programista cam

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamiloperator
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

programista cam

Post napisał: kamiloperator » 29 paź 2013, 12:22

witam. powiedzcie mi fachowcy jakie mam perspektywy na zrealizowanie moich planów :) a mianowicie z zawodu po technikum jestem "technolog-programista obrabiarek cnc", jeszcze kurs heidenhaina sobie.kiedys zrobilem. na frezarkce i tokarce.pisze sobie programy, ustawiam, obrobke calkiem niezle.chyba poznalem. moim marzeniem zawsze bylo zostac.takim samodzielnym technologiem. co i potafi zrobic projekt "kreslarz cad" i zrobic program "prpgramista cam" i w pelni obslugiwac maszyny.
probowalem podjąć studia zaoczne, ale zbyt duza ilosc.zjazdow. ipotrzebnego czasu sprawila ze nie ogarnalem tego. teraz mam mozliwosc zrobic sobie kurs inventora.
czy myslicie że.bez wyksztalcenia wyzszego moze.on mi sie na coś przydac, sa jakies szanse na inne stanowisko niz tylko operator?

Tagi:

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pprzemo88 » 29 paź 2013, 17:30

Niestety nie masz szans nawet na operatora no chyba ze znajdzie sie jakis zaklad i cie przeszkoli i zatrudni za grosze.Tam nabedziesz praktyki z 3-5 lat a pozniej mozesz probowac zostac technologiem -programista.Oczywiscie zrob studia/politechnike.
To ze masz technikum i jakies tam kursy nie ma znaczenia bo wazne jest doswiadczenie a ty tego nie masz.Oczywiscie kursy sie przydadza ale tobie bo pracodawcy nie patrza na to.

Twoje plany sa fajne ale niestety realne one byly by za komuny a obecnie rynek pracy lezy a konkurencja spora i to z wiekszymi umiejetnosciami/wyksztalceniem niz ty.

Poszukaj se zakladu ktory cie wezmie i przeszkoli a jak juz bedziesz pracowal to zrob se dopiero kurs na inventora i auto cada i dodatkowo studia.Konczac studia bedziesz juz mial praktyke i doswiadczenie i wtedy mozesz zaczac szukac posady technologa-programisty.
obrobke calkiem niezle.chyba poznalem
:mrgreen:
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

Autor tematu
kamiloperator

Post napisał: kamiloperator » 29 paź 2013, 18:06

zapomnialem dodac, ze ponad 2 lata pracuje w zakladzie obróbki skrawaniem jako operator z adntacją ze pisze programy

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 29 paź 2013, 18:57

Znam kilku technologów po średniej i problemów z pracą i kasą nie mają.
Jak masz szansę zrób ten kurs, później ćwicz dalej z samouczkami, filmikami itd.
Pomyśl np o edgecam lub podobnym, z filmów i samouczków się zacznij uczyć podstaw itd.
Polecam każdy kurs oprogramowania cad,cam bo jak się dziś nie przyda może za chwilę ktoś będzie wymagał papierku.
Szansa zawsze jest tylko czasami (teraz często) trzeba jej pomóc!

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 29 paź 2013, 22:57

Znam kilku technologów po średniej i problemów z pracą i kasą nie mają
Tez znam ale to sa duze zaklady i ludzie ci awansowali z warsztatu/maszyn.Jezeli ktos liczy ze dostanie sie z zewnatrz to sie moze zawiesc.A znam zaklad kolo Poznania [chyba kazdy go zna] gdzie 70% zalogi ma wyzsze wyksztalcenie i tam na technologa-programiste biora z warsztatu najlepszych.

Nie bede ocenial umiejetnosci autora tematu ale zdania typu
obrobke calkiem niezle.chyba poznalem
Beda u mnie wywolywaly zawsze usmiech a u pracodawcy zapali sie alarm.Zawsze bede twierdzil ze umiejetnosci pokazuje sie w pracy a nie opowiada o nich a jak juz to z dystansem/pokora bo po 2 latach to obrobke to mozna liznac a nie poznac.
Kursy zrob ale studia tez to bardziej ci sie przyda niz papierek kursow.
zapomnialem dodac, ze ponad 2 lata pracuje w zakladzie obróbki skrawaniem jako operator z adntacją ze pisze programy
No i dobrze wiec dzialaj dalej i pomysl nad studiami bo na studiach masz szanse poznac to co na kursach lizniesz i to za spora kase.
tokarz CNC

Autor tematu
kamiloperator

Post napisał: kamiloperator » 30 paź 2013, 12:32

pprzemo88 pisze: Beda u mnie wywolywaly zawsze usmiech a u pracodawcy zapali sie alarm.Zawsze bede twierdzil ze umiejetnosci pokazuje sie w pracy a nie opowiada o nich a jak juz to z dystansem/pokora bo po 2 latach to obrobke to mozna liznac a nie poznac.
No dobra masz rację. W takim sensie poznałem obróbkę , że swoją robotę jestem w stanie zrobić sobie samemu. ;)

co do studiów nie mam takiej możliwości. Rodzina, potrzeba dalszych dojazdów, poza tym w pracy sporo nadgodzin dorabiam. Dlatego kombinować muszę tym, czym jestem w stanie :)

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 30 paź 2013, 14:17

kamiloperator pisze:
pprzemo88 pisze: Beda u mnie wywolywaly zawsze usmiech a u pracodawcy zapali sie alarm.Zawsze bede twierdzil ze umiejetnosci pokazuje sie w pracy a nie opowiada o nich a jak juz to z dystansem/pokora bo po 2 latach to obrobke to mozna liznac a nie poznac.
No dobra masz rację. W takim sensie poznałem obróbkę , że swoją robotę jestem w stanie zrobić sobie samemu. ;)

co do studiów nie mam takiej możliwości. Rodzina, potrzeba dalszych dojazdów, poza tym w pracy sporo nadgodzin dorabiam. Dlatego kombinować muszę tym, czym jestem w stanie :)
Coz w takim razie pewnie czeka cie zmiana miejsca zamieszkania lub szczescie i to spore.
Ale pewnie jestes w wieku ok 25l wiec pracuj i szukaj.

Przykladowe ogloszenie.
http://www.pracuj.pl/praca/programista- ... ta,3121646
tokarz CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”