Ciężarki do zegara Ołów ?/Mechanizm wychwytowy
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Sztabka 1kg ołowiu idealnie wpasowała się na swoje miejsce (choć je zrobiłem kiedy nawet nie wiedziałam że tam ołów będzie)
Mam problem z wykonaniem wahadła i mechanizmu wychwytowego.
W teorii powinno regulować pracę zegara a u mnie raz działa szybciej a raz wolniej, pełen obrót sekundnika jest w 10 sec
Jak dam ciężarek niżej to mechanizm się zatrzymuje.
Jak zaprojektować mechanizm wychwytowy ? Bo zrobiłem go eksperymentalnie i nie działa.
[youtube][/youtube]
Mam problem z wykonaniem wahadła i mechanizmu wychwytowego.
W teorii powinno regulować pracę zegara a u mnie raz działa szybciej a raz wolniej, pełen obrót sekundnika jest w 10 sec

Jak dam ciężarek niżej to mechanizm się zatrzymuje.
Jak zaprojektować mechanizm wychwytowy ? Bo zrobiłem go eksperymentalnie i nie działa.
[youtube][/youtube]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Wychwyt trzeba precyzyjnie wykreślić, żeby uniknąć problemów a ramiona wychwytu lepiej zrobić regulowane aby ułatwić regulację.
Chyba najlepsza polska książka nt. zegarmistrzostwa to Adel - "Poradnik zegarmistrza" i w niej zawarte są zasady projektowania wychwytów.
Chyba najlepsza polska książka nt. zegarmistrzostwa to Adel - "Poradnik zegarmistrza" i w niej zawarte są zasady projektowania wychwytów.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Wybrałem jako lekturę ,, Technologię mechanizmów zegarowych ,, Bartnik i Podwapiński . I w temacie wychwytu :
Wychwyt hakowy jest wtedy dobrze ustawiony gdy kotwica zagłębia się tak daleko we wręby koła jak to wynika z konstrukcji a więc 4-6*a odpady są jednakowe na obu paletach. Reszta jest podparta rysunkami tak ,że nic nie poradzę .
Wychwyt hakowy jest wtedy dobrze ustawiony gdy kotwica zagłębia się tak daleko we wręby koła jak to wynika z konstrukcji a więc 4-6*a odpady są jednakowe na obu paletach. Reszta jest podparta rysunkami tak ,że nic nie poradzę .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Masz tam w ogóle jakieś wahadło?
Z długim pewnie by wolniej cykał i bardziej stabilnie.
Te skośne płaszczyzny na czubku zębatki służą do "popychania" wahadła, żeby się nie zatrzymało.
A popychać mają w odpowiednim momencie. Jak na mój gust, bez większej wiedzy na ten temat, mają zacząć popychać jak wahadło jest w drodze do przeciwnej strony, gdzieś przed środkowym położeniem wahadła.
Tak jak bujanie się na huśtawce. Dopiero koło środka się tyłek w siedzenie wciska

Te skośne płaszczyzny na czubku zębatki służą do "popychania" wahadła, żeby się nie zatrzymało.
A popychać mają w odpowiednim momencie. Jak na mój gust, bez większej wiedzy na ten temat, mają zacząć popychać jak wahadło jest w drodze do przeciwnej strony, gdzieś przed środkowym położeniem wahadła.
Tak jak bujanie się na huśtawce. Dopiero koło środka się tyłek w siedzenie wciska