLabie. Zaczęła się powolna budowa drukarki i dorabianie brakujących elementów :smile:
Bardzo mnie to cieszy. Jak tylko będzie więcej widać wrzucimy relację na www.fablabkielce.pl

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 05 kwie 2014, 19:41

Widać, że to była udana impreza. Możliwość porównania tylu różnych konstrukcji to pyszne ciasteczko dla znawców tematu. :-) To dużo lepsze od oglądanie jednej rozregulowanej i z luźnymi paskami drukarki od ... pominę nazwę sprzedawcy z innych targów... i możliwość porównania jej z "fabrycznie profesjonalną fabelką" w kosmicznej cenie.

Dziwią mnie jednak te "obce" nazwy firm i konstrukcji. Odstająca od rzeczywistości nazwa nie jest magicznym zaklęciem, które sprawi, że od zamawiających trudno będzie się opędzić. ;-) Potrzebne jest jeszcze "coś".
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”