Jaki ploter cnc
wycinanie w poliwęglanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Jaki ploter cnc
Witam,
W firmie w której pracuje wykonujemy szablony z poliwęglanu 3 mm. Do tej pory korzystałem z plotera https://mill.com.pl/product/abc_seria_p ... rezujacych
Niestety nie mogę już korzystać z tego typu maszyny gdyż jest za mało dokładną ( na kwadracie 10x10 przekłamuje wymiar o 1mm a z koła wychodzi jajo). Dlatego dostałem zielone światło znaleźć alternatywę. Padło na laser ale niestety czar prysł ( poliwęglan nie nadaje się do obróbki laserem). Nie miałem do czynienia z maszynami cnc. Dodam tylko że nie musi to być duża frezarka. Wystarczy mi stół roboczy o wielkości 500x500mm. Musi być za to dokładna. Jaką firmę wybrać, na co zwracać uwagę? Może macie coś innego do zaproponowania? Pozdrawiam.
W firmie w której pracuje wykonujemy szablony z poliwęglanu 3 mm. Do tej pory korzystałem z plotera https://mill.com.pl/product/abc_seria_p ... rezujacych
Niestety nie mogę już korzystać z tego typu maszyny gdyż jest za mało dokładną ( na kwadracie 10x10 przekłamuje wymiar o 1mm a z koła wychodzi jajo). Dlatego dostałem zielone światło znaleźć alternatywę. Padło na laser ale niestety czar prysł ( poliwęglan nie nadaje się do obróbki laserem). Nie miałem do czynienia z maszynami cnc. Dodam tylko że nie musi to być duża frezarka. Wystarczy mi stół roboczy o wielkości 500x500mm. Musi być za to dokładna. Jaką firmę wybrać, na co zwracać uwagę? Może macie coś innego do zaproponowania? Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jaki ploter cnc
Witam
A nie lepiej naprawić ten ploter? Pytam bo może są inne powody zakupu nowego. W końcu to środek trwały firmy.
Pamiętaj, że każda maszyna idealnie tnie tworzywo. Pod warunkiem, że jest wolna od wad.
robert
A nie lepiej naprawić ten ploter? Pytam bo może są inne powody zakupu nowego. W końcu to środek trwały firmy.
Pamiętaj, że każda maszyna idealnie tnie tworzywo. Pod warunkiem, że jest wolna od wad.
robert
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Pająk widoczny pod podanym przez autora linkiem nadaje się do frezowania misiów w sklejce, ale tylko cienkiej.
XMD to dobry trop.
W budżetowej kasie na szybko takie dwie opcje możnaby sprawdzić:
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-plot ... IgkQe.html
https://www.olx.pl/oferta/ploter-frezuj ... IoHVl.html
-
Bo chyba chodzi o frezowanie właśnie wspomnianych "misiów" tyle tylko, że w poliwęglanie o grubości 3mm. Ja sugerowałem się polem pracy 500x500 mm. Pewnie, ze większy byłby lepszy i oszczędniejszy. Ale nie znamy strategii firmy czyli co i jak jest produkowane.
A z kolei naprawa takiego "pająka" nie będzie kosztować 9000zł. Myślę, że wymiana prowadnic, pasków śrub a nawet silników będzie kosztować dużo, dużo mniej. A w obecnym czasie oszczędność jest bardzo wskazana.
robert
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Ten pająk to zabawka dla modelarza do wycinania raz na tydzień żeberek w cienkiej balsie ..
Oprócz kiepskiej dokładności ma jeszcze żółwie tempo frezowania co w przypadku firmy może być powodem zniechęcającym do napraw modernizacji itp.
Oprócz kiepskiej dokładności ma jeszcze żółwie tempo frezowania co w przypadku firmy może być powodem zniechęcającym do napraw modernizacji itp.
-
- Kontakt:
Jeśli to firma, to chyba warto pomyśleć o jakimś rozwoju. Przy rozłożeniu na raty na rok wychodzi 900 zł miesięcznie. Jak się spiąć to można 9 godzin pracy mu zająć w ciągu miesiąca, żeby zarobił na te 100 zł/h.
I z takim polem już można myśleć nad ciekawszymi projektami.
I z takim polem już można myśleć nad ciekawszymi projektami.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Otóż Panowie potrzebna jest maszyna cnc. Pole robocze 500x500 w zupełności wystarczy. Ta frezarka którą posiadamy nie daje wymiarów 1:1. Tak jak kolega napisał można koguty wycinać a nie szablony gdzie pozycjonowanie elementów ma mieć dokładność 0,5mm. Najlepiej jeśli sprzęt który zakupimy byłby nowy. Dlatego chciałem prosić o nazwy firm z którymi warto rozmawiać o zakupie. Ma mieć przede wszystkim dostępny serwis. Mamy do wydania ok 20 000.
Dodane 28 minuty 9 sekundy:
W poniedziałek dodam przykład tego co wykonujemy.
-
- Posty w temacie: 1
Na kiedy potrzebujesz tą maszynkę? Mam coś odpowiedniego ale nie dokończoną.
Mam zamiar ją teraz ogarnąć i sprzedać bo co prawda jeść nie woła ale miejsce zajmuje
q
Mam zamiar ją teraz ogarnąć i sprzedać bo co prawda jeść nie woła ale miejsce zajmuje

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Jak rozumiem potrzebna jest faktura?pieczara22 pisze: ↑06 lut 2021, 18:20Otóż Panowie potrzebna jest maszyna cnc. Pole robocze 500x500 w zupełności wystarczy. Ta frezarka którą posiadamy nie daje wymiarów 1:1. Tak jak kolega napisał można koguty wycinać a nie szablony gdzie pozycjonowanie elementów ma mieć dokładność 0,5mm. Najlepiej jeśli sprzęt który zakupimy byłby nowy. Dlatego chciałem prosić o nazwy firm z którymi warto rozmawiać o zakupie. Ma mieć przede wszystkim dostępny serwis. Mamy do wydania ok 20 000.
robert