Strona 1 z 3
Tworzywo na formę i do kontaktu z żywnością
: 08 sie 2014, 00:59
autor: bh91
Witam. Szykuje mi się frezowanie formy na karmelowe lizaki. Forma ma mieć postać negatywu reliefu, a wymogiem jest to, że musi być sztywna (silokon odpada

) i nadawać się do żywności.
Myślałem nad polietylenem białym grubości 15-20mm, ale nie wiem czy jakość będzie dobra po frezowaniu frezem jednopiórowym lub dwu - kulowym o średnicy 1,5mm. Martwią mnie jednak niekeidy powstające włoski. Niewiem czy będzie się je ewentualnie dało zlikwidować.
Macie jakieś pomysły?
: 08 sie 2014, 08:59
autor: dance1
stal nierdzewna.
: 08 sie 2014, 10:53
autor: kubus838
Witam
Spóbuj z ABS i można go używać do kontaktu z artykułami spożywczymi. Po zalaniu masą spożywczą gotowy i zastygniety lizak idealnie się odklei od formy.
robert
: 08 sie 2014, 11:55
autor: peritus
Temperatura topnienia cukru to ok. 185°C, mało które tworzywa sztuczne mają dopuszczenie do stosowania i kontaktu z żywnoścą w tej temperaturze.
Najrozsądniejszym i bezpiecznym materiałem wydaje się już wspomiana stal nierdzewna i łatwo wytłoczyć kształy lizaków np z blachy nierdzewnej.
: 08 sie 2014, 12:06
autor: rockykon
POM wydaje sie być idealny
: 08 sie 2014, 23:48
autor: bh91
WItam panowie!
Dzięki za odpowiedzi - dopiero czytam bo się wreszcie z pracy wyrwałem
Wszelkie żelastwo odpada - nie mam doświadczenia z obróbką - już nie mówiąc o dobrej sztytwnej frezarce
Masa karmelowa ma być wciskana do formy aby odbił się wzór - i wyciągana takie dostałem info - podejrzewam, że będzie to jakaś słodka masa a nie sam czysty karmel z cukru - raczej taka masa (hmmm nie pamiętam nazwy ale mówi się na to masa krówkowa) bynajmniej - zawsze pożeram ze smakiem
Kubus - kompletnie zapomniałem o ABS

Dzięki za info - POM to również może być dobre rozwiazanie. Muszę skołować kawałki matriału i sobie dobrać parametry bo nie frezowałem w pomie jeszcze.
Dzięki!
: 09 sie 2014, 13:27
autor: kubus838
Nie wiem jaka jest temperatura topnienia POM ale wiem, że temperatura topnienia ABS - 240 stopni, więc możesz śmiało używać do rozpuszczonego cukru. A z czego są robione sztućce jednorazowe?
robert
: 10 sie 2014, 10:33
autor: hornet20
hmm... sa specjalne silikony do robienia form dla cukiernikow, np MM740. Oczywiscie silikon bardzo zle sie frezuje...

: 14 sie 2014, 09:37
autor: pit
Jakiś kawałek POM'u mógłbym skołować do prób.
: 14 sie 2014, 17:53
autor: mc2kwacz
Teflon.
Pięknie się obrabia.
Odporny na temperaturę
Całkowicie neutralny spożywczo.
Drogi dość.
Nie jest twardy, ale za to nie pęka, do niewydziwionych form spożywczych nadaje się świetnie.
Wszystko idealnie od niego odchodzi, nie klei się, czego nie można powiedzieć o pozostałych propozycjach, poza POM.