Wykończenie blatu kuchennego żywicą epoksydową

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
PawelPe
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2017, 10:52
Lokalizacja: Poznań

Wykończenie blatu kuchennego żywicą epoksydową

#1

Post napisał: PawelPe » 12 maja 2017, 11:18

Cześć!
Zarejestrowałem się na forum, ponieważ mam problem z budową blatu kuchennego. Nie jest to temat o którym traktuje to forum w sensie stricte, ale przeglądając posty zauważyłem, że macie olbrzymią wiedzę na temat żywic, a tego dotyczy mój problem.

Blat kuchenny który samodzielnie tworzę, ma składać się z następujących elementów:
dwie warstwy płyty OSB, pokrytej mikrocementem SikaDecor 803, doszczelnionym z wierzchu żywicą SikaFloor 304.
Taką konstrukcję blatu wykonuje m.in. firma, którą znalazłem w internecie.
Ponieważ nie ma informacji o dopuszczeniu żywicy SikaFloor 304 do kontaktu z żywnością, a SIKA uparcie milczy na moje zapytania, jako warstwę wierzchnią chciałbym zastosować żywicę Epidian 6011 + utwardzacz IDA.
Żywice to dla mnie zupełnie obcy temat, dlatego chciałbym poradzić się Was.

1. Czy taka konstrukcja (podstawa z OSB + mikrocement pokryty żywicą uszczelniającą) ma sens, będzie trwała, odporna na użytkowanie kuchenne?
2. Czy nałożenie 6011+IDA zmieni barwę/połysk blatu, czy będzie neutralne kolorystycznie?
3. Czy powłoka będzie stabilna kolorystycznie czy będzie z czasem żółknąć pod wpływem światła?
4. Epidian 6011 różni się od 624 głównie lepkością. Czy dobrze myślę, że przy nanoszeniu żywicy wałkiem na powierzchnię blatu, lepszym rozwiązaniem będzie żywica o mniejszej lepkości?
5. Będę wdzięczy za wszelkie rady, które pomogą w budowie blatu.



Tagi:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#2

Post napisał: mc2kwacz » 21 maja 2017, 10:22

A epidian może mieć kontakt z żywnością? ;)
W ogóle - radzę sobie odpuścić i kupić markowy blat z firmy która ma wieloletnie doświadczenie.


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 685
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#3

Post napisał: GumiRobot » 22 maja 2017, 09:49

Jeżeli mówimy o epidianie w stanie utwardzonym to jak najbardziej przy zastosowaniu odpowiedniego utwardzacza.
Utwardzacz IDA jest odpowiedni bo posiada atest PZH do kontaktu z żywnością.
Zamiast EP 6011 użyłbym EP 601, gdyż nie zawiera rozcieńczalników nieaktywnych tzn takich które nie wbudowują się w strukturę utwardzonej żywicy. EP 6011 jest rozcieńczoną alkoholem benzylowym wersją EP 601, który może później przechodzić do żywności.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”