kupno plotera Trotec speedy100
zamiar kupna trotec speedy 100 nowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
kupno plotera Trotec speedy100
Witam
Zastanawiam się nad zakupem Lasera Trotec Speedy 100 w cenie ok 62000 PLN. Żona chcę rozpocząć własną działalność (zaproszenia ślubne' Skrzynki na Prezenty , Breloczki grawer Pieczątki ITP.) Oboje jesteśmy nowicjuszami w tej dziedzinie , ale jak się kobieta uprze to już koniec.
Proszę o opinie czy ten sprzęt dla laika będzie odpowiedni i czy jest drogi w użytkowaniu. Mam też pytanie czy można zastosową jakiś wyciąg który nie będzie taki drogi jak troteca czyli w granicach 10 tys. Chodzi mi czy jakiś dużej mocy wentylator podłączony do ciągu kanału wentylacyjnego dałby radę.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Zastanawiam się nad zakupem Lasera Trotec Speedy 100 w cenie ok 62000 PLN. Żona chcę rozpocząć własną działalność (zaproszenia ślubne' Skrzynki na Prezenty , Breloczki grawer Pieczątki ITP.) Oboje jesteśmy nowicjuszami w tej dziedzinie , ale jak się kobieta uprze to już koniec.
Proszę o opinie czy ten sprzęt dla laika będzie odpowiedni i czy jest drogi w użytkowaniu. Mam też pytanie czy można zastosową jakiś wyciąg który nie będzie taki drogi jak troteca czyli w granicach 10 tys. Chodzi mi czy jakiś dużej mocy wentylator podłączony do ciągu kanału wentylacyjnego dałby radę.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: kupno plotera Trotec speedy100
Mam zrobione na jakimś wentylatorze kanałowym dospela i jest bardzo dobrze. Koszt o ile mnie pamięć nie myli to wraz z rurami około 500zł. Jeśli chcesz być super pro ekologiczny, powinieneś zamontować chyba jakieś filtry żeby pył nie szedł w komin. Ploterek super wybór, będziesz zadowolony - pomijam świadomość wielkości wydatku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Filtracja by się przydała. BOFA.
A jeśli żona ma zarabiać i robić grawery z sensowną jakością, to żadne chińskie szklane bańki tylko metalowy czy ceramiczny rezonator.
Świetny wybór. Bardzo mało traci na wartości w razie zmiany planów.
A jeśli żona ma zarabiać i robić grawery z sensowną jakością, to żadne chińskie szklane bańki tylko metalowy czy ceramiczny rezonator.
Świetny wybór. Bardzo mało traci na wartości w razie zmiany planów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wręcz przeciwnie. 30% utraty wartości już w pierwszym roku. Po 2 latach praktycznie niesprzedawalny powyżej 25 tyś PLN. 10x lepiej kupić innego Troteca, używanego za 1/3 tej kwoty. Tym bardziej na początek biznesu.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Może dać radę ale należy sprawdzić czy kanał wentylacyjny jest indywidualny czy obsługuje inne poziomy.Chodzi mi czy jakiś dużej mocy wentylator podłączony do ciągu kanału wentylacyjnego dałby radę.
W wielu budynkach do jednego kanału może być podłączone kilka pomieszczeń na różnych poziomach.
Zastosowanie silnego wyciągu spowoduje przetłaczanie spalin do innych użytkowników.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Nie nadaje? Dlaczego? Co do spadku wartości to jeżeli ma stać w kącie bez dobrego odciągu i ciułać na okazjonalnym grawerowaniu długopisika czy kalendarzyka to z tego punktu widzenia najlepiej kupić chinola. Maszyna, która ma pracować powinna być nowa. Z nową tubą, optyką, paskami itd... Tylko tak będziemy w stanie poznać sprzęt i jego ewentualne niedomagania. Podstawowym zagadnieniem przy wyrabianiu pieczątek i nie tylko jest bardzo duży przepływ powietrza. Musimy skalkulować ubytek setek metrów sześciennych ciepłego powietrza z budynku zimą. Filtry w obiegu zamkniętym i bezzapachowa guma wycofana ze względu na toksyczność na zachodzie to pomysł dla kamikadze. W praktyce by nie truć siebie, pracowników i okolicy musimy wywalić gazy na zewnątrz. Nikt do tej pory nie zmierzył się z kompleksowym rozwiązaniem - zespół filtrów i wymiennik powietrza. Wielu nieszczęśników najpierw kupuje laser a potem dziaduje z polimerem do pieczątek wieczorami bo go sąsiedzi pogonili 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Speedy 100 ma tuby bodajże od 12 do 60W.
Sklejka żeby się ładnie wycinała to potrzebuje minimum 80W (czyli w przypadku tuby synrad 60W może by jeszcze poszło)
ale większość tych małych modeliu na rynku wtórym na tuby po 30W wstawione - maszyny kupowane pod produkcje pieczątek.
Sklejka żeby się ładnie wycinała to potrzebuje minimum 80W (czyli w przypadku tuby synrad 60W może by jeszcze poszło)
ale większość tych małych modeliu na rynku wtórym na tuby po 30W wstawione - maszyny kupowane pod produkcje pieczątek.
-
Bzdury.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.